Dyrman Posted November 3, 2008 Author Share Posted November 3, 2008 WitamCzy ktoś z szanownych Kolegów zna może dobre źródło taśmy dystynkcyjnej na pagony polskiego munduru wrześniowego? Link to comment Share on other sites More sharing options...
bolas Posted November 3, 2008 Share Posted November 3, 2008 Na allegro jest zwykle ...Przykładowe wyniki wyszukiwania aśma" :)http://allegro.pl/search.php?string=ta%C5%9Bma+&description=1&cat_no_limit=1&category=12083&category=12091Przynajmniej parę aukcji ma odpowiednią ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dyrman Posted November 3, 2008 Author Share Posted November 3, 2008 No zwykle jest. Tylko, ze jej szerokość waha się od 5 do 7 mm. Link to comment Share on other sites More sharing options...
KBP Posted November 3, 2008 Share Posted November 3, 2008 Panowie opanujcie sie z tym obszywaniem... Jeszcze trochę to będziemy mieli na rekonstrukcjach samych plutonowych, że o oficerach, którym co roku przybywa gwiazdka na naramienniku, nie wspomnę... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stadler Posted November 3, 2008 Share Posted November 3, 2008 Ja tam raczej obserwuję niedobór kadry... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dyrman Posted November 4, 2008 Author Share Posted November 4, 2008 Hm, czyli mogę domniemywać, że 'znany serwis aukcyjny' jest jedynym źródłem taśmy, o którą pytałem? Jeżeli tak to problem, co podniosłem powyżej, polega na tym, że oferowane tam taśmy mają od 5 do 7 mm szerokości co nijak ma się do realiów historycznych wyrażonych choćby w pracy zbiorowej Kawaleria samodzielna Wojska Polskiego w Bitwie nad Bzurą 1939" Warszawa 2005. Gdzie na stronie 360 w części poświęconej m. in. umundurowaniu, autorstwa naszego nieocenionego Kolegi Pawła Rozdżestwieńskiego, czytamy: Oznaczenia stopni w Wojsku Polskim umieszczano na mundurach polowych na naramiennikach kurtek mundurowych i mundurów przy użyciu srebrnej taśmy dystynkcyjnej o szerokości 10 mm z karmazynowym obramowaniem". Link to comment Share on other sites More sharing options...
Steiner7 Posted November 4, 2008 Share Posted November 4, 2008 Kadry jest pod dostatkiem, brakuje za to dowódców...Oczywiście bez złośliwości:-))))))))))) Link to comment Share on other sites More sharing options...
bolas Posted November 4, 2008 Share Posted November 4, 2008 Drogi Dyrmanie, Pytałeś o źródło, więc podałem Ci przykładowe. Czy to jedyne ? Na pewno nie ... wymienione powyżej wydaje mi się najprostszym. Jeżeli wystarczy Ci cieprliwości w szukaniu, znajdziesz tam również i taśmę 10mm. Jak już Cię taka zadowoli, to i tak niestety musisz mieć świadomość tego że nie bedzie doskonała. Bo takiej po prostu nie ma ... podobnie jak choćby idealnej kopii munduru. Wszystko co używamy obecnie - myślę o kopiach - to jedynie rzeczy mocno zbliżone. Każdy rozsądny rekonstruktor ma tego świadomość, lub może powinien ją mieć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dyrman Posted November 4, 2008 Author Share Posted November 4, 2008 Jak już Cię taka zadowoli, to i tak niestety musisz mieć świadomość tego że nie bedzie doskonała. Bo takiej po prostu nie ma ... podobnie jak choćby idealnej kopii munduru. Wszystko co używamy obecnie - myślę o kopiach - to jedynie rzeczy mocno zbliżone"Z tym twierdzeniem nie zamierzam się kłócić, szło mi jedynie o to, że moim zdaniem mocno zbliżona" do oryginału (przynajmniej pod względem wymiaru) będzie ta o szerokości 10 mm. Uznałem też, że skoro w kilku wątkach na tym forum toczone były/są dyskusje nt kopii mundurów właśnie to wg mnie obszycia tegoż munduru są jego integralną częścią a co za tym idzie również winny dążyć do doskonałości. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.