Skocz do zawartości

Identyfikacja zdięcia

m_bomba

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam
Ostatnio znalazłem zdięcie pradziadka i chciałbym sie dowiedzeć czegoś wiecej o formacji w ktorej służył oraz o umundurowaniu jakie ma na sobie na zdięciu. Wiem tylko z opowiadań, ze był ułanem (kawalerzystą) i był w wojsku w Suwałkach. Dowiedziałęm sie rownież ze dowodził jakim oddziałem ale tego dokońca niejestem pewien. Wiem, ze był w wojsku w okresie pomiedzy 1919 a 1921 r. Prosze o pomoc i zgóry dziekuje
pozdrawiam
MArcin

Napisano
Witam,
Zdjęciu przedstawia najprawdopodobniej (piszę najprawdopodobniej starszego ułana, bo nie jestem pewien czy dobrze widzę jedną belkę na otoku rogatywki, może to być też kapral-dwie belki) starszego ułana 2 Pułku Ułanów Grochowskich, który to pułk stacjonował właśnie w Suwałkach.
Ułan ze zdjęcia ma na sobie umundurowanie wyjściowe z okresu około 1917-19 - ułankę wz17 z ozdobnymi etyszkietami (sznurami kawaleryjskimi), bryczesy z lampasami, wczesną miękką", nieusztywnioną rogatywkę z barwnym otokiem. Przy boku ma szablę wz17 (nie widzę dokładnie która to wersja) zawieszoną na rapciach, dopiętych do dwubolcowego pasa typu oficerskiego.

Dodam jeszcze, że krąży sporo zdjęć kawalerzystów z tego okresu robionych w tym zakładzie fotograficznym, z identycznym stoliczkiem, tłem itd :)

To tyle, tak na szybko,
Pozdrawiam
Napisano
Mundur, uzbrojenie itp. w tym przypadku mogą być mylące i fałszować datowanie. 2 pułk ułanów przybył do Suwałk w maju 1921 roku, a jak można sądzić na podstawie zachowanych podobnych fotografii, zdjęcie jest znacznie późniejsze.
Jest to bardzo popularny fotomontarz pochodzący z zakładu I. Rozenbauma lub H. Bernszteina w Suwałkach (w tej chwili nie pamiętam, którego, ale na odwrocie fotki powinna być pieczątka fotografa). Można powiedzieć, że zdjęcie stanowi wytwór fantazji i estetycznych upodobań fotografa i portretowanych w jego zakładzie żołnierzy.
Z dziadka jest tu tylko twarz, reszta to wzorzec w który ją wmontowano. natomiast barwy otoku, proporczyki i stopnie fotograf dostosowywał do konkretnego oddziału i żołnierza.
Napisano
ksklodo - rzeczywiście, przejrzałem teraz dokładniej dostępne mi zdjęcia wyszperane w internecie z tego zakładu i faktycznie, wszystkie są fotomontażami, różnią się jedynie twarzami i barwami. Wklejam te, które posiadam w archiwum na dysku.
Napisano

2 - szwoleżer 1 pszwol, widać nieudolne przemalowanie barw wyłogów.
Kurczę, że też wcześniej nie zwróciłem na to uwagę. Ciekawostka z tymi fotomontażami. Ale to dobrze wpisuje się w ogólny obraz ówczesnych zdjęć studyjnych - przebieranie się, zdjęcia z nieswoimi szablami, mundurami, pasami itp.

Napisano
Dziekuje za informacje i przyznam ze jestem w szoku ze takie zabiegi stosowali juz w tamtym okresie. Co do pieczatki zakładu to niestety na odwrocie nic niema jest czysto. Chciałem sie jeszcze dowiedziec czy jest mozliwość sprawdzenia w dokumentach jesli takowe przetrwały to w jakich i gdzie mógłbym ich szukać. Chodzi mi o date służby wojskowej, stopień itp. Wiem tylko jak juz wcześniej wspomniałem że mogą to być lata 1919-1921 lub 1922. Dziekuje i pozdrawiam
Marcin
  • 4 years later...
Napisano

Witam
Ja też odkryłam zdjęcie mojego dziadka zrobione w zakładzie fot H Bernszteina w Suwałkach na ul Kościuszki 64. Na odwrocie jest niewyraźna ale czytelna pieczątka zakładu i ręcznie napisana data Fotografija dnia 27 01 1921 r Stanisław Bębenek -Suwałki" . Dziadek był tam w wojsku. Niestety nie ma już osób ,które coś na ten temat wiedziały. Zostało w albumie tylko zdjęcie.Ciekawi mnie w jakiej formacji służył dziadek, w jakich latach, pod jakim dowódcą.Czego jeszcze mogę dowiedzieć się z fotografii o dziadku?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie