danieloff Napisano 18 Październik 2008 Autor Napisano 18 Październik 2008 Witam. Udało mi się znaleźć odznakę pułkową 36 pułku piechoty Legii Akademickiej. Teren wybitnie wrześniowy, odznaka bez nakrętki leżała sobie w lesie na trasie odwrotu oddziałów polskich po bitwie nad Bzurą.
danieloff Napisano 18 Październik 2008 Autor Napisano 18 Październik 2008 Tak wyglądała po wykopaniu.
danieloff Napisano 18 Październik 2008 Autor Napisano 18 Październik 2008 Tu już po wyczyszczeniu. Odznaka wykonana jest z mosiądzu i solidnie posrebrzana. I tutaj rodzi się pytanie...
danieloff Napisano 18 Październik 2008 Autor Napisano 18 Październik 2008 Otóż wszystkie znane egzemplarze tej odznaki były emaliowane. Nie udało mi się ustalić, czy np. istniała jej wersja bez emalii, np. dla szeregowych lub podoficerów. Czy moja odznake może być repliką z epoki, ersatzem" wykonanym w miejsce utraconego oryginału?
danieloff Napisano 18 Październik 2008 Autor Napisano 18 Październik 2008 Co prawda solidność i staranność jej wykonania oraz pożądne srebrzenie zdaje się przeczyć tej teorii, ale w takim razie - co to za wersja?Będę wdzięczny znawcom tematu za informację.Daniel
ms Napisano 18 Październik 2008 Napisano 18 Październik 2008 Danielu drogi, rzuć okiem w kierunku handlarzy:http://www.artinfo.pl/?pid=catalogs&sp=auction&id=260&id2=33757&lng=1Podobna do twojej? :>
danieloff Napisano 18 Październik 2008 Autor Napisano 18 Październik 2008 Dzięki Marku, jak mogłem na to nie trafić. Rzeczywiście to po prostu wersja żołnierska, moje pierwsze przypuszczenie było trafne, ale na wszelkich stronach w Google wychodziły tylko te emaliowane.
ms Napisano 18 Październik 2008 Napisano 18 Październik 2008 Teoretycznie gdzieś w pobliżu powinna być nakrętka, ale i bez niej to fant przedni, gratulacje! :-)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.