FalkenBurg Napisano 5 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 5 Wrzesień 2008 Witam nie znam się na internecie i jego zasobach hasło jest syna i porostu pozwolił mi z niego korzystać,ostatnio wyjechał na praktykę do wojska. Ja w między czasie postanowiłem zrobić mu niespodziankę i odnowić Hełm m40. Dzwon wyczyściłem a ubytki uzupełniłem blachą o tej samej grubości i wyszlifowałem ,szpachla ,nity z fasunkiem oraz kalkomanie czekają na dalszą akcje . Lecz mam problem jakim kolorem pomalować dzwon hełmu jeżeli kalkomanie SS chcę zastosować .Oczywiście chodzi mi o malowanie popularne w formacji ss . Za pomoc z góry dziękuję przepraszam jeżeli powielam tematy ale nie wiem jak szukać mam 59 lat i komputer obsługiwałem kilka razy . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gwiazda1010 Napisano 5 Wrzesień 2008 Share Napisano 5 Wrzesień 2008 Witam! Wg mnie pomaluj hełm na odcien feldgrau. Najlepszy obecny gotowy odpowiednik moim zdaniem to odcień RAL 6006 z maksymalnym dodatkiem matu lub gotowy spray na all... Możesz też rzucić jakiś kamuflaż np. zimowy lub typu ormandia". Zależy jakiemu okresowi WWII chcesz przypisać hełm. Praktycznie (strzelam) od połowy wojny twórczość własna żołnierzy nie znała granic - grunt to żeby być jak najmniej widocznym, czyli siatki, jakieś samoróbne pokrowce, paski, tarcze zamalowane, tarcze widoczne, jedna tarcz, dwie tarcze, zimą malowane także wapnem, obtarte błotem, farba z granulkami", jeden kolor lub więcej kolorów. Wszystko to zależało od formacji, miejsca walk, pory roku i materiału który był pod ręką, itp. Więc teoretycznie jakbyś nie zrobił (oczywiście - kamuflażu w kwiatki itp nie stosowano ;-)) powinno być w miarę dobrze. Jednak gdy początek wojny - napewno feldgrau, no chyba że wersja paradna - ale wątpię.Mozna w wyszukiwrce poszukać - na forum było już dużo przykładów malowania hełmów.Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gwiazda1010 Napisano 5 Wrzesień 2008 Share Napisano 5 Wrzesień 2008 Tu dla przykładu jeden z moich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FalkenBurg Napisano 5 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 5 Wrzesień 2008 Witam dziękuje za odpowiedz .Odcień Feldgray RAL 6006 dostane w zwykłym sklepie w puszce pod ciśnieniem ? W moich okolicach przebywała 10 Dywizja Pancerna SS Frundsberg" czy mieli jakieś specyficzne malowanie lub zmianę w tarczach na hełmie ,znalazłem pare zdjęć ale niestety czarnobiałe. Mam rozumieć że czarne hełmy z runami ss były paradne ?Ja chce zrobić wersję bojową . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gwiazda1010 Napisano 5 Wrzesień 2008 Share Napisano 5 Wrzesień 2008 Ja moją farbę mieszałem w sklepie z lakierami samochodowymi, ale myslę że w hipermarketach budowlanych mogą również wymieszać kolor i nabić w spray (proszę im tylko zaznaczyć żeby maksymalnioe dodali matu żeby hełm nie wyszedł świecący). Z tego co wiem to 10 SS PD na hełmach pomalowanych w odcieniu feldgrau nosiła standartowe tarcze ss. W późniejszym okresie używano pokrowców (zresztą jak większość ss). Czarne hełmy raczej były paradne i one wtedy były często malowane farbą z połyskiem. Jednostki frontowe nie używały tak pomalowanych hełmów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FalkenBurg Napisano 5 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 5 Wrzesień 2008 Mama problem pochodzę z małej miejscowości i raczej mogę tylko zamówić gotowy spray z jakieś firmy więc jaki będzie najlepszy czy spraye w puszcze też mają system RAL Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gwiazda1010 Napisano 5 Wrzesień 2008 Share Napisano 5 Wrzesień 2008 Nie jestem pewny czy gotowe spraye lub farby w puszce są w RAL możliwe że tak, ale przypuszczam jednak że z kolorem 6006 będą raczej problemy. Można w internecie poszukać już gotowych i zamówić przesyłkę. Napewno na allegro były gotowe. Można tez w jakimś sklepie z farbami zapytać czy nie mogą sprowadzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lord_Macragge Napisano 6 Wrzesień 2008 Share Napisano 6 Wrzesień 2008 O ile wiem, True Feldgrau" ma Mat 50%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FalkenBurg Napisano 8 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 8 Wrzesień 2008 Witam hełm pomalowany po szpachlowany nie setety nie mogłem zdobyć ral 6006 ale dostałem 6005 50% mat do tego dałem przed właściwym malowaniem ciemny podkład tak samo pomalowałem nity mocujące i nakleiłem kalkomanie . I zaczyna się nowe pytanie wkład mam odpowiedni rozmiar obecz stalowa orginalna z biciami i skorka też orginał ale niestety mam problem z paskami chiał bym nabyć orginalne nie jakiś falsyfikat i moje pytanie czy te z tego adresu bedą dobre http://www.allegro.pl/item429277213_orginalna_obrecz_z_paskami_z_strychu_polecam.htmlI drugie pytanie jak będę zmuszony kupić falsyfikat tych paskow to jak one dokładnie wyglądały i gdzie dostane po żadną kopie ? Dziękuje za pomoc pozdrawiam Jak syn wróci porobi zdjęcia i je tu wsadzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mauser98k Napisano 8 Wrzesień 2008 Share Napisano 8 Wrzesień 2008 Te paski z aukcji to jakaś samoróba na bazie troka LWP... A co do kopii podpinki, to sturmowska da radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mauser98k Napisano 8 Wrzesień 2008 Share Napisano 8 Wrzesień 2008 http://www.allegro.pl/item427571643_pasek_podpinka_do_helmu_niemieckiego_repro.htmlTak to wygląda, cena: ja na Bzurze" kupiłem za dwie dyszki i taka mniej-więcej jest ich rynkowa cena. Możesz też sprowadzić sobie kopię z Czech (ale w nich skóra jest około 3 razy grubsza niż w sturmie i nie da się jej przez to zapiąć na dołączone przez producenta knopiki, dopiero na szersze od sturmowskiej jakoś wchodzi). Z kolei czeska klamerka jest ładniejsza niż sturmowska. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gwiazda1010 Napisano 12 Wrzesień 2008 Share Napisano 12 Wrzesień 2008 Czekamy na fotki :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubulek Napisano 15 Listopad 2008 Share Napisano 15 Listopad 2008 Znalazłem dzisiaj na allegro farbę feldgrau w sprayu w bardzo dobrej cenie .Z tego co czytałem na Ebayu o tej farbie to jest jedna z lepszych na rynku.JEST TO FARBA AMERYKAŃSKIEJ FIRMY RUST-OLEUM O HANDLOWEJ NAZWIE ''DEEP FOREST GREEN'' Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Cyrograf15 21:32 15-11-2008 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.