Skocz do zawartości

stary ciekawy guzik - id

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
ktoś" na forum chwalił się, że takie wychodzą często...

kosynierzy ale również militia"
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kosynierzy
hipotezy...
jeżeli wykluczy się kościuszkowskie, to optowałbym za przygotowaniami do 1863...
M.I. - znajomo brzmi...
Napisano
primo...
w moich wyobrażeniach - motyw 100% polski... jeżeli inaczej, to całą reszta wywodu do niczego...
secundo
przyparcie do kordonu granicznego" przejście oddziału na stronę pruską, - gdzieś żołnierz musiał zaczepić się, zanim się uspokoiło i mógł ruszyć -dalej lub z powrotem...
Napisano
Kosynier był w XIX w. popularnym motywem patriotycznym. Widziałem kiedyś na wystawie w Muzeum Historycznym Miasta Warszawy dwa sygnety z połowy XIX w. o kształcie trumny. Po naciśnięciu przycisku wieko trumny otwierało się i wstawała z niej wyrzucana sprężyną figurka kosyniera.
Pozdrawiam
Napisano
Bunty chłopskie na ziemiach pruskich raczej odpadaja.Z drugiej strony wielu powstanców styczniowych uciekajac przed carskimi sankcjami mogło szukac schronienia w prusach,lub prusy były tylko przejsciowym schronieniem.Wiele rodzin w królestwie miało tu krewniaków.Byc moze jest to jedna z hipotez zagubionych guzików -Prawdopodobnie powstanczych.
Napisano
Też się kiedyś zastanawiałem nad ty motywem. Może jakieś organizacje chłopskie z polską niepodległościową ideologią ? Ale samoistne wykonywanie lub zamawianie prawie takich samych guzików graniczy z cudem. Może coś sterowane odgórnie... Jak Rodło" nie przymierzając... Guziki wyglądają na połowę i koniec XIX w.
Napisano
jest coś w tym...
już któryś raz iżuteria patriotyczna" wychodzi w obszarze niemieckim - szczególnie Pomorze...
znalazłem dwa przypadki - i chyba jeszcze Karpik coś doda jeśli się nie mylę...
RE: powstanie styczniowe-odznaki-odznaczenia
Frozzer (3230 / 117)
2005-05-18 06:43:00

ostatnio kopnalem podobny znaczek, rozni sie tym ze serce jest w innym miejscu. znaleziony przy pozostalosciach starej chaty w dawnych prusach wschodnich. na bank jest z powstania styczniowego???
oraz
http://odkrywca-online.pl/pokaz_watek.php?id=185424#185526

być może - produkcja na teren zaboru rosyjskiego elementów patriotycznych - jako działanie czysto marketingowe... zaspokojenie rynku...
Napisano
Myślę, że wpadłeś Kopijnik2 na właściwy trop. Takie guziki mogły być produkowane w Prusach, szmuglowane na teren zaboru rosyjskiego i sprzedawane z dużym zyskiem.
Pozdrawiam
  • 1 year later...
Napisano
W broszurze o działalności Munchheimera wydanej przez K. Gładkiego jest wzmianka o wybitych po1830 roku jednostronnie guzikach ze scenami walk z Powstania Listopadowego jak również sławne postacie.Guziki miały 13 mm średnicy - może podążyć tym tropem?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie