Skocz do zawartości

Grudziadz

kapitan63

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 731
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
pewnie chodziło ci o czesci z jednego z trzech zestrzelonych PZL P-11 c ze 141 eskadry okolicach gruta-mełno .Nie to nie ten .Chociaz warto by trosze poszukac moze cos zostało w ziemi.Te pokazane szczatki to IL-2 Sturmovik.
Napisano
Kapitanie, czym prędzej się tej fiolki pozbądź!!!!! Sam mam traumatyczne przeżycia związane z tym cholerstwem. Przy odkopywaniu identycznej bomby, przypadkowo uderzyłem w jedną z nich (na szczęście). Buchnęło w moją stronę ogniem, ale zdążyłem odskoczyć. Porwałem wszystko i czym prędzej się oddaliłem. Do większej eksplozji na szczęście nie doszło... Po dłuższej chwili zobaczyłem, że nadal... płonie moja łopata hehehe. Chociaż wtedy do śmiechu mi nie było :)
Na podobne skrzynie (zidentyfikowane jako kontenery na dwa pociski do KwK 40) w ilości 7 sztuk natrafiłem w jednej z licznych ziemianek w Lasku Miejskim :) O dziwo dwie z nich w ok 40-50% pokryte były farbą oraz miały zachowane drewniane listewki, służące jako stabilizatory pocisków. Oczywiście skrzynki nie zawierały niechcianej zawartości hehe
Napisano
kapitanie63... No i co z tymi fotkami zawartosci skrzyni??

Tak a propo Grudziadza. Moj dziadek w czasie wojny pracowal tam dla niemcow przy zakopywaniu zwlok poleglych. Opowiadal mi ze zakopal kiedys za jakas stodola karabin. Niestety pamiec juz nie ta i nie potrafi mi powiedziec co to za bron byla, a co najgorsze mowi ze nie byl by w stanie znalezc tego miejsca. A z pewnoscia bylby w stanie przyzwoitym bo zalal lufe olejem i obsmarowal go tawotem a nastepnie zawinal w zaolejone plotno. Wiec Panowie, szpadle w dlon i w teren. Moze jeszcze gdzies am" lezy.

Pozdrawiam T.
Napisano
Muslałem tak jak Walwuch. Skrzynie niemieckie z koszykami-osłonami na zapalniki trafiłem w okolicach Grudziadza. Jeszcze w czasie wyciagania cos mile w srodku grzechotało, a po otwarciu okazało się, że jest nie to co miało byc. Ale to jest to co lubię. Samotny głęboki sygnał. Gratuluję trafień.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie