Skocz do zawartości

Czy to dobry sposób na konserwację?

Majorian

Rekomendowane odpowiedzi

Do tej pory konserwowałem znaleziska olejem jadalnym. Wiem, że są znacznie lepsze sposoby konserwacji, ale wystarczył mi fakt, że powierzchnia przedmiotu jest odizolowana od wilgoci. Niedawno wyczytałem w internecie kilka opinii z których wynika, że olej naturlany np. rzepakowy może powodować korozję. Czy to prawda? Na wszelki wypadek zaniechałem jego stosowania. Co myślicie o pokryciu fantów pianką w sprayu do pielęgancji mebli zawierającą dużą ilość wosków naturalnych i związków silikonowych? Mam dostęp do dużych ilosci tej substancji.

Olej syntetyczny szkodzi staremu silnikowi bo go czyści. Rozpuszcony syf zatyka kanały olejowe. Dodatkowo silnik zaczyna ciec bo syf go uszcelniał jak i pojawiają się luzy które syf kasował swoją obecnością. Nawet bardzo stare silniki wyremontowane znakomicie działają na nowoczesnych syntetycznych olejach a ich żywotność znacznie wzrasta. Słowem, dobry olej szkodzi zużytym silnikom a nie starym w znaczeniu wiekowym! Odnośnie pianki to limonene" może być kwaśne.
Wojtek

• 2 weeks later...
Olej silnikowy czy syntetyczny pokryje fant, zabezpieczajac przed dopływem powietrza. Ważnym jest, że w jednym i drugim powinny być inhibitory korozji i to one zabezpieczą fant na długo. To lepsze niż sam wosk pszczeli.
Możesz go trochę podgrzać przed nałożeniem, lepiej się rozprowadzi.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie