Skocz do zawartości

ID guzików

mmland

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

ostatnio wyszły mi dwa guziki.
Jeden jak z moich ustaleń ma herb byłego województwa sandomierskiego z XVI - XVIII w. tylko nie znalazłem nigdzie w tym okresie herbu na którym by był jeszcze dodatkowo orzełek.
Może ktoś będzie wiedział czy występowała jakaś odmiana herbu w jakimś okresie tego czasu z orzełkiem.
Nie mogę zrobic lepszego zdjęcia ale starałem się zakreślic ważne elementy herbu . jakie widac w rzeczywistości.
W miejscu kropek są gwiazdki.
Oba guziki zostały znalezione na terenie starych kopalni rud żelaza podejrzewam z sprzed 200-270lat temu

Napisano

druga strona.
Pod uszkiem jest jakiś znak i numer 460.
Na dole jakby napis ULI SER.
A u góry napis T BIERTUM ale z tym napisem z góry mogłem trochę źle odczytac.
Zostały na nim resztki srebrzenia.

Napisano

Druga strona napis FLINE lub PLINE Qualite
A nadole gałązki rozpoęte w odie strony od środka do napisu
Też znaleziony na terenie tej starej kopalni

Napisano

Ten pierwszy to guzik urzędniczy - gubernia radomska. Guzik po 1844 r.(powstanie guberni) sprzed 1869 r. bowiem wtedy zmieniono jej herb.
Sygnatura guzika to na pewno Biertumpfel. Na fotce masz jak ona wygląda w całości.
Drugi guzik to urzędnika kopalnianego z mniej więcej tego samego okresu jak pierwszy.

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora pomsee 12:48 20-10-2008

Napisano
Dzięki pomsee jesteś wielki. to jest chyba to . a ja myślałem że są starsze troszkę a sądziłem tak bo mi w tej okolicy wyszło kilka przedmiotów starszych o jakieś 90 i 50 lat starszych.
Wielkie dzięki

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie