Skocz do zawartości

lubin

tom1975

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 74
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Racja.
MOLA - chodzisz w tych terenach już długo, pewnie wiesz o folwarku, który znajduje się w lesie niedaleko od wioch, które są przy drodze Lubin - Rudna, jeśli byłeś to na pewno wieszo jaki folwark chodzi, a jak byłeś to powiedz czy coś ciekawego wyszło ?:)
  • 4 weeks later...
  • 2 years later...
Napisano
Witam panowie reaktywacja tematu chcialbym z kims posmigac z wykrywka okolice lubina jestem niezmotyryzowany ace 250 pare razy chodzilem rejon obory pare lusek 1 monetka
Napisano
lubin lubin piekna okolica-zawsze ta miejscowość będzie mi się kojarzyć z niezliczoną ilością rosyjskich żołnierzy-pozostawionych po smierci w okolicznych lasach
Napisano
mieszko - to znaczy że co? po smierci ich zostawiali po lasach czy zostali po walkach w lasach byle gdzie pogrzebani jak np w laach za lotniskiem ?
Pozdr
Napisano
domyślam się.zjeździłem całą Polskę w latach 90-tych.ale tylu co pod lubinem nigdzie nie było.zaczynam się zastanawiac czy to nie nasi zołnierze z 2 armi-których wszyscy mieli w d..
Napisano
Witam , dopiero zaczynam przygodę z wykrywaczem szukam kogoś z lubina do wspólnych wypadów i do małej pomocy żeby to ogarnąć :)
Napisano
Tak jesli chodzi o tych poległych -to naprawde było ich sporo.W latach 90-tych jak tam jezdziłem nie było zadna rewelacja znalezienie tam kosci-szczegolnie Radzieckich zołnierzy.Jesli mnie pamiec nie zawodzi-najwiecej trafiało sie wzdłuz drogi z Lubina do Rudnej,koło torów w rejonie Kożlice -Obora,oraz rejonie Chrustnika.Nalezy pamietac,że operacja ta,zwana Dolnosląską odbyła sie w ciezkich warunkach klimatycznych.Na tym odcinku atak przeprowadzona we mgle,w terenie lesnym.Nawała artyleryjska była krótkotrwała.Walki toczyły sie na obszarze lesnym.Niemcy w tym rejonie nie zastosowali ciagłej lini obronnej ,lecz pojedyncze punkty(bardzo silne)oporu.Nie wykopali ciagłych transzej,lecz skupili sie na pojedynczych dołkach strzeleckich ,lub ziemnych schronach bojowych.Dlatego straty nacierajacych były olbrzymie.A w terenach lesnych-błoto,snieg,mgła-odnalezienie duzej ilosci poległych było nie lada wyczynem.Tym bardziej ,ze atakujące tam Armie Radzieckie,ze wzgledu na wczesniej poniesione straty-do oddziałów frontowych wcieliły praktycznie wszystkie oddziały tyłowe.Wiec ze wzgledów czysto materialnych-nie miał kto tych poległych grzebac,ani szukac.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie