jaraca Napisano 18 Listopad 2008 Autor Share Napisano 18 Listopad 2008 Czy Niemców (oczywiście mam tu na myśli tych, poza granicami tego ich „Rajchu”) w czasie II wojny światowej możemy nazywać żołnierzami, czy w stosunku do tych bandytów nie stanowi to swoistej „gloryfikacji” oraz w takim razie żołnierzami są i oczywiście byli Polacy? Jak sądzicie czy nie wypadało by to jakoś zróżnicować? Chodzi mi przykładowo o określanie morderców, bandytów, terrorystów przyobleczonych w jednorodny mundur - strój MIANEM ŻOŁNIERZY. Ja sądzę że to spore nadużycie i ujma dla wszystkich prawdziwych żołnierzy walczących i ginących dla NAS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fraktal Napisano 18 Listopad 2008 Share Napisano 18 Listopad 2008 Mam podobne odczucia. Zostawiłem u wulkanizatora koło z którego uchodziło powietrze. Odebrałem je po kilku dniach. Za usługę aprawa koła" zapłaciłem 15 zł. Powiedział, że zakleił dziurę i wymienił zaworek powietrza. Na następny dzień czyli dziś okazało się, że z koła nadal uchodzi powietrze. Popatrzyłem na koło, pomacałem, i widzę, że ciężarek od wyważania nie jest nowy tylko stary. Koło nie zostało wyważone, co jest procedurą normalną po zdjęciu i ponownym założeniu opony (co z kolei jest konieczne do zaklejenia dziury i wymiany wentylka). Wygląda na to, że koło zostało tylko napompowane, a nie naprawione. Czy takiego fachowca mogę nadal nazywać WULKANIZATOREM"? Czy nie stanowi to ujmy dla wszystkich uczciwych WULKANIZATORÓW? Dręczy mnie pytanie czy to jest prawidłowe nazywać wszystkich tak samo- WULKANIZATOR". Może tych porządnych nazywać inaczej, dla podkreślenia ich dobrej pracy? A może tych złych nazywać inaczej? Co o tym sądzicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
longwood Napisano 18 Listopad 2008 Share Napisano 18 Listopad 2008 kolego to jest forum poszukiwaczy a Ty na dzień dobry szukasz zadymy...Ufam ze moderator niebawem zadziała Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
feld Napisano 18 Listopad 2008 Share Napisano 18 Listopad 2008 Nie wiem co o tym sądzic.Mysle ze w kazdej armii bez wyjątku byli osobnicy o mianie :Zwierzecia w mundurze.Wojna i indoktrynacja polityczna doprowadziła do tego,Ze w armii niemieckiej dochodziło do wielu skrajnych sytuacji.Niestety Niemcy nie byli w tym wyjatkiem.Historia podaje wiele aktów barbarzynstwa innych nacji i narodów.Niestety Polacy tez przez wieki prowadzili wojny zaborcze i niestety nie byli w nich rycerzami bez skazy.Oczywiscie jestem totalnie przeciwny oddawaniu hołdu jakimkolwiek organizacją zbrodniczym takimi jak:SS,gestapo,jak i NKWD ,Czk,UPa i tym podobnym.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
figurant Napisano 18 Listopad 2008 Share Napisano 18 Listopad 2008 Tak formalnie to wlasciwie tylko SS jest uznana za formacje zbrodniczą ,nic nie wiadomo mi natomiast o UPA ,CZK ,NKWD. Dla nas 9dla mnie rowniez ,moj dziadek walczyl w 44 z sowietami pod Wilnem)to jest swołocz ale dla tych na wschod od Buga to gieroje 2 mirowoj wojny ,dla nich nasze AK ,NSZ to scierwo skonczone...Jaraca jestes filozofem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.