Skocz do zawartości

Samochód Steyr 1500A - w jakich jednostkach slużył?

Lukas P

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam,
jako, że stałem się posiadaczem pojazdu Steyr 1500A 35-krotnie mniejszego od oryginału (niestety :/) mam do Kolegów pytanko jak w temacie. W jakich jednostkach slużyły te samochody? Wiem, że była wersja sztabowa, występował także jako holownik haubic 7.5cm. Czy ktoś wie może, ile ten pojazd był w stanie uciągnąć, bo napotkałem informację że występował on także w pułkach przeciwlotniczych. Wypadałoby, że służył tam albo do ciągnięcia dział Flak 30/38 albo do transportu obsług. Do holowania 8.8cm chyba wykorzystywali Sd.Kfz. 9, gdyż to dość ciężka zabawka. Jeśli ktoś dysponuje informacjami na ten temat z góry dziękuje.

Pozdrawiam
Łukasz
Napisano
Steyr 1500 (produkowany w dwóch wersjach A/01 i A/02- z zewnątrz można je rozpoznac po mocowaniu koła zapasowego) produkowano głównie w dwóch wersjach Kfz.21 i Kfz.70 czyli ciężki osobowy samochów terenowy i samochód do przewozu żołnierzy. I głównie do tego służył, choć są fotki gdzie ciągnie Flaka 38 czy IG 7.5cm, szczegółnie jako Kfz.21, po prostu brak samochodów terenowych na Froncie Wschodnim i cięzki teren wymusiły takie jego wykorzystanie. Generalnie to ciężarówka 1,5 tonowa, więc lekkie działka może holować.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie