matrix14xxx Napisano 6 Październik 2008 Autor Napisano 6 Październik 2008 WitamOd jakiej broni jest ten przerdzewiały magazynek?Niedaleko kiedyś znalazłem trochę łusek od LeeEnfielda.Może to być od czegoś angielskiego?
sudajew Napisano 6 Październik 2008 Napisano 6 Październik 2008 http://pl.wikipedia.org/wiki/Karabin_maszynowy_Bren
pono0 Napisano 6 Październik 2008 Napisano 6 Październik 2008 to chyba od tego http://www.deactivated-guns.co.uk/detail/Madsen_1.htm
matrix14xxx Napisano 6 Październik 2008 Autor Napisano 6 Październik 2008 Dzięki pono0To jest to,a w pobliżu taką łuskę znalazłem na potwierdzenie.
sebol13 Napisano 7 Październik 2008 Napisano 7 Październik 2008 Witam!Jest to magazynek na 100 proc. od duńskiego Madsena ale twoja łuska nie może być potwierdzeniem ponieważ karabin ten był produkowany zarówna na amunicję brytyjską jak i niemiecką na rosyjskiej skończywszy:)Pozdrawiam
sebol13 Napisano 8 Październik 2008 Napisano 8 Październik 2008 Witam ponownie!Obawiam się że pasować będą wszystkie bo te magazynki były uniwersalne a mechanizm podający w tym karabinie był tak dobrany aby podać każdy z nich.Zamki różniły się miedzy sobą nie tyle czułkiem co pazurem wyciągu który znajdował się w dolnej części zamka a który zazębiał się dosłownie zarówno z kryzą jak i rowkiem systemu mauser.Oczywiście lufy były zależne od kalibru amunicji:)Karabin przez to był powszechnie używany na całym świecie ale miał jedną wadę: nie strzelał do góry nogami" przez co w wielu armiach został odrzucony i wysłany do jednostek drugolinniowych badź służby wartowniczej.POZDRAWIAM!ps. znalazłeś w Polsce? rzadki fant:)
sebol13 Napisano 8 Październik 2008 Napisano 8 Październik 2008 tu masz zdjęcie z moich zbiorów ten jest na 30 naboi:)
sebol13 Napisano 8 Październik 2008 Napisano 8 Październik 2008 ... widok na podajnik (który jest dość ciekawy ponieważ składa się z dwóch podajników w środku i dwóch sprężyn płaskiej i drucianej)
matrix14xxx Napisano 8 Październik 2008 Autor Napisano 8 Październik 2008 Przymierzę która pasuje,w pobliżu znalazłem łuski duńskie(krag),LeeEnfield,mauzer i mosin.
Pytanie
matrix14xxx
Witam
Od jakiej broni jest ten przerdzewiały magazynek?
Niedaleko kiedyś znalazłem trochę łusek od LeeEnfielda.Może to być od czegoś angielskiego?
10 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.