Wojciech82 Napisano 7 Wrzesień 2008 Autor Napisano 7 Wrzesień 2008 Ewidentny guzik z karabińczykiem i jakby z uchwytem na sznurek. Znaleziony na polach obronnych września 39Kto takie nosił na froncie?
Wojciech82 Napisano 8 Wrzesień 2008 Autor Napisano 8 Wrzesień 2008 Oto druga strona. Jak dla mnie ewidentnie guzik! Kapsel w tle dla porównania rozmiaru.
Baumnio Napisano 8 Wrzesień 2008 Napisano 8 Wrzesień 2008 Ode mnie luźna interpretacja i porównanie do sznura harcerskiego, tak na szybko. Może jakby oczyścić guziczek coś by się więcej pokazało?
Wojciech82 Napisano 8 Wrzesień 2008 Autor Napisano 8 Wrzesień 2008 Tak na pierwszy rzut oka pasuje jak ulał. Już startuje do laboratorium" za pare minut zdjęcie po wstępnym oczyszczeniu.Pozdrawiam
Wojciech82 Napisano 8 Wrzesień 2008 Autor Napisano 8 Wrzesień 2008 Chyba miałeś rację. Widać wyraźnie że to harcerskie! Czy to zupełny przypadek że znalazł się na punktach obronnych września? Czy to współczesne czy kiedyś też takie były?
Baumnio Napisano 8 Wrzesień 2008 Napisano 8 Wrzesień 2008 Mam jeszcze stary mundur harcerski (stary" - ze dwadzieścia lat, jeszcze mojego ojca, ja sam mam 17 :))- na nim guziki mają samą lilijkę. Teraz obowiązujący wzór ma wybite trzy litery O N C. Do niedawna chyba nie było żadnego obowiązującego wzoru guzików jeśli chodzi o rozmiar, wygląd itp. Sądząc po korozji, trochę czasu w ziemi spędzić musiał - bardzo trudno określić ile
Baumnio Napisano 8 Wrzesień 2008 Napisano 8 Wrzesień 2008 Trudno mi mówić bo nie mam do czego porównywać, niestety nie widziałem przedwojennych guzików - ale Twój patrząc na uszko bardzo przypomina ten z tego mojego munduru. Ale ręki uciąć sobie nie dam :)
Pytanie
Wojciech82
Ewidentny guzik z karabińczykiem i jakby z uchwytem na sznurek.
Znaleziony na polach obronnych września 39
Kto takie nosił na froncie?
8 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.