Skocz do zawartości
  • 0

ID Bagnetu

KonVonWin

Pytanie

Napisano

Witam mam prośbę o identyfikację bagnetu znajdującego się na zdjęciu. Bagnet posiada sygnatury widoczne na następnym zdjęciu. Długość całkowita 35,5cm a długość samego ostrza to 25cm, ciekawym jest to że bagnet ma odwrócone ostrze, co jest dość żadko spotykane. Bagnet nabyłem na jednej z giełd staroci więc jego pochodzenie jest mi całkowicie obce. Z góry dziękuję za pomoc z identyfikacji.

2 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Nie ma tu niczego rzadko spotykanego. Jest to austro-węgierski bagnet M.1895 do karabinów i karabinków Mannlichera wz. 1895 z wklęsłym zbroczem i bez jelca, drugiego zdjęcia nie ma ale za pewne te sygnatury to OEWG lub FGGY co oznacza produkcję odpowiednio austriacką lub węgierską. Chyba że masz bicia pułkowe to już inna historia.
Napisano

Witam mam prośbę o identyfikację bagnetu znajdującego się na zdjęciu. Bagnet posiada sygnatury widoczne na następnym zdjęciu. Długość całkowita 35,5cm a długość samego ostrza to 25cm, ciekawym jest to że bagnet ma odwrócone ostrze, co jest dość żadko spotykane. Bagnet nabyłem na jednej z giełd staroci więc jego pochodzenie jest mi całkowicie obce. Z góry dziękuję za pomoc z identyfikacji.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie