mirek1p Napisano 19 Październik 2008 Autor Napisano 19 Październik 2008 Witam wszystkich i proszę o pomoc w identyfikacji wczorajszego kopnięcia. Jakość na zdjęciach niestety nie jest super, ale dopiero 1 dzień leżakuje w oliwie. Proszę o pomoc w jej identyfikacji, jak również o info jak najlepiej ją wyczyścić. Przypuszczam, że jest to fals z epoki (czerwone plamy na orzełku). awers: MONETA ARGENTEA rok 1773 lub 8 pod orzełkiem jest VI rzymskarewers: chyba FRIDERICUS, a co dalej jeszcze nie czytelne. dzieki za info i pomoc w doczyszczeniu
8total4 Napisano 19 Październik 2008 Napisano 19 Październik 2008 witam.Szóstak Fryderyka I Borussorum.Prusy, E - mennica Drezno.btw. nie polecam moczenia go w oliwie, srebro nie jest ladne po takim zabiegu, chyba ze posiada zielona patyne..twoja moneta prawdopodobnie pochodzi z pożaru..pozdro!
mirek1p Napisano 19 Październik 2008 Autor Napisano 19 Październik 2008 a wiesz może jak druga strone wyczyścić? nie ukrywam, że nie chciałbym jej uszkodzić. Mam chemię do czyszczenia srebra ale na drugiej stronie jest spieczona ziemia i za diabła nie mam koncepcji jak ja usunąć.
mirek1p Napisano 19 Październik 2008 Autor Napisano 19 Październik 2008 masz może link do stronki z ładniej zachowaną monetką. przesiedziałem dziś sporo przed kompem i za diabła nie znalazłem nic na jej temat. Będę wdzięczny za info w tym temacie.dzieki
8total4 Napisano 19 Październik 2008 Napisano 19 Październik 2008 poczytaj o czyszczeniu Amoniakiem.w tym momencie nie posiadam linku do monety.pozdro!
mirek1p Napisano 20 Październik 2008 Autor Napisano 20 Październik 2008 myslisz ze amionak te te ziemne strupy pomoże?
von Neumarkt Napisano 20 Październik 2008 Napisano 20 Październik 2008 Mennica Królewiec(Königsberg).
von Neumarkt Napisano 20 Październik 2008 Napisano 20 Październik 2008 Jeszcze jedna poprawka:Jest to moneta Fryderyka II zwanego Wielkim".
mirek1p Napisano 20 Październik 2008 Autor Napisano 20 Październik 2008 masz może link do stronki gdzie byłby skan tej monetki?
pula29 Napisano 20 Październik 2008 Napisano 20 Październik 2008 Może to ta moneta, tylko że z roku 1778.http://www.coinarchives.com/w/lotviewer.php?LotID=246898&AucID=192&Lot=1124
talgo Napisano 20 Październik 2008 Napisano 20 Październik 2008 najprawdopodobniej będzie to ta moneta z linku powyżejbardzo ładna szkoda że kolegi mirka troche przeżyłaale jak by ją czymś wyczyścić to fajny fanciorczyść ją chłopie czyść
mirek1p Napisano 21 Październik 2008 Autor Napisano 21 Październik 2008 dokladnie to ta. dzieki wielkie. kurcze siedziałem na coinie i chyba mnie jakas pomrocznosc dopadla, że jej nie zauważyłem. Będę czyścił jak wyczyszczę to dam znać. Mam nadzieję, że już niebawem coś tam się uda usunąć. najbradziej ta plama czerwona mnie martwi na orzełku. Sam jestem ciekaw czy fryderyk przez życie bedzie troche zszurany ;) pozdr
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.