Skocz do zawartości

Problem ze statykiem

spartan200

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam , posiadam wykrywacz uniwersalny tzn. dynamik, statyk , mix.Narazie nie zdradzam nazwy ,aby nie wywołać urzy" Wykrywacz moim zdaniem udany przynajmniej jesli chodzi o tryb dynamiczy , niestety jest problem ze statykiem , nie daje sie nim szukac na cieżkiej gliniastej glebie (jasna glina , margiel ?) jak i nad bagnami , ogólnie mocno podmokłym terenie . Wykrywacz posiada funkcje automatycznego dostrajania do gruntu , bez możliwosci ręcznego strojenia .Wyglada to tak że po dostrojeniu do gruntu w trybie statycznym ,wykrywacz wzbudza sie tzn. odrazu daje fałszywy sygnał od gruntu nieraz juz z 50 cm nad owym feralnym gruntem . Co ciekawe w czasie dostrajania do gruntu wykrywacz nie wskazuje na jakies anomalie w glebie . Od jednej osoby dostałem informacje że taki broblem ma wiele wykrywaczy VLF .Znajomy ma starego Smetka i on co ciekawe nie ma takich problemów .I tutaj pytanie do posiadaczy różnych statyków i uniwersalnych wykrywek , spotkaliście sie juz z takim problemem ?
Napisano
Być może twoja wykrywka to W 6000pro. Tam właśnie są oba tryby i zaleca się strojenie na statyku. Odejmij trochę pokrętłem SIG BAL i zestrój ponownie, wyłącz funkcje auto tracking. Powinno być ok.
A tak nawiasem to czemu nie napiszesz jaki to sprzęt, szybciej by Ci ktoś pomógł.
Co do VLF to jeden z szeroko i na silę reklamowanych , czyli All1 ma problemy na gruncie, zwłaszcza na mokrej trawie i nic już tego nie zmieni. ponoć są magicy co tego nie mają, ale póki co można to sobie między bajki włożyć.
Napisano
Narazie wole nie ujawniać nazwy ,bo zamiast dowiedziec się cos konkretnego , wywołam kłótnię . Wykrywka ma wielu fanatycznych " obrońców , (nie mylić z większościa normalnych uzytkowników ,do których i ja sie zaliczam ) . Chodzi mi o ogulne poruszenie tematu i zebranie wiadomości nt. pracy różnych wykrywek pracujacych w trybie statycznym w róznych rodzajach gruntu .Nie jest to żadna z wymienionych przez sindbada wykrywek . To sprzęt na mikroprocesorze , z automatycznym strojeniem do gruntu , bez możliwości ręcznego strojenia tego parametru .Całe strojenie robię jak należy , zresztą było to juz konsultowane z kompetentnymi osobami i nic ,cały czas jest problem który opisałem w pierwszym poście .
Napisano
Twoja wykrywka to zapewne któryś z Garretów z wyższej półki, pewnie GTP 1350 albo jakiś droższy. Mają one rzeczywiście problemy ze statykiem, ale nie jest to problem wielki. Chodzi o to, że czasem dają fałszywy sygnał, ale co ciekawe, i tak reagują odpowiednio na metal (innym dźwiękiem). Tak że po jakimś czasie, gdy się osłuchasz, będziesz odróżniał spoko te fałszywe sygnały od dźwięku metalu, zresztą widać to na wyświetlaczu.
Napisano
Witam
Spartan czy aby to nie jeden z wykrywaczy rutusa :solaris bądż proxima . Myśle że ręczne dopasowanie do gruntu załatwiło by sprawę ale jeżeli wykrywacz tego nie posiada to zmniejsz czułość najwyżej zasięgi spadną ale wykrywacz będzie bardziej stabilny.
pozdr.
Napisano
Witam
Tak kolega Grzech trafił ,to Rutus Proxima . Sprzęt jak dla mnie pierwsza klasa , przynajmniej jeśli chodzi o tryb dynamiczny .Statyk , no cóż duuuży zasięg ,większy niż na dynamiku ale , niemożnośc pracy na gliniastych glebach i na podmokłych terenach (bagna).Zaznaczam że wykrywacz był strojony zgodnie z instrukcją , a nawet w razie wątpliwości telefon do pana Rutyny i wszystko było jasne .Piszecie żeby obniżyć czułość , próbowałem czasami pomaga ale nie zawsze .
A obniżając czułość zaniżam dobry zasięg a statyk słuzy mi głównie do szukania głębokich fantów . Na szczęście efektu wzbudzania nie zauwazyłem w czasie pracy na dzynamiku , tu wszystko gra :] Ciekawiło mnie czy inne wykrywki też tak głupieją na statyku , kolega ma smętka i szuka na tych gliniastych glebach bez problemu .
Napisano
Kolego, taki problem to nie problem, póki co ujmowanie czułości przynosi efekty. No cóż coś za coś. I tak masz najlepszy polski sprzęt i jak sądzę zasięg mimo zdjęcia czułości jest i tak spory.
Na otarcie łez dodam tylko- ciesz się, że nie masz sprzętu typu All1 czy któregoś z Bartków, zapomniał byś o szukaniu po deszczu na ściernisku czy też na mokrej trawie. To dopiero moich kolegów drażniło, ja sobie leciałem bo miałem sprzęt fabryczny a oni się wściekali bo uwierzyli w cud zasięgi.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie