wzllubin Napisano 2 Marzec 2010 Napisano 2 Marzec 2010 koledzy ja z tez z Lubina jestem świeżym nabywca ace 250 daleko trzeba od Lubina jechać żeby coś znaleźc
piotr321 Napisano 2 Marzec 2010 Napisano 2 Marzec 2010 święte słowa michal1514 ksiąski i mapy...nikt ci oleju do głowy nie naleje sam musisz przeczytać.pozdro...
MOLA Napisano 3 Marzec 2010 Napisano 3 Marzec 2010 Na początek mozę Walka Śląsk " Alfena . Jest po polsku .
michal1514 Napisano 3 Marzec 2010 Napisano 3 Marzec 2010 Racja.MOLA - chodzisz w tych terenach już długo, pewnie wiesz o folwarku, który znajduje się w lesie niedaleko od wioch, które są przy drodze Lubin - Rudna, jeśli byłeś to na pewno wieszo jaki folwark chodzi, a jak byłeś to powiedz czy coś ciekawego wyszło ?:)
wojtek95 Napisano 18 Marzec 2010 Napisano 18 Marzec 2010 moze poszukaj 45 min drogi od lubina w Boleslawcu w wiosce Kruszyn
wojtek95 Napisano 19 Marzec 2010 Napisano 19 Marzec 2010 piszecie ze nic nie mozecie znalezc na polach kolo lubina to podpowiadam wioska kolo Boleslawca kruszyn. bardzo ciekawa wioska
michal1514 Napisano 20 Marzec 2010 Napisano 20 Marzec 2010 ja nie mówiłem, że nic nie moge znaleźć...pozatym ja z wykrywaczem chodzę po polach oddalonych o 25-30 km od Lubina.
szwejk4 Napisano 17 Kwiecień 2010 Napisano 17 Kwiecień 2010 witam jestem z chocianowa młody w tym temacie sprzęt nie za dobry ale chętnie bym się wybrał z kimś gdzieś na wykopki
szwejk4 Napisano 18 Kwiecień 2010 Napisano 18 Kwiecień 2010 gc1006(3006) wiesz zabawka pewnie ale w planach mam coś lepszego jak na naukę to ok:)
tom1975 Napisano 29 Kwiecień 2012 Autor Napisano 29 Kwiecień 2012 Witam panowie reaktywacja tematu chcialbym z kims posmigac z wykrywka okolice lubina jestem niezmotyryzowany ace 250 pare razy chodzilem rejon obory pare lusek 1 monetka
mieszko_1vp Napisano 4 Maj 2012 Napisano 4 Maj 2012 lubin lubin piekna okolica-zawsze ta miejscowość będzie mi się kojarzyć z niezliczoną ilością rosyjskich żołnierzy-pozostawionych po smierci w okolicznych lasach
MOLA Napisano 5 Maj 2012 Napisano 5 Maj 2012 mieszko - to znaczy że co? po smierci ich zostawiali po lasach czy zostali po walkach w lasach byle gdzie pogrzebani jak np w laach za lotniskiem ?Pozdr
mieszko_1vp Napisano 6 Maj 2012 Napisano 6 Maj 2012 domyślam się.zjeździłem całą Polskę w latach 90-tych.ale tylu co pod lubinem nigdzie nie było.zaczynam się zastanawiac czy to nie nasi zołnierze z 2 armi-których wszyscy mieli w d..
Vorenus35 Napisano 10 Maj 2012 Napisano 10 Maj 2012 Witam , dopiero zaczynam przygodę z wykrywaczem szukam kogoś z lubina do wspólnych wypadów i do małej pomocy żeby to ogarnąć :)
feld Napisano 10 Maj 2012 Napisano 10 Maj 2012 Tak jesli chodzi o tych poległych -to naprawde było ich sporo.W latach 90-tych jak tam jezdziłem nie było zadna rewelacja znalezienie tam kosci-szczegolnie Radzieckich zołnierzy.Jesli mnie pamiec nie zawodzi-najwiecej trafiało sie wzdłuz drogi z Lubina do Rudnej,koło torów w rejonie Kożlice -Obora,oraz rejonie Chrustnika.Nalezy pamietac,że operacja ta,zwana Dolnosląską odbyła sie w ciezkich warunkach klimatycznych.Na tym odcinku atak przeprowadzona we mgle,w terenie lesnym.Nawała artyleryjska była krótkotrwała.Walki toczyły sie na obszarze lesnym.Niemcy w tym rejonie nie zastosowali ciagłej lini obronnej ,lecz pojedyncze punkty(bardzo silne)oporu.Nie wykopali ciagłych transzej,lecz skupili sie na pojedynczych dołkach strzeleckich ,lub ziemnych schronach bojowych.Dlatego straty nacierajacych były olbrzymie.A w terenach lesnych-błoto,snieg,mgła-odnalezienie duzej ilosci poległych było nie lada wyczynem.Tym bardziej ,ze atakujące tam Armie Radzieckie,ze wzgledu na wczesniej poniesione straty-do oddziałów frontowych wcieliły praktycznie wszystkie oddziały tyłowe.Wiec ze wzgledów czysto materialnych-nie miał kto tych poległych grzebac,ani szukac.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.