Skocz do zawartości

czym wyczyścić 10zł PRL

dino73

Rekomendowane odpowiedzi

a od kiedy kwasem czysci sie kolorki, zawsze bedzie fant czerwony a co 2 przypadek metal stanie sie miekki ogółem niszczenie fantu. A co do kolegi SCHIVELBEIN czy jakias inna niemieckie nazwa..... jak niewiesz czy elektroliza to po co na pytanie odpowiadasz pytaniem kolega chce wiedziec konkretnie a taki post tylko zasmieca forum. Wsadz poprostu do oliwy z oliwek bardzo dobrej jakosci i niech lezy miesiac. zadnych kwasów !!!!

zastosowałem kwasek ponieważ bardzo dobrze mi się sprawdził w przypadku monet srebrnych,a moneta z ziemi wyszła juz czerwona to chyba zasługa zawartości miedzi w tym stopie,po czyszczeniu w kwasku już czerwony nalot zszedł i nawet widać lekki połysk ale moneta jest teraz ciemno brązowa.

Bo to może być trudne, jeśli nie niemożliwe bez dalszej degradacji monety - jeżeli po obróbce kwasem (metale zwłaszcza te nie szlachetne przechodzą do roztworu kwasu) na powierzchni znajduje się miedź (lub jej związki - w pewnych rudach miedź ma kolor różowawo-jasnobrunatny), a nikiel został usunięty, to prawdopodobnie stąd jej zabarwienie, a kolejne czyszczenie będzie oznaczało usuwanie miedzi, czyli degradację powierzchni monety.

Stan takiej monety zależy np. (nie tylko) od kwasowości gleby, w której zalegała, jest bardzo prawdopodobne (99,9%:), że moneta uległa powierzchniowej korozji, utlenieniu już w glebie i już wtedy zyskała" to brunatno-czerwonawe zabarwienie. Co do składu procentowego i profilu metali w stopie - nie wiem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie