hen.zing Napisano 31 Październik 2008 Share Napisano 31 Październik 2008 Ostra dyskusja!!Wtrącę swoje trzy grosze. PODOBNO Miss Padington-Smith (nie strzelać jeżeli źle napisałem) była daltonistką. Kobieta ta ta znana jest z tego że właściwie zinterpretowała fotę z Penemide (nie strzelać) . Znalazła na jednym jedynym zdjęciu małą plamkę w kształcie samolotu a była to V-1 na wózku startowym. Daltoniści jakoby są wstanie odróżnić po prostu więcej odcieni szarości od normalnie widzącego . Zdjęcia samolotów rozpoznawczych jeszcze nie dawno były wyłącznie cz-b te robione w podczerwieni też. zainteresowani fotografią (klasyczną) wiedzą zapewne że klisza cz-b biła na głowę kolorową w kwestii czułości i rozdzielczości. Jakoś nie widzę daltonisty na pokładzie samolotu, przy interpretacji zdjęć jak najbardziej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gebhardt Napisano 31 Październik 2008 Share Napisano 31 Październik 2008 Hood i Grzem maja racje i mozna dodac jeszcze jedno - im mniej materialu do analizy wchodzi tym wolniej mozg sie meczy/przestaje reagowac (habituation - niestety nie znam polskiego odpowiednika). Jak wielki jest ten efekt to inna sprawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grove3 Napisano 31 Październik 2008 Share Napisano 31 Październik 2008 Ja nie jestem daltonistą lecz więcej widzę na geoportalu niż na earth .Teraz mam tylko nadzieję , że go nie pokolorują bo to już będzie niesympatyczne .Pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 31 Październik 2008 Autor Share Napisano 31 Październik 2008 Widocznie Amerykanie mieli inne zdanie na ten temat :):)-pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.