XII Napisano 28 Wrzesień 2008 Autor Napisano 28 Wrzesień 2008 Witam,W większości przypadków mniej więcej wiem co jest co ale totalnie nie wiem co kryje się pod literką B - moneciak z 1754r. (szeląg?) Boratynki też są ciekawe, w bardzo dobrym stanie (zdjęcia tego nie oddają) co najciekawsze bite różnymi stemplami, różnice te być może zależą od daty bicia... Jeśli ktoś coś wie więcej proszę śmiało pisać :-)Pozdrawiam.
martian. Napisano 28 Wrzesień 2008 Napisano 28 Wrzesień 2008 Z dużą dozą nieśmiałości pozwolę sobie wkleić wątek;)http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=535722#580405Jeszcze sasik i kopiejka 1/2 no i feniśPozdro
pawcion123 Napisano 28 Wrzesień 2008 Napisano 28 Wrzesień 2008 bardzo ładne te boratynki!!!!pozdrawiam :):)
XII Napisano 28 Wrzesień 2008 Autor Napisano 28 Wrzesień 2008 Nom, stan tych boratynek jest super, na fotkach tego nie widać ;-) to chyba to piaszczyste pole. Dopiero z 15% powierzchni przeszukałem, a mam zamiar całe :-D jak tylko czas pozwoli na to :-) bo zgoda rolnika jest.Pozdrawiam.
kokesh Napisano 28 Wrzesień 2008 Napisano 28 Wrzesień 2008 15% pola powiadasz ... Biorąc pod uwagę że w czasach obiegu ,,boratynek ''krowa kosztowała jakieś 5 kg tych monet a ogólna niechęć do tego szajsu w narodzie była wprost chorobliwa ,niebawem przekonasz się że będzie to najczęściej podnoszona przez ciebie z ziemi moneta,a jeśli dalej nurtować cię będą postawione wyżej pytania to myślę że bez trudu dowiesz się kto to był Boratini , i dla czego owa moneta była bita w tak dużej ilości sztuk i odmian stempla .Pozdro...
XII Napisano 28 Wrzesień 2008 Autor Napisano 28 Wrzesień 2008 oj... szczerze to nie zależy mi na tym aż tak bardzo :) i nie tylko ja będę podnosił tego typu monetę najczęściej :D to nie ma większego znaczenia :D i założę się, że Ty na początku swoich poszukiwań tak samo jarałeś się każdą boratynką jak np. ja :) czy ktoś inny, a po za tym być może podnoszenie tej monety mi się znudzi w przyszłości choć w to wątpię :D nie traktuję tego hobby jak coś z czego czerpię zysk lub muszę to robić, po prostu ja to lubię i każdy miły, fajny, nie koniecznie wartościowy fant sprawia mi przyjemność :D a pole to tak czy siak dokończę bo być może ;) z tego co wiem mogą znajdować się na nim :D rosyjskie złote ruble :P ...i tak nie mam nic do stracenia :)Pozdrawiam i życzę Ci więcej tak błyskotliwych, czepliwych i równających z błotem wypowiedzi :D ...bez urazy ;)
kokesh Napisano 29 Wrzesień 2008 Napisano 29 Wrzesień 2008 Jeśli z mojej wcześniejszej wypowiedzi wyczytałeś,, czepliwy i równający z błotem'' ton ,to bardzo przepraszam .Chciałem tylko powiedzieć że boratynka to pierwszy punkt w abecadle każdego poszukiwacza ze względu na mnogość występowania i ciekawą historię związaną z powstaniem tej monetki .A tak nawiasem to strasznie delikatną musisz mieć psychę skoro tak to odebrałeś .Nie chciałem zabierać Ci przyjemności szukania wiadomości na temat tej monetki, dla tego moja wypowiedź była taka a nie inny .Pozdro...
XII Napisano 29 Wrzesień 2008 Autor Napisano 29 Wrzesień 2008 spoko, jest ok ;)Psyche mam taką jak każdy, po prostu wyczułem z Twojej strony lekkie cwaniactwo i szczerze nie lubię tego typu zachowań (traktujmy się jak ludzie, po ludzku ...w końcu jedziemy na tym samym wózku) :D ale miło, że mogliśmy się dogadać ;) bo jak wiesz każdy nowy zaczyna przygodę i wszystko co znajdzie w dobrym stanie go rajcuje, a nie koniecznie musi wiedzieć co to jest i ile tego było, a już na pewno ile trzeba było kg tych monet na zakup krowy :D <- szczerze tego nie wiedziałem ;) i dziękuję za tą informację :DPozdrawiam.
kopijnik2 Napisano 29 Wrzesień 2008 Napisano 29 Wrzesień 2008 daj na maksa te boratynki - lekko przetarte...
martian. Napisano 29 Wrzesień 2008 Napisano 29 Wrzesień 2008 Ta druga coś mi tchnie falsem z epoki.. A o 10 kp. nie pytaj, ale owszem ładne, jak każda rosyjska.
kopijnik2 Napisano 29 Wrzesień 2008 Napisano 29 Wrzesień 2008 szczególnie te - ale, czy lepszą rozdzielczość można...
XII Napisano 29 Wrzesień 2008 Autor Napisano 29 Wrzesień 2008 ...no właśnie nie mam czym tego zrobić, postaram się jutro po pracy coś wykombinować ze skanerem ;) do tej pory fotki robiłem kamerką internetową (obrzeża są przebarwione i nie ostre)Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.