mikipad Napisano 5 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 5 Wrzesień 2008 Witam, na fotce guzik z wypięty z fragmentu wykopanego pagonu pochodzącego z pruskiego śmietnika. Pierwszy raz trafiłem na guzik pokryty nalotem w kolorze jasnej zieleni, którego znaczna większość zeszła po kilkutygodniowym moczeniu w oliwce. Chodzi mi właśnie o ten nalot - czy to kwestia materiału z którego został wykonany przedmiot, czy może resztek powłoki czy też oddziaływania gruntu(wtym przypadku był to jasny leśny żwirek).pozdrawioam mikipad Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikipad Napisano 5 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 5 Wrzesień 2008 przy okazji fotka drugiej strony, może ktoś rozpozna producenta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikipad Napisano 5 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 5 Wrzesień 2008 przepraszam za błąd z pierwszego zdania - oczywiście guzik nie z wypięty" tylko wypięty" - o jedno z" za dużo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 5 Wrzesień 2008 Share Napisano 5 Wrzesień 2008 z tego co wiem taki rodzaj tlenku miedzi (najbrudniejszy), wytwarza się często przy sąsiadujących elementach organicznych takich jak materiał, skóra, gnijące odpady czy szczątki..Zauważ że nei wytworzył się na całym guziku, tylko bardziej miejscowo.Sądzę że z samego żwirku powinien być czarny lub ciemnoszary, z delikatnym jak już zielonym nalotem.pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
von Neumarkt Napisano 5 Wrzesień 2008 Share Napisano 5 Wrzesień 2008 http://pl.wikipedia.org/wiki/Grynszpan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikipad Napisano 5 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 5 Wrzesień 2008 Panowie, bardzo dziękuję za informacje.8total4 zamieszczam obok fotkę z przedmiotami wśród których zalegał pagon z guzikiem. Były tam jeszcze resztki koca i munduru oraz masa puszek po jedzeniu. Twoja odpowiedź to istny strzał w dziesiątkę. Jestem pod wrażeniem.Kolejny raz chylę czoła i pozdrawiam. mikipad Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 5 Wrzesień 2008 Share Napisano 5 Wrzesień 2008 heh dzięki za uznanie :)czasem jest okazja na dedukcję, nie każdy przywiązuje do tego uwagę ale ja się staram.Dodam jeszcze, iż większość pruskich guzików była malowana dość solidną warstwą farby w odcieniach -grau (feldgrau,gelbgrau,grungrau etc..), co przyczynia się do ciemnej, jednolitej barwy guzików-wykopków. pozdrawiam!!Dawid. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.