Skocz do zawartości
  • 0

czy pasek jest oryginalny??

boat88

Pytanie

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dodam, że cienkie" paski do puszki na maskę p-gaz szeroko stosował Luftschutz. Były fabrycznie zszywane na puszkę, stąd można je bardzo często spotkać właśnie na tego typu puszkach obrony p-lot. Tylko krótki pasek był montowany na knopik (bo tak ten it" jest zwany). Wrzucam zdjęcie poglądowe z jednej popularnej strony.

Pozdrawiam

Napisano

Niestety nie dysponuję aparatem więc korzystam ze zdjęcia, które zrobiłem wcześniej.Niestety lepszego niemam.Jest to ten pasek zaznaczony strzałką ,a służył do zawieszenia maski na szyii.
Oczywiście jest to moja ocena na podstawie zamieszczonego przez Kolegę zdjęcia.

Pozdrawiam
Riteks

Napisano
Być może.Długość paska od maski gumowej można regulować(w masce z podgumowanej tkaniny jest pszyszyty na stałe).Można go też całkowicie zdjąć.Pasek posiada też przynitowany charakterystyczny,niewiem jak to nazwać,nit.
Jak już pisałem jest to moja ocena.Może ktoś jeszcze coś doda.

Pozdrawiam
Riteks
Napisano

Nawiązując do luftschutzu.W mojej puszce od maski luftschutzu pasek nośny jest wykonany z dwóch warstw tkaniny zszytych ze sobą.Ale,że nie jest on do puszki pszyszyty oryginalnie więc niemam pewności czy coś takiego było stosowane akurat jako pasek nośny puszki.
Gdzieś czytałem,że niemcy oprócz taśm parcianych używali pasków ze składanego i zszywanego płótna.Cz może to być przykład takiego paska?

Pozdrawiam
Riteks

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie