pawel_breslau Napisano 9 Listopad 2008 Autor Napisano 9 Listopad 2008 Witam.Czy ktoś z Was wie co to za szabelka?A może nazywa się inaczej?Długość cał.83cm a długość samego ostrza 66cm.Dzięki za wszelkie sugestie.
białemyszki Napisano 10 Listopad 2008 Napisano 10 Listopad 2008 Najłatwiej by było pokazać to na forum bractw rycerskich 'freha'. Zalogowanie się tam to chwilka. Udzielają się tam kolesie, którzy siedzą w temacie na codzień i na pewno będa mieli coś ciekawego do powiedzenia.
pawel_breslau Napisano 10 Listopad 2008 Autor Napisano 10 Listopad 2008 Witam.Dzieki za taki oddźwięk.Żeczywiście jest podobny do jednego z tego linku ale chyba bardziej do nr 5.Ale nadal pozostawiam temat otwarty.Pozdrawiam.Paweł
pawel_breslau Napisano 10 Listopad 2008 Autor Napisano 10 Listopad 2008 Przepraszam.Faktycznie do nr 3:)Źle popatrzyłem na numerki:):):)A jeśli chodzi o ten toporek/siekierkę to nie był w tym samym dole ale w tym samym lasku.Jeśli możecie coś powiedzieć na jego temat to również jestem ciekaw.Pozdrawiam.Paweł
yano Napisano 9 Listopad 2008 Napisano 9 Listopad 2008 Wygląda na kord. Link do strony na której jest zbliżony wyglądem kord z Dąbrówna (Nr 3 na rysunku): http://www.rycerze.org/rola_uzbrojenia/ryc3.htm
białemyszki Napisano 10 Listopad 2008 Napisano 10 Listopad 2008 A ta siekierka to z tego samego dołka? Bo jej ogledziny mogłyby powiedzieć trochę na temat datowania reszty. Do Dąbrówna owszem podobny, ale nie do końca... Na kordelas myśliwski trochę sporawe...
pawel_breslau Napisano 9 Listopad 2008 Autor Napisano 9 Listopad 2008 Witam.Czy ktoś z Was wie co to za szabelka?A może nazywa się inaczej?Długość cał.83cm a długość samego ostrza 66cm.Dzięki za wszelkie sugestie.
pawel_breslau Napisano 9 Listopad 2008 Autor Napisano 9 Listopad 2008 Rączka.Ma jedną z osłon na rękę odłamaną.
pawel_breslau Napisano 9 Listopad 2008 Autor Napisano 9 Listopad 2008 I znów zbliżenie na rączkę.Pozdrawiam i życzę udanych wykopów.Paweł
amsel44 Napisano 9 Listopad 2008 Napisano 9 Listopad 2008 Pozdro. Pawel twoje znalezisko >>> to kordelas mysliwski . fajny :)szesc amsel44 :)
pawel_breslau Napisano 9 Listopad 2008 Autor Napisano 9 Listopad 2008 Witaj amsel44.Dzięki za szybką odpowiedź.Być może jest to kordelas myśliwski.Ale czy były one takie długie???I takie masywne???Czy masz może jakieś fotki takiego egzemplarza???Oczywiście podobnego do tego którego wystawiłem do identyfikacji?Pozdrawiam.Paweł
amsel44 Napisano 9 Listopad 2008 Napisano 9 Listopad 2008 wiem ze w sredniowieczu byla to bron bojowa biedoty(piesi) , mysle ze stan zachowania wyklucza np. 15-16 wiek (moze sie jednak myle ) tak wiec to kordelas . i znalazlem >>>>Kordelas - to broń sieczna używana od późnego średniowiecza w Europie Zachodniej jako broń piechoty plebejskiej, a od XVI w. również jako broń myśliwska.Kordelas myśliwski odznaczał się długą jednosieczną głownią oraz rękojeścią z rogowymi okładzinami nitowanymi do trzpienia głowni. Długość klingi wahała się między 50, a 60 cm. Rękojeść występowała w dwóch formach: otwartej lub zamkniętej. Jelec zwykle był rozbudowany w kłąbek (albo w ogóle go nie było). Oręż ten w wariancie wojskowym miał zwykle lekko zakrzywioną głownię. Charakterystycznym elementem konstrukcyjnym dla kordelasów wojskowych i myśliwskich była muszla ochronna, wygięta w dół, zabezpieczająca wlot pochwy przed dostaniem się do niej wilgoci. Czasami muszlę zastępowano metalową pokrywką szczelnie zachodzącą na górne okucie futerału. Zdobienie broni zależało od funkcji jaką spełniała oraz od panującego stylu i mody. Głownie myśliwskie trawiono lub ryto w sceny o tematyce myśliwskiej, natomiast w głowniach wojskowych zdobiono monogramami władców, postaciami żołnierzy oraz odpowiednimi inskrypcjami. Pochwy kordelasów wykonywano ze skóry wzmacnianej metalowymi (często mosiężnymi) okuciami.Kordelas rozwinął się szczególnie w XVIII stuleciu. W połowie tego wieku stał się bronią niezwykle popularną w Szwecji, a nieco później w Prusach wprowadzono go do artylerii jako przepisową broń oficerów i szeregowych. Zyskiwały przewagę nad długą bronią sieczną ponieważ były od niej lżejsze i bardziej poręczne, szczególnie przy wykonywaniu prac inżyniersko-saperskich. Kordelas pełnił czasem funkcję bagnetu, gdy wkładano go w lufę trzonem rękojeści, a z czasem zamocowywano na rękojeści specjalną sprężyną, jednak takie zastosowanie uniemożliwiało wydanie strzału z broni.W Polsce w drugiej połowie XVIII w., rozpowszechniły się kordelasy o rękojeści karabelowej. Przez pewien czas oręż ten był noszony zamiast szabli do kontusza. Stosowane były powszechnie podczas insurekcji kościuszkowskiej. Z powodu braków w uzbrojeniu były używane także podczas powstań narodowo-wyzwoleńczych w XIX w."wpisz w gogle >>> kordelas mysliwski szesc amsel44 :)
amsel44 Napisano 9 Listopad 2008 Napisano 9 Listopad 2008 w gogle kordelas i >> grafika , zapomnialem ci dopisac :)
pawel_breslau Napisano 9 Listopad 2008 Autor Napisano 9 Listopad 2008 Witam ponownie.Tak zrobiłem (z Googlami) jak tylko mi napisałeś że to co na fotce to kordelas myśliwski.Jednak większość z nich ma żeczywiście rączki nie z drzewa.A moja była właśnie z drzewa.Nie wiem co o tym myśleć.Pewnie masz rację i nie chę Cię urazić ale poczekam jeszcze na jedną opinię i jeśli ona potwierdzi Twoje przypuszczenia to pozostanę przy takiej odpowiedzi na moje pytanie:)Pozdrawiam i raz jeszcze dziękuję za szybką odpowiedź:)Paweł
białemyszki Napisano 11 Listopad 2008 Napisano 11 Listopad 2008 W temacie siekierki to najpierw ją trochę podczyść z rdzy i zobacz, czy nie ma jakichś bić pod obsadą trzonka. Inaczej nic się w temacie powiedzieć nie da bez fachowych badań składu metalu... Ale tu już spora kasa wchodzi :(
Pytanie
pawel_breslau
Witam.Czy ktoś z Was wie co to za szabelka?
A może nazywa się inaczej?
Długość cał.83cm a długość samego ostrza 66cm.
Dzięki za wszelkie sugestie.
15 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.