Skocz do zawartości

Wrześniowe Znaleziska [cz.2]

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kawałek plastiku okazał się wojskową mapą posiadającą 3 numerowane skale z naniesionym obszarem borów tucholskich.Część mapki jest kopletnie nieczytelna.Jednak obszar który widać na zdjęciu jest czytelny.Podaję nazwy miejscowości które udało mi się odczytać.Niektóre nazwy po wojnie zostały zmienione.Podam nazwy odczytane a po myślniku dzisiejsze nazwy miejscowości.
Chojnice
Krojanty
Szenfeld-Nieżychowice
Grunsberg-Klawkowo
Doręgowice
Nw.Dwór
Sławęcin
Ogożeliny
Jerzmon-Jeżmonki
Melanówko-Melanówek
Dąbrówka
Kęsowo
Jeleńcz
Tuchola(widoczne tylko kółko,nazwa miasta zatarta)
Na dole mapki napis Geriach.Zdjęcie robione kom,postaram się załatwić aparat z makro i wstawić czytelniejsze fotki.
Jeżeli ktoś posiada wiedzę na temat w.w mapy proszę o informację.Pzdr.

• Odpowiedzi 286
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
W temacie wojskowej plastikowej mapy. Obszar obejmuje rejon działań 18 Pułku Ułanów Pomorskich wraz z 2 baterią 11 Dywizjonu Artylerii Konnej. Pytanie do Saboo: czy rzeczy te zostały znalezione w rejonie Bukowca lub Przysierska?
Napisano
Jaco71, a pewien jesteś, że to przedwojenna rogatywka? :-)
Mógłbyś dodatkowe zdjęcia zapodać - daszek, okucie na daszku - sygnatury, sygnatura wytwórcy?
Napisano
Przemope-zgadza się.Militaria znalezione około 15 km od Przysierska.Brałem jeszcze pod uwagę GO Czersk".pzdr.
Napisano
Zgada się. W skład GO Czersk wchodziły: OW Kościerzyna, Pomorska Brygada Kawalerii i OW Chojnice (m.in. 18 Pułk Ułanów Pomorskich i 2 bateria 11 DAK).
Napisano
Kowalinho: Gość od którego ją wyciągnąłem miał jeszcze guziki mocujące pasek z orzełkiem w koronie ale ich nie chciał oddać :( Część fantów trzymam w mieszkaniu mamy więc fotki nieco póżniej, jedno co pamiętam to na wszywce producenta był Kraków ul. Floriańska. Pozdro.
Napisano
Guziki z orzełkami w koronie jeszcze o niczym nie przesądzają.
Czy może to był Leon Brenner, Kraków, Florjańska 36?
Jak będziesz mógł to zapodaj zdjęcia, pzdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie