Dyrman Napisano 3 Listopad 2008 Autor Share Napisano 3 Listopad 2008 WitamCzy ktoś z szanownych Kolegów zna może dobre źródło taśmy dystynkcyjnej na pagony polskiego munduru wrześniowego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 3 Listopad 2008 Share Napisano 3 Listopad 2008 Na allegro jest zwykle ...Przykładowe wyniki wyszukiwania aśma" :)http://allegro.pl/search.php?string=ta%C5%9Bma+&description=1&cat_no_limit=1&category=12083&category=12091Przynajmniej parę aukcji ma odpowiednią ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dyrman Napisano 3 Listopad 2008 Autor Share Napisano 3 Listopad 2008 No zwykle jest. Tylko, ze jej szerokość waha się od 5 do 7 mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KBP Napisano 3 Listopad 2008 Share Napisano 3 Listopad 2008 Panowie opanujcie sie z tym obszywaniem... Jeszcze trochę to będziemy mieli na rekonstrukcjach samych plutonowych, że o oficerach, którym co roku przybywa gwiazdka na naramienniku, nie wspomnę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stadler Napisano 3 Listopad 2008 Share Napisano 3 Listopad 2008 Ja tam raczej obserwuję niedobór kadry... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dyrman Napisano 4 Listopad 2008 Autor Share Napisano 4 Listopad 2008 Hm, czyli mogę domniemywać, że 'znany serwis aukcyjny' jest jedynym źródłem taśmy, o którą pytałem? Jeżeli tak to problem, co podniosłem powyżej, polega na tym, że oferowane tam taśmy mają od 5 do 7 mm szerokości co nijak ma się do realiów historycznych wyrażonych choćby w pracy zbiorowej Kawaleria samodzielna Wojska Polskiego w Bitwie nad Bzurą 1939" Warszawa 2005. Gdzie na stronie 360 w części poświęconej m. in. umundurowaniu, autorstwa naszego nieocenionego Kolegi Pawła Rozdżestwieńskiego, czytamy: Oznaczenia stopni w Wojsku Polskim umieszczano na mundurach polowych na naramiennikach kurtek mundurowych i mundurów przy użyciu srebrnej taśmy dystynkcyjnej o szerokości 10 mm z karmazynowym obramowaniem". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Steiner7 Napisano 4 Listopad 2008 Share Napisano 4 Listopad 2008 Kadry jest pod dostatkiem, brakuje za to dowódców...Oczywiście bez złośliwości:-))))))))))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 4 Listopad 2008 Share Napisano 4 Listopad 2008 Drogi Dyrmanie, Pytałeś o źródło, więc podałem Ci przykładowe. Czy to jedyne ? Na pewno nie ... wymienione powyżej wydaje mi się najprostszym. Jeżeli wystarczy Ci cieprliwości w szukaniu, znajdziesz tam również i taśmę 10mm. Jak już Cię taka zadowoli, to i tak niestety musisz mieć świadomość tego że nie bedzie doskonała. Bo takiej po prostu nie ma ... podobnie jak choćby idealnej kopii munduru. Wszystko co używamy obecnie - myślę o kopiach - to jedynie rzeczy mocno zbliżone. Każdy rozsądny rekonstruktor ma tego świadomość, lub może powinien ją mieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dyrman Napisano 4 Listopad 2008 Autor Share Napisano 4 Listopad 2008 Jak już Cię taka zadowoli, to i tak niestety musisz mieć świadomość tego że nie bedzie doskonała. Bo takiej po prostu nie ma ... podobnie jak choćby idealnej kopii munduru. Wszystko co używamy obecnie - myślę o kopiach - to jedynie rzeczy mocno zbliżone"Z tym twierdzeniem nie zamierzam się kłócić, szło mi jedynie o to, że moim zdaniem mocno zbliżona" do oryginału (przynajmniej pod względem wymiaru) będzie ta o szerokości 10 mm. Uznałem też, że skoro w kilku wątkach na tym forum toczone były/są dyskusje nt kopii mundurów właśnie to wg mnie obszycia tegoż munduru są jego integralną częścią a co za tym idzie również winny dążyć do doskonałości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.