Majorian Napisano 8 Październik 2008 Autor Share Napisano 8 Październik 2008 Do tej pory konserwowałem znaleziska olejem jadalnym. Wiem, że są znacznie lepsze sposoby konserwacji, ale wystarczył mi fakt, że powierzchnia przedmiotu jest odizolowana od wilgoci. Niedawno wyczytałem w internecie kilka opinii z których wynika, że olej naturlany np. rzepakowy może powodować korozję. Czy to prawda? Na wszelki wypadek zaniechałem jego stosowania. Co myślicie o pokryciu fantów pianką w sprayu do pielęgancji mebli zawierającą dużą ilość wosków naturalnych i związków silikonowych? Mam dostęp do dużych ilosci tej substancji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubciu93 Napisano 8 Październik 2008 Share Napisano 8 Październik 2008 co do pianki to nie mam zielonego pojęcia ale czytalem w książce A.S.Sękowskich że aby zakonserwować metal należy go pomalować lakierem nitro który można w razie konieczności z metalu zmyć rozpuszczalnikiem nitropozdr... Hubert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thomson Napisano 8 Październik 2008 Share Napisano 8 Październik 2008 najlepszy sposob na konserwacje przedmiotu to pomalowanie go olejem silnikowym. Trzeba zostawic go na dobę a resztki zetrzec szmatką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 8 Październik 2008 Share Napisano 8 Październik 2008 Olej roślinny to kiepski pomysł. Dobry jest wosk pszczeli. Ta pianka do mebli może być dobra, podaj co dokładnie zawiera.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majorian Napisano 10 Październik 2008 Autor Share Napisano 10 Październik 2008 Skład pianki: emulsje silikonowe, wosk, kompozycje zapachowa (limonene, linslool, konserwant (methylchloroisothialozine, methylisothiazolinone). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fabis94 Napisano 10 Październik 2008 Share Napisano 10 Październik 2008 nad olejem silnikowym to bym się zastanowił,skoro można myć nim ręce bo rospuszcza osady ,a syntetyczny bardzo szkodzi staremu silnikowi,to może zniszczyć co nie co... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 10 Październik 2008 Share Napisano 10 Październik 2008 Olej syntetyczny szkodzi staremu silnikowi bo go czyści. Rozpuszcony syf zatyka kanały olejowe. Dodatkowo silnik zaczyna ciec bo syf go uszcelniał jak i pojawiają się luzy które syf kasował swoją obecnością. Nawet bardzo stare silniki wyremontowane znakomicie działają na nowoczesnych syntetycznych olejach a ich żywotność znacznie wzrasta. Słowem, dobry olej szkodzi zużytym silnikom a nie starym w znaczeniu wiekowym! Odnośnie pianki to limonene" może być kwaśne.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fabis94 Napisano 10 Październik 2008 Share Napisano 10 Październik 2008 kolego cyrograf może to żle opisałem,ale miałem to samo na myśli co napisałeś.pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 10 Październik 2008 Share Napisano 10 Październik 2008 Skoro masz to samo na myśli to czemu fanty miał by taki olej niszczyć?Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majorian Napisano 11 Październik 2008 Autor Share Napisano 11 Październik 2008 Tak sobie kalkuluję, ze ten zapach Limonene" powinien po jakimś czasie się ulotnić, a na powierzchni zostałyby tylko (?) związki syntetyczne i wosk. Co o tym myślisz? Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rem Napisano 22 Październik 2008 Share Napisano 22 Październik 2008 Olej silnikowy czy syntetyczny pokryje fant, zabezpieczajac przed dopływem powietrza. Ważnym jest, że w jednym i drugim powinny być inhibitory korozji i to one zabezpieczą fant na długo. To lepsze niż sam wosk pszczeli.Możesz go trochę podgrzać przed nałożeniem, lepiej się rozprowadzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1000WATT Napisano 23 Październik 2008 Share Napisano 23 Październik 2008 http://www.kernite.com/kernite/productView_byCategory.asp?country=POL&language=Polish&language_id=11&countryName=Poland&pName=LUBRA+K+AHT+%2812X1%29Pozdro.PS.Osobiście stosuję go tylko do konserwacji wyjątkowych rzeczy,powodem jest cena i trudna dostępność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rem Napisano 23 Październik 2008 Share Napisano 23 Październik 2008 jeżeli tak, to polecam sprawdzić bezwodny odrdzewiacz - www.inwex.plWiem, że kilka osób z branży" było miło zaskoczonych efektem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TIX Napisano 24 Październik 2008 Share Napisano 24 Październik 2008 przepalony olej silnikowy jest zasiarczony i to zniszczy fanty :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubciu93 Napisano 24 Październik 2008 Share Napisano 24 Październik 2008 Co do oleju to chciałbym zapytać czy później fanty cały czas tłuste i można się ubrudzić przy każdym dotknięciu? pozdrawiam hubciu93 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 24 Październik 2008 Share Napisano 24 Październik 2008 Po oleju przeciera się szmatą ale tłuste delikatnie musi zostać. Osobiście preferuje wosk lub oliwke do broni.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.