Skocz do zawartości

Ile kasiury wybulić?

Hermanos

Rekomendowane odpowiedzi

Kilka tysięcy zł.
Sorry za pewne spłycenie tematu, ale odpowiedź jest tak precyzyjna, jak postawoione pytanie.
Zależy od rodzaju wojsk, TDW, (teatru działań wojennych), okresu wojny, który Cię interesuje.
Większość grup ma określony tzw: zestaw startowy", którego cenę można jeszcze jako-tako określić, natomiast górnej granicy, niestety, nie ma...

Najpierw musisz określić co rozumiesz pod podjęciem „pełen mundur” – jak się domyślam chodzi Ci również o obuwie, nakrycie głowy i podstawowe wyposażanie do niego.

Po za tym cena zależy od jakości replik jakie chciałbyś nabyć.

Pozdrawiam
Hindus

Kolega napisał:Pełen mundur", więc i bielizna i płaszcz lub kufajka, kompletne wyposażenie plecaka. Do tego nie został określony TDW ani czas.
Może chodziło o marynarza floty czarnomorskiej z roku 1941?
Poza tym jeden zadowoli sie odlewem za 200 zł, inny bedzie chciał miec legalne deko dlugiego mosina za 2500 zł.
Kolejna sprawa. Trudno porównać żołnierza rosyjskiego (radzieckiego) do żołnierza niemieckiego.

Opcja Wehrmachtu na późny okres wojny – ceny może nieco zawyżone (wiem, że dało by się coś z nich urwać), ale lepiej się mile zdziwić, że kasa została, niż przykro rozczarować:

Hełm (gotowa replika metalowa) 250 PLN
Czapka polowa M43 ok. 65 PLN
Bluza M42 ok. 200 PLN
Koszula podmundurowa 100 PLN
Spodnie M42/43 ok. 250 PLN
Szelki do spodni 20 PLN
Obszycia na czapkę i bluzę mundurową 40 PLN
Skarpety 30 PLN
Opinacze 30 PLN
Trzewiki 350 PLN
Pas główny 80 PLN
Klamra stalowa 90 PLN
Szelki szturmowe 150 PLN
Ładownice na amunicję do K98k 180 PLN
Bagnet 200 PLN
Żaba do bagnetu 30 PLN
Saperka składana 160 PLN
Futerał na saperkę składaną 160 PLN
Puszka na maskę pgaz z paskami 90 PLN
Torba na płachtę przeciwiperytową z trokiem 80 PLN
Chlebak 40 PLN
Płachta namiotowa wraz z trokami 200 PLN
Menażka z trokiem 50 PLN
Manierka z kubkiem w filcowym pokrowcu z „uprzężą” 100 PLN
Płaszcz 450 PLN
Plecak 75 PLN
Koc 40 PLN

Uzbrojenie to już odrębna kwestia…

Skorygujcie jak coś pominąłem lub źle przeliczyłem.

Pozdrawiam
Hindus

Swoja droga fajnie by wygladal temat, gdzie bylo by wypisane wyposazenie, jego koszt i dodane zdjecie. Co wy na to??

A co do umundurowania radzieckkiego/AWP:

Helm 70 Pln
Rogatywka 70 Pln
Gimnastorka/ drelich 150 pln/ 200 Pln
Bryczesy 100/150 pln
Saperki 100 pln
Pas 40 pln
Ladownice (para) 30 pln
Saperka + pokrowiec 60 pln
Torba na maske/chlebak (ostatnio byly po 5 zl ;) )
Manierka w pokrowcu kupilem za 11 Pln
Palatka 40 pln
Mieszok 30 pln

Uwazam ze jest to podstawa i tak wystepuje na rekonstrukcjach, ale nie widzialem by jakis radziecki soldat na zdjeciach byl az tak dobrze wyposazony ;)

Pozwole sobie zacytowac kolege Fall'a i jego post sprzed ponad 3 lat

Nie wiem jak Wehrmacht, ale moge podliczyc Luftwaffe...
w wersji oszczednej" i Hardkorowej ;-)
oszczednie to:
- helm z plastiku z wkladka z czegos tam i paskami zrobionymi z kawalka czegos tam...nalepka zamiast kalki i troche zamieszanej farby zielono,brazow,zoltej...kamo takie... 160 pln
- furazerka Bundeswehry i naszywki od Kogos z Bydgoszczy czy Poznania - 30,- pln
- koszula z demobilu Szwedzkiego czy Bundeswehry plus orielek - 60,- pln
- kurtka DRK lub cos innego.. jakies 100 - 400 pln
- spodnie BW plus przerobka - 270 pln
- buty polskie - 40 pln
- szelki czeskie, BGS, Policyjne - 70 pln
- pas czeski - 60 pln
- klamra beeeeee 25,-pln
- kabura powojenna BW - 80,-pln
- chlebak BW - 50,- pln
- saperka NVA - 60,- pln
- opinacze BW - 40,-pln
- kombi Sturm - 220,-pln
- MP na kulki - 25,-pln
no i jakos tam wygladamy... jak krasnal wprawdzie ale cos juz jest za jedyne 1300,-pln!!!!!!!

a teraz hardcore..
- helm FJ stalowy replika z za oceanu - 800,- pln
- na helm pokrowiec 60,-pln
- i Gogle 120,-pln
- furazerka z Poznania lub od krawcowej ze sukna... wyrzucamy orielka z Poznania i przyszywamy ladnego + org kokarde - 200,-pln
- ladna koszula z Poznania - 70,- pln
- orginalna chusteczka na kark - 50,-pln
- Fliegerjacke z Poznania - wyrzucamy znowu orzelka, patki i guziki, doszywamy szklane guziole i dobre naszywki - 650,- pln
- spodnie z Poznania - wywalamy zatrzaski i wstawiamy dobre... 300,- pln
- do kieszonki nozyk spadochronowy - min. 1000,- pln
- buty dajemy uszyc spadochronowe sznorowane z boku - bagatelka - 800,- pln
- szeleczki repro z Gdanska lub org - srednio 200,-pln
- pas podobnie org. lub repro - min. 120,- pln
- klamerka stal repro GIT - 100,-pln
- kaburka repro lub org - min. 200,-pln
- chlebak org. 100,-
- cos do niego: Esbitkocher, niezbednik, maselniczka, opatrunek, kompasik itp itd - 250,-pln
- saperka org ca. 450,- pln
- replika granatu m24 - 250,-pln
- orginalny granat m39 - 250,- pln
- opinacze czeskie lub org - 60,-pln
- kombi GIT - 800,- pln
- do tego pare dobrych odznaczen i naszywek - 800,- pln
- zegarek szwajcarski z lat 40-tych 60,-pln
- replika FG42 Shoei - 5000,-pln
- replika panzerfausta do lapy - 600,- pln
- do drogiej skrzynka z 15 granatami trzonkowymi m24 (drewniane) i wkladem na nie - 900,- pln
i jestesmy GITES na skale swiatowa za jedyne 14200,-pln

poz Fall

I dalej jego wywod :)

ooooo zapomnialem o ladownicach...
oszczednosiowe MP40 z allegro za 140,- pln i drewniane magazynki do srodka!
Hardcore - bandolier FG42 z magazynkami do czeskiego ZB26 w srodku i po 20 org kulek... mysle ze zmiescimy sie w 640,-pln za magazynki, bandoler hmm 400,- pln i 250,- pln za ladne zdekowane kulki...
poz Fall

a zapomnialem jak zwykle o lornetce i futerale - 300 do 500 pln jak i o czapce garnizonowej conajmniej 300,- pln
tak jak napisal retimnon, na kazdy kolejny mundur - Rosja zima, Afrika, Ardeny, moznaby wszystko robic od nowa...
(buty FJ1 model, 2 model, zimowe, wartownicze, afryka niskie, afryka wysokie, knobelbecher, Schnürstiefel...)
itd
poz Fall

I jeszcze ten watek

Kolega Peiper napisał:
Moim zdaniem najtrudniej jest zacząć a potem powinno być z górki.

Po roku odtwarzania polskiego komandosa też tak myślałem.
Po 5 latach i górskich porównaniach to uważam, że jak początkiem było wchodzenie na Szrenicę to dzisiaj idę Orlą Percią nocą i w deszczu;).

Ad grechu.

Chodziło mi o to, że najtrudniej się przełamac i zebrać w krótkim czasie podstawkę" (minimum z czym można się pojawić na rekonstrukcji), a potem w miarę zasobności portfela dokupuje się brakujace elementy wyposażenia (i oczywiście wymienia posiadane wyposażenie na badziej odpowiadające realiom).

Wiem co mówię bo ja ciągle dopiero zbliżam się do pierwszego szczytu.

Dlatego najlepiej jest po prostu dopytać się kogoś doświadczonego, żeby pomógł wybrać od razu w miarę dobre rzeczy. Tak jest wbrew pozorom taniej... Nie wszystko się da, ale trzeba się starać.

Dlatego np nie kupiłbym plastikowego hełmu. Jak nie od razu hełm, to są przecież furażerki.

„…Poza tym chyba każda grupa, znając realia pozyskiwania elementów umundurowania i wyposażenia, określa tzw. zestaw startowy"…”

I tu chyba dotarliśmy do sedna sprawy – „algorytm” działania wg mnie powinien być taki (założenie, że pasja rekonstruktorska ma być realizowana publicznie, a nie tylko w domowym zaciszu) :

Interesuje mnie rekonstrukcja historyczna -> jaką sylwetkę chcę odtwarzać? -> czy jest grupa, której profil pokrywa się z moimi zainteresowaniami? -> jeżeli TAK to czy mogą pomóc mi w: określeniu kosztów potrzebnych elementów wyposażenia i umundurowania; jeżeli zaś NIE to wtedy zaczynam poszukiwania na własną rękę…

Dzięki temu unikniemy jeszcze jednej nieprzyjemnej sytuacji, w której wywalimy kupę kasy na zajefajny mundur i super wypasiony sprzęt, ale nie bardzo zgodny z profilem jakiejkolwiek grupy i konieczne będą dodatkowe inwestycje na uzupełnienie / zmianę w celu dopasowania się do wymagań stowarzyszenia w którym będzie chciało się „biegać”…

Pozdro
Hindus

wow! nie spodziewałem się ze tyle osób mi odpisze!

Więc tak: jako ze mam 15 lat i zarobki" nie są za wielkie to bardziej racjonalny byłby wybór umundurowania ruskiego. myślę ze z poznego okresu wojny 44-45.
no i nie jakieś tam lotnictwo czy marynarka, ale zwykła, skromna piechota. wiecie, chciałbym wystempowac" u siebie"
tzn. dolny śląsk.

Jako, że masz dopiero 15 lat, to musisz sie liczyć z pewnymi obostrzeniami, co do udziału w inscenizacjach.
Tzn. Albo pod opieką kogoś dorosłego, albo pisemne zezwolenie od rodziców, zaakceptowane przez organizatora (wiadomo; pojazdy, konie, piro, broń palna). W przyopadku dioram jest łagodniej.
Natomiast w zasadzie możesz do uzyskania pełnoletności zapomnieć o dostępie do broni palnej na inscenizacjach.
Tak że czytać, czytać, czytać i gromadzić sprzęt.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie