Skocz do zawartości

guziczek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, na fotce guzik z wypięty z fragmentu wykopanego pagonu pochodzącego z pruskiego śmietnika. Pierwszy raz trafiłem na guzik pokryty nalotem w kolorze jasnej zieleni, którego znaczna większość zeszła po kilkutygodniowym moczeniu w oliwce. Chodzi mi właśnie o ten nalot - czy to kwestia materiału z którego został wykonany przedmiot, czy może resztek powłoki czy też oddziaływania gruntu(wtym przypadku był to jasny leśny żwirek).

pozdrawioam mikipad

z tego co wiem taki rodzaj tlenku miedzi (najbrudniejszy), wytwarza się często przy sąsiadujących elementach organicznych takich jak materiał, skóra, gnijące odpady czy szczątki..
Zauważ że nei wytworzył się na całym guziku, tylko bardziej miejscowo.
Sądzę że z samego żwirku powinien być czarny lub ciemnoszary, z delikatnym jak już zielonym nalotem.
pozdro!

Panowie, bardzo dziękuję za informacje.

8total4 zamieszczam obok fotkę z przedmiotami wśród których zalegał pagon z guzikiem. Były tam jeszcze resztki koca i munduru oraz masa puszek po jedzeniu. Twoja odpowiedź to istny strzał w dziesiątkę. Jestem pod wrażeniem.Kolejny raz chylę czoła i pozdrawiam.

mikipad

heh dzięki za uznanie :)
czasem jest okazja na dedukcję, nie każdy przywiązuje do tego uwagę ale ja się staram.
Dodam jeszcze, iż większość pruskich guzików była malowana dość solidną warstwą farby w odcieniach -grau (feldgrau,gelbgrau,grungrau etc..), co przyczynia się do ciemnej, jednolitej barwy guzików-wykopków.
pozdrawiam!!
Dawid.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie