ut1957 Napisano 21 Wrzesień 2008 Autor Napisano 21 Wrzesień 2008 podczas kampanii wrześniowej na terenie Borów Tucholskich.Dokładnie chodzi o plan takiej wizyty gdyz chcę potwierdzic lub obalic mit o wizycie (przejeździe ) pociagu ,,America: przez tucholę. Wg H. Guderiana 5.09 . 1939r powitał on Hitlera w okolicach Plemna na trasie Tuchola -Świecie . Skąd przyjechalajego kolumna udająca sie do Chełmna ? Z DZieki i PozdrawiamKONTAKT ut1957@op.pl
Leuthen Napisano 21 Wrzesień 2008 Napisano 21 Wrzesień 2008 Proponuję wycieczkę na drugą stronę oceanu, do Waszyngotonu, i wizytę w National Archives, gdzie pod sygnaturą TT 77/858 znajduje się dziennik działań bojowych (Kriegstagebuch - w niemieckim skrócie KTB) Führerbegleitbataillon czyli batalionu ochrony towarzyszącemu Hitlerowi, którym dowodził we wrześniu 1939 r. niejaki Erwin Rommel. Tam jest wszystko ładnie napisane gdzie i którędy führer jeździł oraz z kim się spotykał.
ut1957 Napisano 21 Wrzesień 2008 Autor Napisano 21 Wrzesień 2008 Dzięki bardzo mam dwa wyjścia albo poszukam sponsora albo realniejszego rozwiazania
elpasys Napisano 31 Grudzień 2008 Napisano 31 Grudzień 2008 To jest zdjęcie z jednej wizyt" Hitlera w Polsce we wrześniu 1939. Na zdjęciu, poza wodzem, można znaleźć wszystkie znaczące osobistości 1000-letniej Rzeszy. Miejsce tej wizyty nie jest mi znane.
ten pan Napisano 31 Grudzień 2008 Napisano 31 Grudzień 2008 Nie trzeba jeździć do Ameryki. Wyszła w czasie wojny książka Auf den strassen des Sieges" Otto Dietricha prezentująca podróże fuehrera we wrześniu i tam jest mapka z której wynika że kręcił się pociągiem w tej okolicy od 2 do 6 września. Mapkę przedrukował Piekałkiewicz w Polskim wrześniu" str. 102
ten pan Napisano 31 Grudzień 2008 Napisano 31 Grudzień 2008 Przeglądnąłem po łebkach ten gotyk. Opis tej podróży nad Wisłę między Kulm i Graudenz. W tekście pojawiają się nazwy: Gebiet der Tuchler Heide, w Komierowo znaleźli Armeeoberkommando, potem pojawia się nazwa Topolno.
elpasys Napisano 3 Styczeń 2009 Napisano 3 Styczeń 2009 Oryginalny podpis pod zdjęciem: Polen, Flughafen Warschau.- General Gerd von Rundstedt, General Walter von Reichenau und General Johannes Blaskowitz im Gespräch (vor Ankunft von Adolf Hitler); ca. Ende September/Anfang Oktober 1939"Z tego wnioskuję, że znajdujące się nieco wcześniej zdjęcie Hitlera z samolotem zostało wykonane w Warszawie.
ten pan Napisano 3 Styczeń 2009 Napisano 3 Styczeń 2009 Na Okęciu Adolf wylądował 5 X. Wcześniejsze zdjęcie nie jest z Okęcia, gdyż wtedy obok jego samolotu stało jeszcze 5 innych.Jest zatem z jakiegoś lotniska polowego, może pod Wyszkowem, Końskiem, Kielcami, Łodzią, Tomaszowem, Jarosławiem, Żyrardowem. Lądował i startował z wielu miejsc.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.