felfree Napisano 12 Październik 2008 Napisano 12 Październik 2008 a ja dodam ,że ceny niektórych znalezisk są droższe niż za granicą... i oco tu chodzi ..?
Maniek7_2006 Napisano 12 Październik 2008 Napisano 12 Październik 2008 Do Kol. Traper, nie dla mnie antykami są wszystkie rzeczy co pochodzą sprzed IIWŚ, i jak to tylko możliwe próbuje to ratować przed unicestwieniem. A polskich weteranów też tak nazywasz? łosiami? PozdrO
kopijnik2 Napisano 12 Październik 2008 Napisano 12 Październik 2008 Wypowiem się tylko raz...Wśród całej piany ubitej w tym wątku zatraca się istota problemu...Wartość obiektu" nie równa jest wartości znaleziska".Dlatego sprzedaż - zwykle nieodwracalnie pozbawia obiekt cechy kontekstu - miejsca, korelacji z innymi obiektami itp.Aby atować" to co jest zatracane, powstają różne inicjatywy.Jedna nikłe zainteresowanie źle świadczy o poziomie Towarzystwa"...np. http://odkrywca-online.pl/pokaz_watek.php?id=161397#161441http://odkrywca-online.pl/pokaz_watek.php?id=235708#235738Lokalne kolekcje dają większe szanse na wdrożenie do informacji historycznej - ponieważ pochodzą - u, z tej ziemi"... i istnieje możliwość odtworzenia lokalizacji znaleziska.Zjawiskiem pochodnym - jest turystyka wykopkowa... Jedzie się gdzieś, się znajduje, i się zabiera... Czyli Tam - już Tego niema i co najważniejsze - ginie informacja, że Obiekt występował w danym miejscu... A taka informacja - w przypadku części Obiektów mogłaby być Ważna dla historii lokalnej... I nie Obiekty - a informacja, a raczej jej brak - są tutaj najważniejsze.I wszelkie pytania typu - mam nie zabrać, bo nie mam komu zostawić informacji, że znalazłem?... Nie zmieniają istoty problemu.Znam tylko jeden przypadek - gdy z kolekcji turystycznej" powstała publikacja dla ogółu". - A często spotykam się, z wspieraniem badań lokalnych przez lokalnych - detektorystów"...To tak ogólnie"...Ale są kolekcje - już w samej swej tematyce - moralnie naganne... Jakie - nie napiszę, sami dojdźcie...kopijnik2 - zainteresowany lokalną historią...
traper6 Napisano 12 Październik 2008 Napisano 12 Październik 2008 @Maniek7-2006Jeżeli ktoś mnie zaczyna irytować na Forum, to staram się zorientować kto siedzi po drugiej strony klawiatury. I w twoim przypadku odrobiłem lekcje"....A polskich weteranów też tak nazywasz? łosiami?..."Gdybym chciał ci odpisać na tak kretyńskie pytanie, to bym zarobił za to kartkę. Więc sam sobie odpowiedz.Twój cytat z innego wątku znaleziony przez wyszukiwarkę.....dzięki, okolice Giżycka też mogą być, mam 17 lat, jestem nowy w tej dziedzinie ;)"Synku, chodzisz po tej ziemi tylko 2 lata dłużej niż ja szukam z wykrywaczem. Wracaj pobawić się swoimi łuskami i słuchaj rodziców, bo jak będziesz niegrzeczny to ci zabiorą kompa.
Maniek7_2006 Napisano 12 Październik 2008 Napisano 12 Październik 2008 uważaj żeby Tobie nie zabrali kompa i wykrywacza, kończę dyskusje, każdy ma swoje zdaniePozdrO
Maniek7_2006 Napisano 12 Październik 2008 Napisano 12 Październik 2008 teraz mam 19, to pytanie było 2 lata temuPozdrO
traper6 Napisano 12 Październik 2008 Napisano 12 Październik 2008 Własnie na tę twoją 19-kę wziełem poprawkę, gdyz poszukuję od 1991 r.
robert 88 Napisano 12 Październik 2008 Napisano 12 Październik 2008 kol traper6 pięknie rozegrałeś partię " z użytkownikiem Maniek7_2006 . szach i mat . tak jest krótko , zwiężle i na temat . kolega postanowił zakończyć debatę ponieważ każdy ma swoje zdanie " .zgadza się w 100% , że każdy przynajmniej powinien mieć swoje zdanie .chciałbyn tylko jeszcze przeczytać w tym wątku na czym polega ratowanie antyków " np. nazistowskich przez użytkownika Maniek7_2006 ? czy ratowanie to wyciąganie z ziemi czy jeszcze coś innego ?
Maniek7_2006 Napisano 12 Październik 2008 Napisano 12 Październik 2008 Nie tylko wyciąganie z ziemi, szukanie po opuszczonych domach, pytanie się znajomych, rodziny, starszych osób, co jestem w stanie odkupić od starszych osób(i nie robię ich w balona tylko mówię swoją cenę taką jaką powinienem bo tyle to warte, nie kupuję od handlarzy) czy od znajomych, czy dostanę od rodziny, to w miarę swoich możliwości robię renowacjęPozdrOPS. Ja temat zakończyłem, każdy ma swoje zdanie.
Maniek7_2006 Napisano 12 Październik 2008 Napisano 12 Październik 2008 aaa i żeby nie było że na fanty dają mi mamusia z tatusiem, to powiem, że w weekendy i kiedy nie mam szkoły chodzę do pracy i sam zarabiam na swoje fanty, które zamierzam kupić od starszych osób lub znajomychPozdrO
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.