Skocz do zawartości

Erweitertes Polizeigefangnis Radegast 1945

Sebex

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć!
Poszukuję materiałów archiwalnych(zdjęć,opisów światków,filmów dokumentalnych etc)dotyczących likwidacji z 17 na 18 stycznia '45 roku poprzez spalenie więzienia policyjnego w Radogoszczy na przedmieściach Łodzi,w skutek czego zginęło od kul i płomieni 2 tysiące przebywających w gmachu więźniów.Z góry dziękuję za okazaną mi pomoc.

Napisano

19 stycznia '45 roku - wypalony gmach więzienia w Radogoszczy,na zdjęciu powyżej stosy spalonych zwłok więźniów na tyłach budynku gdzie ratowali się ucieczką przed postępującymi płomieniami i ostrzałem od frontu skacząc z górnych pięter przez okna.

Napisano
Byłem osobiście kilkakrotnie na terenie Muzeum Tradycji Niepodległościowych bo to w moim rodzinnym mieście - zwiedziłem ekspozycje jak i zachowane resztki gmachu więzienia.Na dzień dzisiejszy posiadam jedynie książkę Stanisława Lewickiego Radogoszcz" i darmową gazetkę z muzeum.Ale bardziej interesują mnie wspomnienia ocalałych w formie pisemnej czy filmy dokumentalne na powyższy temat.
Napisano
Wiem, że takie informacje są zgromadzone i gromadzone przez muzeum. Jeżeli Twoje zainteresowania są, że tak powiem poważne, zwróć się do kustosza tego muzeum Pana Wojciecha Żródlaka. Osobiście lub przez pocztę (kontakt muzeum). Dysponuje on ogromna wiedzą w tym temacie. Myślę, że pomoże lub przynajmniej poda trop.
Napisano
Zainteresowałem się tym tematem,ponieważ zginął tam kuzyn ze strony mojej babci Stefan Dudek,natomiast ocalał wówczas ojciec mojego znajomego z pracy zmarły już niestety Franciszek Burzyk.
Napisano
Kilka miesięcy do tyłu również szukałem pewnych informacji o byłym więźniu Radogoszcza. Dostałem wyczerpującą informację jak również wskazówki gdzie dalej szukać. Myślę więc, że Tobie również pomogą.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie