Skocz do zawartości

Auffangsstab

LEWY

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ciężko mi to sformułować, prawdopodobnie chodzi o sztab punktu odpowiedzialnego za zbieranie do kupy" rozproszonych żołnierzy oraz dezerterów, naturalnie żandarmerii polowej, może ktoś to jaśniej wytłumaczy, lub jest inne wytłumaczenie.
Napisano
Dosłownie Sztab wyłapujący żandarmerii polowej".

Robiąc analogię do tematu z mojej działki, czyli Festung Breslau --> we Wrocławiu urządzono przed oblężeniem (już po rozpoczęciu ofensywy styczniowej AR) prawdziwe polowanie na żołnierzy wracających do swoich macierzystych jednostek, urlopowiczów, żołnierzy bez przydziału (np. z rozbitych jednostek), ozdrowieńców ze szpitali itd. W węzłowych punktach miasta (skrzyżowania głównych ulic, dworce kolejowe, duże place) ustawiono posterunki żandarmerii, które właśnie wyłapywały" w/w delikwentów i kierowały ich do punktów zbiorczych, gdzie formowano z nich plutony, kompanie, bataliony i pułki, które miały bronić miasta.

Uważam, że w tym przypadku chodzi o coś podobnego. Tymi posterunkami ktoś musiał dowodzić - więc pewnie od tego jest nazwa sztab wyłapujący".
Napisano
Obaj macie rację, ale mi chodziło konkretnie o tłumaczenie w formie nadajacej się do publikacji. Samo pojęcie jest jasne, chodzi o wyrażenie tego jakimś wojskowym terminem, bądź czymś w tym stylu, bo sztab wyłapujacy" jest mocno kontrowersyjne;)))

Leuthen, na mojej działce, czyli Festung Glogau, było identycznie jak na Twojej. Szpitale miejskie i lazarety były oczyszczane z lżej rannych, których natychmiast wcielano do naprędce tworzonych kompanii alarmowych". To samo dotyczyło urlopowiczów, przyjezdnych, i każdego żołnierza, który choc przez chwilę znalazł się w twierdzy bez papieru z ważnym przydziałem. Na mojej działce takim AUFFANGSSTAB DER FELDGENDARMERIE dowodził oberst Bode i szło mu bardzo dobrze. W kilka dni utworzył 22 bataliony złożone tylko i wyłącznie ze złapanych...

dziękuję i pozdrawiam

LEWY

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie