Skocz do zawartości

Poznan czy ktos byl przy cm.Milostowskim

bialy8848

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, to i ja dodam kilka fotek z tego terenu.
Byłem tam w styczniu 2007. Teren zryty.
Łuseczki- pojedyncze, jakieś zapalniki, kupa odłamków.

Napisano
Na razie będe okupował rejon Mosiny, znalazłem na mapie z 1936 dwa miejsca z zaznaczonymi budynkami, lecz tam już ich niema, nawet śladu nie ma po nich.
Jedno to już pole, a drugie to brzeg przy kanale mosińskim w strone warty
Napisano
a pro po Mosiny, badał kto miejsce przeprawy przez warte z rogalinka do mosiny???
Bo dzisiejszy most na tej samej mapie z 1936 nie istniał, był tylko planem do zbudowania
  • 1 month later...
Napisano
Ja tam chodzę na łuski, chociaż jestem moneciarzem. Jak sie chce to zawsze coś się znajdzie, ale uwaga na urwiłapki, leży tam tego dużo i to płytko. Ja chodzę z grretem ace 150 i zawsze na jakąś niespodziankę trafiam. I dołki po sobie zasypuję,niestety niektórzy tego nie robią. Ostatni mój wypad to sobota 10 stycznia, ale ziemia strasznie twarda w niektórych miejscach.
Jak chcesz to możemy kiedyś wspólnie tam pośmigać.
Napisano

Takie coś jeszcze można znaleźć.

A propo zdjęcia tej urwiłapki, to zostało dokładnie zakopana. Takie rzeczy mnie nie interesują.

• 2 weeks later...
Napisano
Witam.
Odwiedzałem to miejsce. Raczej nic ciekawego tam nie wpadnie. To jest teren byłego placu ćwiczebnego stąd duża ilość odłamków i niewybuchów.
Napisano
Niestety kolego Tom78 uważam, że się mylisz.
Duża ilość odłamków i niewybuchów jest tam dlatego , że Armia Czerwona ostro" parła na to miejsce w roku 1945. Plac ćwiczeń był już tam znacznie wcześniej, a więc nakładają się tam dwie epoki jeżeli mogę to tak nazwać. Jak chcieli postrzelać z ciężkiego sprzętu to robili to na poligonie w Biedrusku.
Dla mnie ładna łódka, stara ołowiana kula, lub nabój szkolny jest ciekawym fantem. Polska łuska też.
A ty co uważasz za ciekawy fant ?

Pozdrawiam.
Napisano
Hmm. W sumie masz rację :-). Ja dość ogólnikowo podszedłem do tego miejsca, może dlatego że głównie trafiłem tam na odłamki no i wbiłem sobie do głowy ten plac ćwiczeń. I jak by nie było jestem początkującym poszukiwaczem ale w mojej wypowiedzi asekurowałem się słowem aczej" :-))
Ołowiane kule fakt, są fajnym znaleziskiem, rozbudzają wyobraźnię, reszta też ciekawa sprawa.
A znalazłem się tam w sumie przypadkiem bo moje ulubione miejsca to jednak drogi i pola. Najbardziej przemawiają do mnie monety. Zbieram nawet te z PRL-u. Wszystkie zapisuję w zeszycie wraz z lokalizacją i nazwą najbliższej miejscowości.

Pozdrawiam
Napisano
Też jestem moneciarzem, ale czasami lubię jakąś odmianę. Cieszy mnie jakaś polska łuska, łódka czy inny militarny fancik, polskie skarby szczególnie są mi bliskie.
Pozdrawiam
  • 10 months later...
Napisano
te betony to stanowiska obserwatorów piechoty z okresu mobilizacji twierdzy w 1914 roku.Powiazano je pierścieniem pełnoprofilowych rowów z 3 schronami biernymi (2 zachowane a 1 wysadzony -rozebrany}nieopodal.
łyżeczki od polskich granatów z czasu placu ćwiczeń armii poznań
łuski guziki a czasami też kośći to ślady po kompani por(bodajże)Wittmana walczącej dzielnie z bolszewikami zimą 1945 roku
'rozrywki i mnogość odłamków to w większości prezent od saperów lwp z lat pięćdziesiątych z miejsc niszczenia amunicji
Liczne okopy i dziury (czasami dość duże) pochodzą ze wszystkich wyżej opisanych czasów i niejednokrotnie nakładają się na siebie Pozdrawiam miłostowskich kopaczy .Zakopujcie po sobie dołki bo niedługo wszyscy sobie tam giry powykręcamy
Napisano
Masz racje co do tych dołków ! Jak tam jestem to zostawiam po sobie porządek i tego oczekuję od innych. Niektóry to nawet nogą małej dziurki nie chce się zasypać ! Ile razy to już było wałkowane.
Ja polubiłem to miejsce, mam tam blisko, las przyjemny, ma swój klimat. A i czasami jakaś drobnica wpadnie. Pozdrawiam
Napisano
Ja mam teraz dalej ale kiedyś miałem bliziutko i często tam bywałem Pozdrawiam może się kiedyś w terenie spotkamy choć teraz takie czasy ,że człowiek człowieka raczej unika [ustawy rygory itp]Pozdrawiam
Napisano

Witam,ja równierz kręciłem sie troche po tym terenie,za te niezasypane dołki kogoś czeka mocny kopniak w d...,oprócz tego co na poprzednich zdjeciach u kolegów,znalazłem też takie fanty

• 2 months later...
  • 3 months later...
  • 1 month later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie