Skocz do zawartości
  • 0

wiatromierz radziecki kto go używał ?

Arseon

Pytanie

Napisano

Ostatnio nabyłem ten zjawiskowy przyżąd od starszego i raczej wiarygodnego pana który twierdzi że zalegał na strychu od czasów wojny w eleganckim futerale.Ktoś z rodziny jego żony pamiętajacy okupację był pewny że w tym domu po nadejściu frontu mieścił się sztab jednostki radzieckiej,Podejżewam że prawdopodobnie któryś z oficerów nie wziął go podczas zmiany kwaterowania sztabu.

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ostatnio nabyłem ten zjawiskowy przyżąd od starszego i raczej wiarygodnego pana który twierdzi że zalegał na strychu od czasów wojny w eleganckim futerale.Ktoś z rodziny jego żony pamiętajacy okupację był pewny że w tym domu po nadejściu frontu mieścił się sztab jednostki radzieckiej,Podejżewam że prawdopodobnie któryś z oficerów nie wziął go podczas zmiany kwaterowania sztabu.

Napisano

stan zachowania jak widać cacko,wszystko ruchome,łopatki się kręcą,wskażniki podają parametry wiatru,w dolnej części nagwintowany kolec pewnie służący do mocowania na jakimś drzewcu,z boku zaczep do mocowania linki stopującej

Napisano
proszę o ID kto dokładnie mógł go używać jaka jedostka.Wpływ wiatru ma znaczenie chyba w artylerii a także u snajpera. Czy odczyty wiatru były tak istotne? za wszelkie info dzięki ,pozdro.
Napisano
Witam.Jest to Rosyjski wiatromierz do pomiaru prędkości wiatru w m/sek.Używany był w MW jeszcze w latach 90 dziś już są elektroniczne.Mam taki sam.Jak się nim posługiwać może znajdę gdzieś instrukcję.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie