bialy8848 Napisano 8 Listopad 2008 Autor Napisano 8 Listopad 2008 Witam Wszystkichmam pytanko, czy odwiedzal ktos lasek od ulicy Baltyckiej, do cm.Milostowo w Poznaniu, dalej do torow PKP na Gniezno?Czytalem gdzies ze mozna duzo ciekawyh fantow znalesc, mam nadzieje ze nie rozrywek! W Luboniu w pewnym lasku dwa dni i co wlaczylem piszczale to rozrywka, wiec na razie mam ich widoku dosc.Pozdrawiam
talgo Napisano 10 Listopad 2008 Napisano 10 Listopad 2008 stety lub niestety teren także rozrywkowyponadto ekschumacyjny( nie mówie o cmentarzu miłostowskim)niedawno były już tam prace przy ekschuacjach więc duże prawdopodobieństwo że też na to trafiszwięc jezeli sa to twoje klimaty to jak najbardziej tak
bialy8848 Napisano 10 Listopad 2008 Autor Napisano 10 Listopad 2008 witam kolegepowiedz byłes tam?i czego moge się spodziewać w tym lasku? domyślam się że toczyły się w tym miejscu jakieś walki, okopy, leje itp?mam w tej okolicy teściową, więc raz poraz bym tam poszperał.szukałem po całym forum, ale mało kto wypowiada się na temat tego miejscapozdrawiam
Saper93 Napisano 10 Listopad 2008 Napisano 10 Listopad 2008 Z tego co wiem to jest to teren bardzo oblegany przez poszukiwaczy i nieźle zryty. Gdzieś nawet widziałem fotki, dziur pełno, niektóre puste, a niektóre z jakimś złomem na dnie. Watpie czy cos mozna tam jeszcze wykopać. Pozdrawiam!
bialy8848 Napisano 10 Listopad 2008 Autor Napisano 10 Listopad 2008 wiecie co, pojade i zobaczenapisze, i może jakąś fotke z tego miejsca wstawie
bialy8848 Napisano 15 Listopad 2008 Autor Napisano 15 Listopad 2008 Witam, byłem i znalazłem przekopany las i beton w paru miejscach
bialy8848 Napisano 15 Listopad 2008 Autor Napisano 15 Listopad 2008 Las jest jak pisałem przekopany, i cały w okopach gdzie można jeszcze znaleść coś takiego.Oczywiście trafiło na swoje miejsce, tylko troszke głębiej!!!Miałem tego kilka sztuk
bialy8848 Napisano 15 Listopad 2008 Autor Napisano 15 Listopad 2008 o i takie coś, też leży w naturalnym środowisku tylko zostanie tam troszke głębiej!!!Mam pytanie spotkał się ktoś z nabojem do karabinu z drewnianym pociskiem i normalną metalową łuską ?????Bo takową znalazłem :)???Po czterech godzinach szperania miałem pare urwiłapek, pięć łusek, sześć, łyżek od granatów i z tone odłamków.Jeśli ktoś był tam to niech się podzieli informacjami z znalezisk z tego rejonu.Później dodam zdjęcia fantów.
bialy8848 Napisano 15 Listopad 2008 Autor Napisano 15 Listopad 2008 łuska z tym drewnem ma takie właśnie bicia, co oznaczało by że: Producent: Wytwórnia Amunicji nr 1 Fort Bema, Warszawa; dostawca mosiądzu na łuskę Norblin S.A., Warszawa; mosiądz 67 (67% Cu, 33% Zn). Wyprodukowano w 1927 roku.Tylko dlaczego z drewnianym pociskiem????
bialy8848 Napisano 15 Listopad 2008 Autor Napisano 15 Listopad 2008 na mapie z 1934 roku widnieje napis lasy garnizonowe
woytas Napisano 15 Listopad 2008 Napisano 15 Listopad 2008 luska z drewnianym pociskiem to naboj cwiczebny
Saper93 Napisano 16 Listopad 2008 Napisano 16 Listopad 2008 A coś oprócz tych urwiłapek i cwiczebniaka, znalzłeś? Pytam tak z ciekawości. Pozdrawiam!
bialy8848 Napisano 16 Listopad 2008 Autor Napisano 16 Listopad 2008 troszke większy kaliber, ale rozerwana łuska
bialy8848 Napisano 16 Listopad 2008 Autor Napisano 16 Listopad 2008 i to wszystko razem co zabrałem z sobą do domu.Reszta spoczywa nadal w ziemi troszke głębiej.Była też łuska nie wiem od czego ale duża i bardzo zgnita coś ją trafiło i była rozerwana, wystawały z niej całe setki pałeczek prochowych(fajnie się palą),ktoś ją wykopał i zostawił na wieszchu.Jest dużo drutu kolczastego w ziemi, stary a jeszcze kłuje!!!Tak poza tym ludzie tak kopią, że okopy i stanowiska w niektórych miejscach wyglądają na świeżo wykopanepozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.