Skocz do zawartości

GRUCZNO koło Świecia n.Wisłą

hombre1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Te stanowiska archeologiczne to już daleka przeszłość,bo od lat nie ma tam czynnych stanowisk.Ponadto nie mam koparki,żeby brać się za wykopaliska :)
Napisano
Kopalnia tajemnic w centrum wsi
Góra Świętego Jana w Grucznie od wielu lat czeka na archeologów, którzy jeszcze raz ją zbadają
- To miejsce cały czas czeka na gruntowne przebadanie przez archeologów, choćby takie jak to przeprowadzone w latach 1996-2003 w Kałdusie koło Chełmna - mówi Jarosław Pająkowski, dyrektor Zespołu Parków Krajobrazowych Chełmińskiego i Nadwiślańskiego. - Góra św. Wawrzyńca w Kałdusie, gdzie dokonano wielu ciekawych odkryć, leży 5 kilometrów w linii prostej od Góry św. Jana w Grucznie. Wiem, że profesor Wojciech Chudziak z toruńskiego uniwersytetu planował podobne badania przeprowadzić w Grucznie już kilka lat temu. Jestem przekonany, że ich efekty byłby równie sensacyjne - uważa Jarosław Pająkowski.
Napisano
Widzę,że nie bardzo sie zrozumieliśmy...ja piszę o wykopkach,a kol.o archeologii.Nie ma sensu moim zdaniem udawadnianie,że w Grucznie są miejsca interesujące archeologicznie,bo to wiedza ogólnie znana.Pytałem wyrażnie o wykopki i o to miejsce pod tym kątem,bo również wiadomo,że sporo jest tam tego typu miejsc.Pozdro.
Napisano
może się zbłaźnie, ale od mieszkańca Gruczna słyszałem, że trenowali tam narciarstwo niemieccy żołnierze. potwierdzi ktoś to może???
Napisano
jest jakaś wersja elektroniczna tego informatora? może pogadam z kumplem należącym do TPDDW bo nie widziałem tego pisemka. ale ciekawe swoją drogą, czy coś ciekawego zostało w Grucznie...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie