Tominew Napisano 1 Październik 2008 Autor Napisano 1 Październik 2008 Witam Wszystkich,Od ponad roku jestem szczęśliwym posiadaczem Garretta GTI 2500. Dzięki jego dyskryminacji znalazłem wiele ciekawych monetek, plomb, wisiorków, krzyżyków itd. Dlatego moje poszukiwania ograniczały się o przydrożne poletka, małe zagajniki i stare drogi. Z reguły chodzę na ustawieniach automatycznych (firmowych) czyli relikt lub jewelcraft, a czułość ustawioną w przedziale 9,5-10,5. Mój wcześniejszy wykrywacz to legendarny HS-3 , zwany ,,Smętkiem'' naprawdę dobra konstrukcja na militarkę, szczerze polecam. Dlatego mając GTI brakuje mi znalezisk typowych dla HS-3 czyli militarki i chodzenia z GTI po lasach. Wiem że mogę go ustawić na All Metal ale kiedy to robię to ,,łapie mi '' nawet najdrobniejsze stalowe podkładki od śrubek, gwożdzie itd. Jak mogę tego uniknąć szukając militarki na GTI?W HS-3 sprawa była prosta, wystarczyło ustawić dyskryminację na 3 lub 4 i problem był z głowy. Czy mogę to samo zrobić w GTI, nie tracąc przy tym zasięgu?No i czy zasięg w GTI przy zwykłej sondzie na all metall nie jest mniejszy niż w HS-3?Pomóżcie mi bo nie rozgryzłem ustawien GTI na militarkę , a szykuje mi się ciekawa wyprawa na militarkę w najbiższy weekend, a nie chce mi sie targać dwóch wykrywaczy. Czekam na wasze sugestie.
armand Napisano 1 Październik 2008 Napisano 1 Październik 2008 Może problem tkwi w tym, że w HSie mogłeś ustawić tryb statyczny z dyskryminacją, a w Garrecie nie ma trybu statycznego z dyskryminacją. Czyli HS mógł mieć o wiele lepsze zasięgi na militarkę, niż obecnie ustawiasz w Garrecie dla trybu dynamicznego z dyskryminacją.Proponuję ustawić w Garrecie tryb Statyczny: Wszystkie Metale", nie będziesz miał dyskryminacji, ale za to zasięgi będą na maxa. To są rozważania czysto teoretyczne. A zasięgi maksymalne najlepiej sprawdzić jako zasięgi na samochód, dla pracy statycznej [ew. dynamicznej], z wyłączoną dyskryminacją.
luzik400 Napisano 1 Październik 2008 Napisano 1 Październik 2008 Nie polecam na all metal jest za bardzo czuły(czytac dużo niepotrzebnego kopania) raczej spróbuj na zero ja śmigam tak i jest ok.
Tominew Napisano 2 Październik 2008 Autor Napisano 2 Październik 2008 All metal w GTI 2500 jest w trybie statycznym ,z tym że jak go włączę to jak powiedział przedmówca, jest cholernie czuły, dlatego chciałbym wiedzieć na jakich wy ustawieniach chodzicie szukając militarki. Luzik400 - czy ten tryb zero tyczy się dyskryminacji w ustawieniach fabrycznych, tak? No i czy można go ustawić by nie był tak czuły, ale żeby zachował swoją standardową głębokość poszukiwań.
luzik400 Napisano 2 Październik 2008 Napisano 2 Październik 2008 Jedno drugiemu zaprzecza jak zmniejszysz czułośc to stracisz na głębokości a zero jest w ustawieniach fabrycznych i też można zwiększyc czułośc ale w granicach rozsądku.
pulkownikt Napisano 2 Październik 2008 Napisano 2 Październik 2008 Na militarkę tryb zero tak jak napisał luzik400.Jeżeli jednak chcesz wyciągnąć maksymalne zasięgi to tryb all metal, który ma świetną identyfikację wizulaną, na której podstawie samemu można decydować co kopac a co nie.Jednak najprosciej tryb zero na dyskryminacji.
badawczy Napisano 4 Październik 2008 Napisano 4 Październik 2008 wytnij jeden kwadracik srubki masz z glowy dwa kwadraciki gwozdzie z glowy i tak dalej i tak dalej:D
pulkownikt Napisano 4 Październik 2008 Napisano 4 Październik 2008 Wytnij jeden kwadracik i bagnecik masz z głowy :) itd....
dol Napisano 6 Październik 2008 Napisano 6 Październik 2008 Szukam kogoś z wWarszawy kto ma gti w celu sprawdzenia naszych proponujemy wspulny wyjazd mamy nówki sztuki prosto z USA i wydaje mi się że jest coś dziwnego ja jeatm przezwyczajony do stabilnej pracy atu ząg>
adek_ Napisano 7 Październik 2008 Napisano 7 Październik 2008 jestem z wawy, mam gti2500, jakby co pisz na gg: 9001050 , w ten weekend kopię 2 dni po 12 h;)
adek_ Napisano 7 Październik 2008 Napisano 7 Październik 2008 Tominew tez biegam z geretem tym na militarke, ale testowałem zasięgi ze smętkiem i powiem Ci na wieksze przedmioty głębiej smętek bije gareta na głowe. Najlepsza opcja do której długo dojrzewałem to garet na kolorek a smętek na militarkę ;)
Tominew Napisano 7 Październik 2008 Autor Napisano 7 Październik 2008 Czesc Adek, Ja również mam dwa sprzęty Smętek - na militarke, a Garecik - na kolorek, bo też mi sie wydaje że Hs-3 ciągnie głębiej militarkę niż gti 2500 (choć ramy nic nie pobije). Ostatnio szukam w okolicach na północ od W-wa.
adek_ Napisano 7 Październik 2008 Napisano 7 Październik 2008 północ od Wawy to tez mój teren, moze sie jakos spikniemy i razem potestujemy zabawki?;) Ja w ten week cały kopię;d
Tominew Napisano 8 Październik 2008 Autor Napisano 8 Październik 2008 myśle że jest duża szansa że sie spotkamy....
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.