Skocz do zawartości

Ustawienia Minelab Explorer SE

Arseon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
nie na miejscu bylaby odpowiedź kierująca bezpośrednio do vikinga.Natomiast stwierdzenie że nikt poza Vikingiem w Polsce Minelabów z gwarancją nie sprzedaje jest jak najbardziej w porzo:-)
  • Odpowiedzi 64
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
siemens kolega maniutek trafnie to opisał tylko jak go kupisz zacznij od ustawień fabrycznych i zmniejsz tylko gain na 5 lub 6 i możesz zwiększyć trochę czułość na począ-
tek wystarczy jak poznasz sprzęt(kilkanaście wypadów) sto-
pniowo możesz dodawać następne ustawienia ,czytając instru-
kcję i ten wątek lub inne na temat Se plus praktyka z czasem
(nie tak długo jak niektórzy piszą) opanujesz go a potem
sam miód i fanty zaczną wychodzić lepiej jak na ace 250
wiem bo sam też mam kanarka( jeszcze nie sprzedałem ale sprzedam) i kumple z nimi biegają obok mnie i różnica jest
(bardziej widoczna po przejściu na iron mask)może nie zawsze
jakościowa ale ilościowa napewno.Jak będziesz miał pytania
pisz w tym wątku. pozdro.
ps.maniutek jak dajesz radę na czułości 30 manual,błędnych
sygnałów chyba sporo ? nie wzbudza się co chwilę ?
Napisano
Z tymi kilkunastoma wypadami chodziło mi o wstępne
zaznajomienie a nie szersze poznanie.
Żeby w pełni wykorzystać, zrozumieć,przetestować i dopasować
do własnych upodobań wszystkie dostępne funkcje sprzętu
potrzeba wiele czasu.
Napisano
Jeżeli chcesz to poczekaj do 20-tego( bo teraz wyjeżdżam na wczasy) jak wrócę to się dogadamy.
Jesteś z Warszawy lub okolic ?
Napisano
Hmm to może ja tak zaofftopuje, skoro wątek sprzętu dla kolegi Siemensa zamkniety, a mnie przez świeta na forum nie było, to tu wetknę swoje trzy grosze;). Ja bym jednak polecił się zastanowić, nad wyborem sprzetu. Kolega pytał o włącz i szukaj, czyli chodzi pewnie o pierwszy sprzęt. To ja bym polecił jednak terre 70, żeby sie zaznajomic ze sprzetem ze stajni minelaba, wykrywacz porządny, prosty w obsłudze, nie nastrzecza problemów. Co innego explo... u każdego na początku tak samo mnogośc sygnałów, jedni sie przyzwyczają i kopią innych to odrzuci, bo co to za sprzet co wszedzie piszczy... A najgorsze to zrazic sie do czegoś na początku...
Napisano
blitz dzieki za swoje 3 grosze,tym bardziej ze 70tka staniala chyba ostatnio.albo uzywanego kanrka kupie i w przyszlym roku 70tke lub ex se albo odrazu 70tke.
Napisano
http://pl.youtube.com/watch?v=RUx4_CXenNI&feature=related

X-70 jest uważana za trudniejszy w obsłudze niż np.quattro, który z kolei jest uproszczoną wersją explorera...
Ja chodzę z x-30 już od dawna, ale nie czaje o co chodzi w tych rozbudowanych funkcjach x-70.
Napisano
Hmm, ja mam X50, czy ja wiem czy takie skomplikowane?? Jak chodzisz na jewlery to nie rożni sie bardzo od 50 czy 30. Możesz sobie wiecej ustawić ręcznie niz w tych słabszych. Wiecej tonów identyfikacji masz, reczne strojenie do gruntu, kompensacje wpływu gruntu, i fajniejsza szersza dyskryminacja. Hmm no i jeszcze drugi tryb na militaria, taki pseudostatyk, no tyle moge powiedzieć o 70, lazilem na sprzecie kolegi na jewlerry i jakos problemu nie było:)
Napisano
Przepraszam Arseon, że tak późno odpowiadam...
W lesie i w wysokiej trawie faktycznie chodzenie na czułości 30 jest nieco uciążliwe ale mam w swojej okolicy sporo piaszczystych ugorków, porośniętych bardzo skromną roślinnością. Na nich jadę w górę z czułością. Nawet do 31. Max nigdy nie miałem bo gdzieś wyczytałem, że pomija wtedy niektóre cele...No i często używam Noise Cancel. Pozwala nieco uspokoić wykrywacz a przez to nieco wyciągnąć" jeszcze czułość...
Pozdrawiam
Maniutek
Napisano
No tak jak piszesz maniutek moje doświadczenia są podobne w lekkim terenie piaszczystym (tak jak mówi instrukcja i pisze arkadio) lepiej ustawić manual wtedy lepiej spenetruje
teren a nie będzie jeszcze fałszował na trudniejszej glebie bardziej zmineralizowanej półautomatyczny bo odzieli ziarno od plew.Chociaż na większości zaoranych zwykłych pól nie daję rady w manualu więcej jak 25 czułości ,arkadio pisze podobnie że w manualu max daje 25.Też używam noise cancel często pomaga.
pozdrowienia maniutek i wiele sukcesów z Explo.
  • 4 weeks later...
Napisano
witam po dłuższej przerwie.Wydawało mi się wcześniej że przy
dynamicznym przemiataniu w Se raczej wiele nie ominiemy jednak w prawie codziennej konfrontacji z GT przy dynamicznych poszukiwaniach GT jest skuteczniejszy czasami nawet sporo.Po dłuższej przygodzie SE zaczynam doświadczać
że jest to sprzęt do spokojnego chodzenia najlepiej na słuchawkach co trochę się kłuci z moim temperamentem i wyrobionym stylem poszukiwań i mimo że bardzo się z nim zżyłem(bardzo miła obsługa,menu,przejżysta identyfikacja,chociaż na digital zbyt mała skala trudno odrzucić polmosa) to zastanawiam się nad sprzedażą bo zbyt powolna praca procesora trochę przeszkadza a co dodatkowo mnie zaczeło irytować to jego ogromna energożerność gdyż 8 akumulatorów energizer 2500 mAh świeżo naładowanych zaczyna nie starczać od rana do 15-stej może po roku trochę się zużyły ale 8 baterii alkalicznych dobrej marki także czasem nie starcza na jedne całodniowe wykopki coś chyba nie tak jakie są wasze doświadczenia w tej kwestii?
czy zastosowanie opcjii fast przyśpieszy reakcję na metal i zwiększy dynamiczność poszukiwań?
pozdro>

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie