Skocz do zawartości
  • 0

Dwa pociski i skorupa

desmo

Pytanie

Witam wszystkich! Jest to mój pierwszy post na tym forum. Poszukiwaniem „skarbów” też zajmuje się od niedawna. Póki, co to próbuje się zgrać z moją już nie najnowszą wyrywką, ale na razie idzie mi to dość średnio 

Ale do rzeczy mam takie dwa pytanka (niektórym mogą wydać się głupie). Ostatnio znalazłem dwa pociski artyleryjskie – wydaje mi się, że są to chyba niemieckie Gr. 18 15cm. Niestety dokładnej średnicy nie znam, ale tak na oko te 15 cm to miały. Oba są bez zapalników. Oba pociski nie mają też spodu – jak widać na fotkach krawędzie są postrzępione, a w jednym z pocisków na dnie jest jakaś zaślepka, chyba z tworzywa. W drugim natomiast biała substancja - resztki MW? I tu moje pytanie – czy pociski te były wystrzelone i detonowały? Dlaczego nie mają spodu? Czy są bezpieczne?

Druga sprawa to identyfikacja pozostałości po pocisku. Ten odłamek waży około 10 kg a średnica w miejscu, w którym się kończy lekko przekracza 200 mm. Ostateczna średnica zapewne była większa. Wydaje mi się, że to może być pocisk z artylerii okrętowej…, ale pewien nie jestem.

Za wszelką pomoc z góry dziękuje!
pzdr

0 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Nie udzielono jeszcze odpowiedzi na to pytanie

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie