Skocz do zawartości

Bardzo ciekawy guzik Francja

Gniewkos

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Guzik pochodzi z Francji przywiózł go mój kuzyn, guziczek przymocowany był do bardzo starego i zjedzonego przez mole munduru. Podejrzewam, że jakiegoś leśnika.
Teraz to co ustaliłem:
Na przodzie:
Rallye- tłumaczenie rajd
Ramondens- wychodzi mi na to, że lasy we Francji. Ta hipoteza za tym przemawia iż właściciel munduru mieszka w zamku w miejscowości Pezenas, a lasy o nazwie Ramondens leżą nie daleko(wg. Google Earth)

Napisano

Druga strona:
Napis na dole Francja tu nie mam wątpliwości
napis na górze jeżeli dobrze odczytałem supariaur ma wiele znaczeń na język polski najbardziej prawdopodobne jakie tutaj by mi pasowało wspaniały, znakomitszy, wtedy była by Wspaniała Francja może Znakomita Francja
Średnica 28mm grubość 3 mm w środku pusty.
Podejrzewam, że jest to guzik pamiątkowy. Niestety nie znalazłem nic o rajdach w tych lasach coś wyskakuje na googlach ale nie znam języka więc kicha.
Pod tym linkiem znajdują się guziki w podobnych klimatach
http://membres.lycos.fr/boutonweb/P_CH_EC.html

Czy jest ktoś w stanie wydatować ten guziczek?
I potwierdzić o fakty i dowody moje wątpliwości?

Napisano
http://www.culture.gouv.fr/public/mistral/joconde_fr?ACTION=RETROUVER&FIELD_98=PERI&VALUE_98=4e%20quart%2019e%20si%e8cle&NUMBER=169&GRP=0&REQ=%28%284e%20quart%2019e%20si%e8cle%29%20%3aPERI%20%29&USRNAME=nobody&USRPWD=4%24%2534P&SPEC=1&SYN=1&IMLY=&MAX1=1&MAX2=200&MAX3=200&DOM=All
Napisano
no bajer, a byłem na tej stronce i nie powiększyłem zdjęcia guzika bo pomyślałem, że to zupełnie inny! dzięki wielkie teraz wystarczy to jakoś przetłumaczyć!
Napisano
Ded dzięki bardzo za linka gdyby nie ty nie wszedłbym tam pewnie drugi raz a tak uszykowała się piękna niespodzianka i historia.
Do rzeczy, przetłumaczyłem stronkę z francuskiego więc guzik zrobiony został najprawdopodobniej w roku 1885, użytkowany był w latach 1885-1909. Na inskrypcji znajduje się kozioł.
Strój (mundur) z takimi guzikami najprawdopodobniej używany był tylko do polowań konno. Wykonany jest ze srebra, które jest pozłacane.
Jeden taki guzik znajduje się w muzeum Vénerie we Francji, pozyskany został ze stroju hrabiego Auberjon, który rezydował w zamku St Félix.
Co do historii guzik przyjechał z Franzjii z miejscowości Pezenas, zamek St Félix znajduje się niedaleko w miejscowości Saint-Felix, lasy Ramondens są położone w pobliżu obydwu tych miejscowości.
Być może guzik pochodzi od tego samego hrabiego tego już się pewnie nie dowiem...
  • 4 years later...
Napisano
Witam,
Ponieważ zostałem wywołany do odpowiedzi, dlatego jestem.

Zdjęcia guzika o którym pisze Gniewkos otrzymałem na maila: Środa, 17 Września 2008 17:57
od osoby, która podpisała się jako Gniewko i korzystała z maila o adresie: Gniewkos@XXXXXXXXXX.pl - nie podaję pełnego adresu bo nie zostałem do tego upoważniony.

Z osobą, która podała się za Gniewko wymieniłem 7 mail, z których wiele się dowiedziałem na temat tego guzika. Dowiedziałem się m.in., że wspomniany guzik we wrześniu 2008 roku nie należał do Gniewko, tylko do jego kuzyna.

Bardzo mi przykro, że nie poprosiłem o zgodę tego kuzyna kolegi Gniewko, moja wina. Jak tylko odezwie się do mnie, to przeproszę go za zaistniałą sytuację i poproszę żeby się zgodził aby ten guzik nadal mógł występować w Buttonarium.

Bardzo pilnuję aby mieć zgody właścicieli na wykorzystanie zdjęć ich guzików.

Dodam jeszcze jedno, w bardzo wielu miejscach i na różnych forach widzę swoje opisy i nie robię z tego powodu awantur.

Chciałem zapytać:
Kto napisał do mnie maila i wysłał mi zdjęcia tego guzika?

Robert - rwb

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie