dino73 Napisano 26 Październik 2008 Autor Share Napisano 26 Październik 2008 Witam dzisiaj wyskoczył mi moniak 10zł z Kościuszką 1959,moneta była cała ciemno czerwona bo moczeniu i czyszczeniu w kwasku cytrynowym nalot jakby zszedł ale nadal moneta jest ciemna czym ja wyczyścić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schivelbein Napisano 26 Październik 2008 Share Napisano 26 Październik 2008 Może elektroliza ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dino73 Napisano 26 Październik 2008 Autor Share Napisano 26 Październik 2008 z tego co się doczytałem te monety były z miedzioniklu,jakiego środka użyć aby pozbyć się tego ciemno czerwonego przebarwienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
płomyk Napisano 27 Październik 2008 Share Napisano 27 Październik 2008 a od kiedy kwasem czysci sie kolorki, zawsze bedzie fant czerwony a co 2 przypadek metal stanie sie miekki ogółem niszczenie fantu. A co do kolegi SCHIVELBEIN czy jakias inna niemieckie nazwa..... jak niewiesz czy elektroliza to po co na pytanie odpowiadasz pytaniem kolega chce wiedziec konkretnie a taki post tylko zasmieca forum. Wsadz poprostu do oliwy z oliwek bardzo dobrej jakosci i niech lezy miesiac. zadnych kwasów !!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dino73 Napisano 27 Październik 2008 Autor Share Napisano 27 Październik 2008 zastosowałem kwasek ponieważ bardzo dobrze mi się sprawdził w przypadku monet srebrnych,a moneta z ziemi wyszła juz czerwona to chyba zasługa zawartości miedzi w tym stopie,po czyszczeniu w kwasku już czerwony nalot zszedł i nawet widać lekki połysk ale moneta jest teraz ciemno brązowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greg1 Napisano 27 Październik 2008 Share Napisano 27 Październik 2008 W tym wypadku moczenie w oliwce nawet przez kilka miesięcy może przynieść bardzo ograniczone rezultaty, to trudny przypadek, w każdym razie kwasy + metale = zły efekt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Napisano 28 Październik 2008 Share Napisano 28 Październik 2008 Witam!Kolejny przykład niewłaściwie dobranych zw. chemicznych do czyszczonego metalu... Pozdrawiam, Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dino73 Napisano 29 Październik 2008 Autor Share Napisano 29 Październik 2008 no dobrze,ale wy tylko piszecie że źle dobrałem środek do czyszczenia itp.ale nikt nie napisał czym wyczyścić miedzionikiel! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greg1 Napisano 29 Październik 2008 Share Napisano 29 Październik 2008 Bo to może być trudne, jeśli nie niemożliwe bez dalszej degradacji monety - jeżeli po obróbce kwasem (metale zwłaszcza te nie szlachetne przechodzą do roztworu kwasu) na powierzchni znajduje się miedź (lub jej związki - w pewnych rudach miedź ma kolor różowawo-jasnobrunatny), a nikiel został usunięty, to prawdopodobnie stąd jej zabarwienie, a kolejne czyszczenie będzie oznaczało usuwanie miedzi, czyli degradację powierzchni monety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dino73 Napisano 29 Październik 2008 Autor Share Napisano 29 Październik 2008 czyli te monety były tylko powlekane niklem?chodzi mi o to czy ta warstwa niklu mogła już ulec zniszczeniu przez zaleganie w ziemi bo moneta z gleby już wyszła czerwona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greg1 Napisano 29 Październik 2008 Share Napisano 29 Październik 2008 Stan takiej monety zależy np. (nie tylko) od kwasowości gleby, w której zalegała, jest bardzo prawdopodobne (99,9%:), że moneta uległa powierzchniowej korozji, utlenieniu już w glebie i już wtedy zyskała" to brunatno-czerwonawe zabarwienie. Co do składu procentowego i profilu metali w stopie - nie wiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.