NYZIA Napisano 15 Listopad 2008 Autor Napisano 15 Listopad 2008 Witam,proszę mi powiedzieć co to za oznaczenia , znajduję sporo innych ale nie spotkałem się jeszcze z takimi biciami , a w tym temacie jestem kiepski. Z góry dziękuję.
staszu Napisano 15 Listopad 2008 Napisano 15 Listopad 2008 Witam to jest jak najbardziej współczesna łuska z myśliwskiego naboju. 30-06 SPRG to oznaczenie kalibru, a S&B to skrót nazwy firmy (o ile dobrze pamiętam czeskiej) produkującej naboje- Sellier&bellot
Kopacz1 Napisano 15 Listopad 2008 Napisano 15 Listopad 2008 czechosłowacja - powojenna - myśliwskapozdr.
dzieci3 Napisano 15 Listopad 2008 Napisano 15 Listopad 2008 Witam,samo oznaczenie 30-06 jest przeznaczone dla angielskich miar,czyli 30 jest to 0,30cala natomiast 06 oznacza rok konstrukcji amunicji,skrót SPRG oznacza ze amunicja była produkowana na rynek amerykański/Springfild/,po naszemu kal 7,62 produkowany był również przez MESKO.Pzdr.
Pytanie
NYZIA
Witam,proszę mi powiedzieć co to za oznaczenia , znajduję sporo innych ale nie spotkałem się jeszcze z takimi biciami , a w tym temacie jestem kiepski. Z góry dziękuję.
7 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.