boat88 Napisano 2 Wrzesień 2008 Autor Napisano 2 Wrzesień 2008 Kto mi powie czy ten pasek Jest oryginalny przy tej puszce??
boat88 Napisano 2 Wrzesień 2008 Autor Napisano 2 Wrzesień 2008 Kto mi powie czy ten pasek Jest oryginalny przy tej puszce??
perun84 Napisano 3 Wrzesień 2008 Napisano 3 Wrzesień 2008 Witam.Jak wyżej pasek jest od maski( zakładany na szyję)- napewno jest oryginalny bo ma ładny knopik.Pozdrawiam
riteks Napisano 2 Wrzesień 2008 Napisano 2 Wrzesień 2008 Pasek wygląda na oryginalny tyle,że nie jest od puszki tylko od maski.
kloki Napisano 4 Wrzesień 2008 Napisano 4 Wrzesień 2008 Dodam, że cienkie" paski do puszki na maskę p-gaz szeroko stosował Luftschutz. Były fabrycznie zszywane na puszkę, stąd można je bardzo często spotkać właśnie na tego typu puszkach obrony p-lot. Tylko krótki pasek był montowany na knopik (bo tak ten it" jest zwany). Wrzucam zdjęcie poglądowe z jednej popularnej strony.Pozdrawiam
boat88 Napisano 3 Wrzesień 2008 Autor Napisano 3 Wrzesień 2008 to moze jakieś zdjęciej tej maski kolego..
riteks Napisano 3 Wrzesień 2008 Napisano 3 Wrzesień 2008 Niestety nie dysponuję aparatem więc korzystam ze zdjęcia, które zrobiłem wcześniej.Niestety lepszego niemam.Jest to ten pasek zaznaczony strzałką ,a służył do zawieszenia maski na szyii.Oczywiście jest to moja ocena na podstawie zamieszczonego przez Kolegę zdjęcia.PozdrawiamRiteks
kloki Napisano 7 Wrzesień 2008 Napisano 7 Wrzesień 2008 Pierwszy raz widze taki pasek... Albo radosna twórczość powojenna albo jakiś późny erzatz...
riteks Napisano 3 Wrzesień 2008 Napisano 3 Wrzesień 2008 Tu przykłady pasków nośnych od puszek.Oryginalnych.Taki.
boat88 Napisano 3 Wrzesień 2008 Autor Napisano 3 Wrzesień 2008 dzieki wielkie to czyli ktoś sobie wcześniej pozamieniał paski w mojej puszce...
riteks Napisano 3 Wrzesień 2008 Napisano 3 Wrzesień 2008 Być może.Długość paska od maski gumowej można regulować(w masce z podgumowanej tkaniny jest pszyszyty na stałe).Można go też całkowicie zdjąć.Pasek posiada też przynitowany charakterystyczny,niewiem jak to nazwać,nit.Jak już pisałem jest to moja ocena.Może ktoś jeszcze coś doda.PozdrawiamRiteks
riteks Napisano 5 Wrzesień 2008 Napisano 5 Wrzesień 2008 Nawiązując do luftschutzu.W mojej puszce od maski luftschutzu pasek nośny jest wykonany z dwóch warstw tkaniny zszytych ze sobą.Ale,że nie jest on do puszki pszyszyty oryginalnie więc niemam pewności czy coś takiego było stosowane akurat jako pasek nośny puszki.Gdzieś czytałem,że niemcy oprócz taśm parcianych używali pasków ze składanego i zszywanego płótna.Cz może to być przykład takiego paska?Pozdrawiam Riteks
Pytanie
boat88
Kto mi powie czy ten pasek Jest oryginalny przy tej puszce??
14 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.