Skocz do zawartości

Fanty z miejsca katastrofy boeinga b17g-osieki lęborskie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. W minione wakacje byłem w lubiatowie. Postanowiłem trochę połazić z wykrywaczem, no i trafiłem w miejsce gdzie w 1944 (chyba) rozbił się amerykański bombowiec boeing b17g flying fortress. Znalazło się trochę łusek (około 40 sztuk) trochę pocisków (około 60-70 sztuk) więc można było sobie złożyć puste naboje:) Jest kilka elementów z biciami, jeden kawałek aluminium nie pokazany na zdjęciu ma wyraźny numer 82289. Z ciekawych fantów, znalazła się tabliczka z firmy briggs manufacturing company, z modelem samolotu i jakimś numerem części. Jest też tabliczka, a w zasadzie 1/3 tabliczki z radiostacji pokładowej:) Uchronił się napis U.S. ARMY:) Są jakieś elementy hydrauliki, poszycia samolotu, elektryki. Nie moge zidentyfikować jednego elementu, moje pierwsze skojarzenie to takie że jest to fragment żyrokompasu, ale jest na 90% błędne.
Na zdjęciach jest jeden abój", mówię od razu że jest to składak zrobiony z łuski i pocisku, spłonka zbita:) Jest też pokazane panowała tam temperatura, że stopiło jedną z łusek:) I jeszcze jedno takie pytanie, są dwa rodzaje bić na łuskach, jedno to L A 43 (los angeles 1943, o ile dobrze pamiętam) i drugie R A 43 i tego nie mogę zidentyfikować. Na pierwszych dwóch fotkach jest pokazany dekielek, od czego on może być? Dół łuski od rakietnicy? Dla porównania łuska od parabelki.
Pozdro.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie