YARD Napisano 16 Listopad 2008 Napisano 16 Listopad 2008 Witam, to i ja dodam kilka fotek z tego terenu.Byłem tam w styczniu 2007. Teren zryty.Łuseczki- pojedyncze, jakieś zapalniki, kupa odłamków.
bialy8848 Napisano 16 Listopad 2008 Autor Napisano 16 Listopad 2008 Dokładnie tak!Ładne tereny, dużo okopów i dużo dołków, może w tym roku jeszcze tam wpadne, może coś komuś umkło z pod piszczały
bialy8848 Napisano 16 Listopad 2008 Autor Napisano 16 Listopad 2008 Na razie będe okupował rejon Mosiny, znalazłem na mapie z 1936 dwa miejsca z zaznaczonymi budynkami, lecz tam już ich niema, nawet śladu nie ma po nich.Jedno to już pole, a drugie to brzeg przy kanale mosińskim w strone warty
bialy8848 Napisano 16 Listopad 2008 Autor Napisano 16 Listopad 2008 a pro po Mosiny, badał kto miejsce przeprawy przez warte z rogalinka do mosiny???Bo dzisiejszy most na tej samej mapie z 1936 nie istniał, był tylko planem do zbudowania
cyngiel Napisano 13 Styczeń 2009 Napisano 13 Styczeń 2009 Ja tam chodzę na łuski, chociaż jestem moneciarzem. Jak sie chce to zawsze coś się znajdzie, ale uwaga na urwiłapki, leży tam tego dużo i to płytko. Ja chodzę z grretem ace 150 i zawsze na jakąś niespodziankę trafiam. I dołki po sobie zasypuję,niestety niektórzy tego nie robią. Ostatni mój wypad to sobota 10 stycznia, ale ziemia strasznie twarda w niektórych miejscach.Jak chcesz to możemy kiedyś wspólnie tam pośmigać.
cyngiel Napisano 13 Styczeń 2009 Napisano 13 Styczeń 2009 Takie coś jeszcze można znaleźć. A propo zdjęcia tej urwiłapki, to zostało dokładnie zakopana. Takie rzeczy mnie nie interesują.
Tom78 Napisano 27 Styczeń 2009 Napisano 27 Styczeń 2009 Witam. Odwiedzałem to miejsce. Raczej nic ciekawego tam nie wpadnie. To jest teren byłego placu ćwiczebnego stąd duża ilość odłamków i niewybuchów.
cyngiel Napisano 27 Styczeń 2009 Napisano 27 Styczeń 2009 Niestety kolego Tom78 uważam, że się mylisz.Duża ilość odłamków i niewybuchów jest tam dlatego , że Armia Czerwona ostro" parła na to miejsce w roku 1945. Plac ćwiczeń był już tam znacznie wcześniej, a więc nakładają się tam dwie epoki jeżeli mogę to tak nazwać. Jak chcieli postrzelać z ciężkiego sprzętu to robili to na poligonie w Biedrusku. Dla mnie ładna łódka, stara ołowiana kula, lub nabój szkolny jest ciekawym fantem. Polska łuska też.A ty co uważasz za ciekawy fant ?Pozdrawiam.
Tom78 Napisano 1 Luty 2009 Napisano 1 Luty 2009 Hmm. W sumie masz rację :-). Ja dość ogólnikowo podszedłem do tego miejsca, może dlatego że głównie trafiłem tam na odłamki no i wbiłem sobie do głowy ten plac ćwiczeń. I jak by nie było jestem początkującym poszukiwaczem ale w mojej wypowiedzi asekurowałem się słowem aczej" :-))Ołowiane kule fakt, są fajnym znaleziskiem, rozbudzają wyobraźnię, reszta też ciekawa sprawa.A znalazłem się tam w sumie przypadkiem bo moje ulubione miejsca to jednak drogi i pola. Najbardziej przemawiają do mnie monety. Zbieram nawet te z PRL-u. Wszystkie zapisuję w zeszycie wraz z lokalizacją i nazwą najbliższej miejscowości.Pozdrawiam
cyngiel Napisano 2 Luty 2009 Napisano 2 Luty 2009 Też jestem moneciarzem, ale czasami lubię jakąś odmianę. Cieszy mnie jakaś polska łuska, łódka czy inny militarny fancik, polskie skarby szczególnie są mi bliskie. Pozdrawiam
wojtuś Napisano 5 Grudzień 2009 Napisano 5 Grudzień 2009 te betony to stanowiska obserwatorów piechoty z okresu mobilizacji twierdzy w 1914 roku.Powiazano je pierścieniem pełnoprofilowych rowów z 3 schronami biernymi (2 zachowane a 1 wysadzony -rozebrany}nieopodal.łyżeczki od polskich granatów z czasu placu ćwiczeń armii poznańłuski guziki a czasami też kośći to ślady po kompani por(bodajże)Wittmana walczącej dzielnie z bolszewikami zimą 1945 roku'rozrywki i mnogość odłamków to w większości prezent od saperów lwp z lat pięćdziesiątych z miejsc niszczenia amunicjiLiczne okopy i dziury (czasami dość duże) pochodzą ze wszystkich wyżej opisanych czasów i niejednokrotnie nakładają się na siebie Pozdrawiam miłostowskich kopaczy .Zakopujcie po sobie dołki bo niedługo wszyscy sobie tam giry powykręcamy
cyngiel Napisano 6 Grudzień 2009 Napisano 6 Grudzień 2009 Masz racje co do tych dołków ! Jak tam jestem to zostawiam po sobie porządek i tego oczekuję od innych. Niektóry to nawet nogą małej dziurki nie chce się zasypać ! Ile razy to już było wałkowane. Ja polubiłem to miejsce, mam tam blisko, las przyjemny, ma swój klimat. A i czasami jakaś drobnica wpadnie. Pozdrawiam
wojtuś Napisano 7 Grudzień 2009 Napisano 7 Grudzień 2009 Ja mam teraz dalej ale kiedyś miałem bliziutko i często tam bywałem Pozdrawiam może się kiedyś w terenie spotkamy choć teraz takie czasy ,że człowiek człowieka raczej unika [ustawy rygory itp]Pozdrawiam
panadam12 Napisano 7 Grudzień 2009 Napisano 7 Grudzień 2009 Witam,ja równierz kręciłem sie troche po tym terenie,za te niezasypane dołki kogoś czeka mocny kopniak w d...,oprócz tego co na poprzednich zdjeciach u kolegów,znalazłem też takie fanty
panadam12 Napisano 7 Grudzień 2009 Napisano 7 Grudzień 2009 no i najgorsze że tyle tam tego można znaleźć,trzeba uważać co sie kopie,myśle że było tam jakieś zrzutowisko niewybuchów,pozdrawiam
mat Napisano 9 Luty 2010 Napisano 9 Luty 2010 łopata to zapewne przy rowie przeciwczołgowym wykopana , leży tam ich pełno
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.