czaja Napisano 4 Październik 2008 Autor Share Napisano 4 Październik 2008 Witam,Ostatnio jechałem z przez Kowno na Litwie. Koło drogi mijałem bunkier chyba z czasów II wojny. Niestety nie miałem czasu na dokładne jego obejrzenie. Czy ktos z Was wie cos na jego temat.Pozdrawiam,czaja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sqh Napisano 5 Październik 2008 Share Napisano 5 Październik 2008 W Kownie są forty z okresu przed I wojną światową - w tym bardzo nowoczesne, betonowe, na pierwszy rzut oka mogące faktycznie przypominać konstrukcje drugowojenne, oraz linia umocnień, wzniesionych przez Niemców w czasie I wojny światowej, w celu zabezpieczenia miasta przed ewentualnym rosyjskim kontratakiem - coś tak à la jakby nasze Przedmoście Warszawskie, tylko że większe i w znacznej części zachowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sqh Napisano 5 Październik 2008 Share Napisano 5 Październik 2008 Na przykład - stanowisko obserwacyjne na Forcie IX... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sqh Napisano 5 Październik 2008 Share Napisano 5 Październik 2008 ...i jeden z niemieckich schronów na północno-wschodnich peryferiach miasta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malpa Napisano 5 Październik 2008 Share Napisano 5 Październik 2008 Sqh masz może fotke tego schronu ale bez lisci . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sqh Napisano 5 Październik 2008 Share Napisano 5 Październik 2008 Niestety, byliśmy tam na razie tylko raz, w listopadzie. Ale letnie zdjęcie też niewiele by chyba dało, bo pod liściami jest jeszzcze darń. Do potrzeb zdjęcia uczytelniliśmy tylko nieco kopułę, bo była niemal totalnie zarośnięta.Mogę jeszcze dodać, że wnętrze schronu jest bardzo proste - wejście na tylnej ścianie, za nim przedsionek, z którego na wprost wejście do szybu kopuły, a w prawo - do izby pogotowia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malpa Napisano 5 Październik 2008 Share Napisano 5 Październik 2008 Szkoda . Dziekuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.