Skocz do zawartości

Jamna 1944-2009

jazlowiak

Rekomendowane odpowiedzi

Wehrmach występuje w umundurowaniu sukiennym, kurtki, płaszcze.
Czy SS-Galizien w działaniach przeciwpartyzanckich używało mundurów maskujących? Prosimy o pomoc w doprecyzowaniu wyglądu żołnierzy.
To już był wrzesień '44, wojska radzieckie stały na linii Wisły. czy możliwy był udział w akcji przeciwpartyzanckiej jednostek frontowych?

Jeśli idzie o maskowania w SS-galizien, pomocna może być praca z serii Militaria o tej dywizji. Sam jej nie kupowałem dotąd, ale z tyłu są szkice żołnierzy tej dywizji z połowy 1944 przedstawiające ich w mundurach maskujących, nie mówiąc już o wielu zdjęciach wewnątrz - napewno wam się przyda:).

Dywizja SS-Galizien (a raczej jej resztki) po walkach pod Brodami została skierowana do Neuhammer na Śląsku celem odbudowy . Odbudowe rozpoczęto 5 września a pod koniec września przerzucono na Słowacje celem tłumienia powstania słowackiego.W książce z serii Militaria nie ma nic o udziale Ukraińców w walkach pod Tarnowem.

W imieniu naszej grupy GRH Kampfgruppe Schlesien" dwukrotnie wysłałem e-maila pod adres podany w wątku, wstępnie zgłaszając chęć udziału w tej rekonstrukcji. Niestety, ale nie otrzymaliśmy żadnej odpowiedzi. Może ten wątek jest jakąś radosną twórczością ?
Pozdrawiam, Zbigniew

• 2 weeks later...
Panowie, tak z czystej ciekawości, czy impreza będzie się bardziej skupiała na martyrologii Jamnej czy na walkach i przejściu partyzantów. Co do noclegu, czy planujecie nocleg u Dominikanów czy w schronisku, czy może w pobliskim Zakliczynie? Jeśli poza Jamną to jak widzicie potencjalne dostarczenie ludzi na górę. Wiem że to może dalekoidące pytania, ale znam Jamną z ośrodka rekolekcyjnego Dominikanów i znam trochę ukształtowanie terenu. Jeśli Wam to wypali to może to być piękna impreza w przepięknym plenerze ...

Gratuluję pomysłu i trzymam kciuki

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie