LEWY Napisano 1 Październik 2008 Autor Napisano 1 Październik 2008 Witam,Co oznacza sformułowanie:AUFFANGSSTAB DER FELDGENDARMERIEBardzo prosze o pomoc.LEWY
MK Napisano 1 Październik 2008 Napisano 1 Październik 2008 Ciężko mi to sformułować, prawdopodobnie chodzi o sztab punktu odpowiedzialnego za zbieranie do kupy" rozproszonych żołnierzy oraz dezerterów, naturalnie żandarmerii polowej, może ktoś to jaśniej wytłumaczy, lub jest inne wytłumaczenie.
Leuthen Napisano 2 Październik 2008 Napisano 2 Październik 2008 Dosłownie Sztab wyłapujący żandarmerii polowej". Robiąc analogię do tematu z mojej działki, czyli Festung Breslau --> we Wrocławiu urządzono przed oblężeniem (już po rozpoczęciu ofensywy styczniowej AR) prawdziwe polowanie na żołnierzy wracających do swoich macierzystych jednostek, urlopowiczów, żołnierzy bez przydziału (np. z rozbitych jednostek), ozdrowieńców ze szpitali itd. W węzłowych punktach miasta (skrzyżowania głównych ulic, dworce kolejowe, duże place) ustawiono posterunki żandarmerii, które właśnie wyłapywały" w/w delikwentów i kierowały ich do punktów zbiorczych, gdzie formowano z nich plutony, kompanie, bataliony i pułki, które miały bronić miasta. Uważam, że w tym przypadku chodzi o coś podobnego. Tymi posterunkami ktoś musiał dowodzić - więc pewnie od tego jest nazwa sztab wyłapujący".
LEWY Napisano 2 Październik 2008 Autor Napisano 2 Październik 2008 Obaj macie rację, ale mi chodziło konkretnie o tłumaczenie w formie nadajacej się do publikacji. Samo pojęcie jest jasne, chodzi o wyrażenie tego jakimś wojskowym terminem, bądź czymś w tym stylu, bo sztab wyłapujacy" jest mocno kontrowersyjne;)))Leuthen, na mojej działce, czyli Festung Glogau, było identycznie jak na Twojej. Szpitale miejskie i lazarety były oczyszczane z lżej rannych, których natychmiast wcielano do naprędce tworzonych kompanii alarmowych". To samo dotyczyło urlopowiczów, przyjezdnych, i każdego żołnierza, który choc przez chwilę znalazł się w twierdzy bez papieru z ważnym przydziałem. Na mojej działce takim AUFFANGSSTAB DER FELDGENDARMERIE dowodził oberst Bode i szło mu bardzo dobrze. W kilka dni utworzył 22 bataliony złożone tylko i wyłącznie ze złapanych...dziękuję i pozdrawiamLEWY
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.