Skocz do zawartości

hełmy kolekcje vol.12

Czarek

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 223
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
zaintrygowałeś mnie mam takiego samego Czecha zewnętrzna powłoka różnic sie od oryginalnej farby we wewnątrz -niby nic ale hałer był znaleziony w magazynach OC które wykorzystywali Niemcy w czasie wojny a później nasi -ciekawe po co nałożyli nową powłokę ? -a może coś z pod nie wyjdzie ? czym ją usunąć ? acetonem ? i w jaki sposób ? -pozdro
http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=339979#546357

Piotrek-niestety po drugiej stronie nie ma nic:(
Huk-no kto wie kto wie może i u Ciebie siedzi ptaszek schowany:)celuj z prawej strony hełmu zaraz nad nitem mocującym pasek podpinki-tam u mnie wrona jest-ale co do sposobu odczyszczenia nie pomogę Ci za bardzo-ja miałem to szczęście że farba wtórna łatwo dosyć odchodziła i bez większych problemów leciutko pod gąbką tylko z dodatkiem mydła się ukazał orzeł-ale jak farba solidna to większy kłopot-można i chemią spróbować,ale jest ryzyko że nagle ukaże Ci się zarys orła który zaraz rozpuści się-chyba lepsze byłoby delikatne drapanie ale tu też można za dużo zdjąć-ja w odsłanianiu kalek nie mam doświadczeń za dużych-napisy farbą robione ładnie odsłaniają się przy drapaniu-ja używam nakładacza stomatologicznego,kiret stomatologicznych,strasznie tępego stalowego nożyka i nożyka miedzianego zrobionego z 1szo wojennego pierścienia wiodącego od pocisku:)w tym wątku widać tak odsłonięty dp na adrianie 26 i orła na polskim wz.50,a w którejś z poprzednich części polskiego orła na włoskim wz.33...ale jak mówię tam wszędzie byłą farba pod spodem a nie kalka...

• 2 weeks later...

fajny 19 wieczny hełm strażacki/prod.Magirus Ulm/-gdy przyszedł do mnie miał totalnie zmiażdżony i pogięty grzebyk-dałem go do pana co zajmuje się mosiądzem i wyprostował go bardzo pięknie i postanowił oczyścić-niestety wg mnie za bardzo wyglansował...nie lubię jak coś aż tak świeci..ale na szczęście to mosiądz-za rok spatynuje się troszkę i będzie OK:)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie