JackW Napisano 30 Sierpień 2008 Autor Napisano 30 Sierpień 2008 Zwracam się z prośbą do forumowiczów zajmujących się wojskiem polskim w Rosji w latach 1918 -1920. Poszukuję rysunków lub fotografii mundurów, wyposażenia, emblematów żołnierzy 5 Dywizji Syberyjskiej w szczególności 1 Pułku Strzelców Polskich im. Tadeusza Kościuszki. Zresztą, wdzięczny będę za wszelkie materiały dotyczące tego tematu.
porta29 Napisano 30 Sierpień 2008 Napisano 30 Sierpień 2008 Polecam Ci książkę wspomnieniową Siedem lat w Rosji i na Syberii" Romana Dyboskiego - Walczył razem z Syberyjczykami wzdłuż ich trasy odwrotu na kolei transsyberyjskiej. Można się dowiedzieć paru ciekawych rzeczy na temat tej jednostki.Pozdrawiam
porta29 Napisano 30 Sierpień 2008 Napisano 30 Sierpień 2008 Tutaj już pewnie zajrzałeś:http://pl.wikipedia.org/wiki/82_Syberyjski_Pu%C5%82k_Piechoty1 pułk strzelców polskich został przemianowany na 82 pułk strzelców syberyjskich - więc pewnie i to Cie interesuje. W WBC jest publikacja na temat dziejów tego pułku:http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/doccontent?id=51487Pozdrawiam
JackW Napisano 30 Sierpień 2008 Autor Napisano 30 Sierpień 2008 Bardzo dziękuję za informacje, szczególnie koledze porta29 za drugi link. Niejasna jest dla mnie struktura pułku z okresu walk w Rosji. Może ktoś ma strukturę z podziałem na bataliony i kompanie? Dołączam foto. Jaka to kompania w strukturze. Wydaje mi się, że jest to 2 Kompania Karabinów Maszynowych.
Dąbek Napisano 30 Sierpień 2008 Napisano 30 Sierpień 2008 Mam pytanko w ramach tego wątku mam odznakę 5 Dywizji Syberyjskiej,czy jest możliwość dowiedzieć się komu była ona przyznana.Są na niej inicjały oraz numer nadania
porta29 Napisano 30 Sierpień 2008 Napisano 30 Sierpień 2008 Omawiana była już kiedyś na tym forum struktura pułku piechoty z tamtego okresu. oto ten temat:http://odkrywca.pl/pulk-piechoty-1918-1921-struktura-organizacyjna,636210.html#6362102 Kompania Karabinów Maszynowych to na 99% II batalion piechoty w pułku.rob_13 jak na moje oko to taką informację możesz uzyskać tylko na pisemny wniosek złożony w Centralnym Archiwum Wojskowym - tam na pewno mają listę żołnierzy którym ta odznaka była przyznana.Pozdrawiam
JackW Napisano 31 Sierpień 2008 Autor Napisano 31 Sierpień 2008 Podobno jest znikoma ilość archiwaliów dotyczących dzialań 5 Dyw. Posiadany zasób omówiony jest w Biuletynie" CAW http://caw.wp.mil.pl/biuletyn/b25/b25_6.pdf na stronie 28 i 29.
JackW Napisano 31 Sierpień 2008 Autor Napisano 31 Sierpień 2008 Dalsze pytania. Zdjęcie z okresu formowania 5 Dywizji. Zostało wykonane w 1918 r. w Orenburgu przed siedzibą Polskiego Komitetu Wojennego. Jakie to mundury? Wydaje mi się, że rosyjskie. Orzełki na czapkach takie jakieś małe, jakby legionowe. Czy ktoś kojarzy tego cywila z laseczką oraz wojskowych w pierwszym rzędzie?
JackW Napisano 31 Sierpień 2008 Autor Napisano 31 Sierpień 2008 Na tym zdjęciu już jako weterani, w błękitnych mundurach jadą na Zjazd prawdopodobnie do Krakowa. Lata trzydzieste. Na patkach kołnierzy trąbki 1 Pułku Strzelców. Jeden żołnierz (po środku w oknie) ma oznaki innego pułku. Którego? Na głowach charakterystyczne, kozackie, papachy. Szable zresztą też mieli kozackie.
JackW Napisano 1 Wrzesień 2008 Autor Napisano 1 Wrzesień 2008 Widzę, że raczej krucho z informacjami na temat umundurowania. Spytam się inaczej. Może ktoś spotkał się w jakimś muzeum z kompletnym mundurem żołnierza 5 Dywizji. Pamiętam, że kilka ładnych lat temu widziałem mundur w Muzeum WP w Warszawie. Czy jest tam jeszcze i czy opublikowane są może jakieś fotografie. Mój osobisty pobyt w chwili obecnej w muzeum jest raczej niemożliwy. Dzisiaj doszedłem do wniosku, że żołnierz po środku ma na kołnierzu oznaki pułku kawalerii. Tak mi się wydaje.
porta29 Napisano 1 Wrzesień 2008 Napisano 1 Wrzesień 2008 zajrzyj tutaj:http://www.iirp.prv.pl/piechota/mundury/gimnastiorka_wz_10/departament_piechoty_gimnastiorka_10.html
porta29 Napisano 1 Wrzesień 2008 Napisano 1 Wrzesień 2008 w książce Bohdanowicza Ochotnik" powinieneś znaleźć jakieś wskazówki na temat umundurowania żołnierzy Dyw. Syberyjskiej.
JackW Napisano 13 Wrzesień 2008 Autor Napisano 13 Wrzesień 2008 Widzę, że nikt nie ma, lub nie chce zamieścić, rysunków lub zdjęć elementów munduru żołnierzy 5 Dywizji. Ja posiadam oryginalną patkę z kołnierza munduru byłego żołnierza Dywizji. Są to znaki 1 Pułku Strzelców im. Tadeusza Kościuszki.
JackW Napisano 13 Wrzesień 2008 Autor Napisano 13 Wrzesień 2008 Na tej fotografii „szewrony” z prawego rękawa za 2,5 roku pobytu na froncie. Oj przeżyli Ci ludzie, przeżyli.
rwb Napisano 21 Wrzesień 2008 Napisano 21 Wrzesień 2008 Zajrzyj tutaj:http://www.buttonarium.eu/pliki/k_podof_1938.htmlpozycje od 35 do 40 oraz innePozdrawiamrwb
mietek Napisano 14 Listopad 2009 Napisano 14 Listopad 2009 Czy moze ktos ma jakowes nowe materialy w temacie i chcialby sie podzielic.Szczegolnie interesuja mnie zdjecia juz po przyplynieciu do Polski (jak byli umundurowani i uzbrojeni).
Krzysztof115 Napisano 15 Listopad 2009 Napisano 15 Listopad 2009 Witam !Zdjęcie oraz podpis, które zamiesciłeś w tym watku > pociąg pancerny Warszawa",niestety jest błędne. Zdjecie to wraz z błędnym podpisem jest już powielane od dawna. W istocie zdjecie to przedstawia normalnotorowy, nowy pociąg pancerny P.P.4 Hallerczyk" (w sierpniu/wrześniu 1920 roku, po utracie starego taboru bojowego ,otrzymał nowy tabor bojowy, na drugim planie lokomotywa pruska , serii G., opancerzona w KBPP Warszawa).Pociągi pancerne 5 Dywizji Syberyjskiej( to zupełnie innna bajka" jesień 1919 roku), poruszały się po torowisku szerokim, rosyjskim.Powstały w oparciu o szerokie wagony-węglarki, 4-osiowe,oraz szerokie lokomotywy ,serii O".Pozdrawiam.
PeterN Napisano 15 Listopad 2009 Napisano 15 Listopad 2009 W takim razie przepraszam za niezamierzoną pomyłkę i dziękuje za sprostowanie.
mietek Napisano 23 Marzec 2010 Napisano 23 Marzec 2010 Odnosnie grupwego zdjecia z 2008-08-31 08:38:29Dolny szereg:pierwszy zolnierz od lewej ma mundur angielski, czapka wzoru 1906, czyli juz miekkakolejny zas ma mundur USA, mundury te powtarzaja sie i u innych zolnierzy.Co tez jest zgodne z informacja iz wydano mundury z zapasow brytyjskich (korpus interwencyjny).Czy jest szansa na zblizenia fragmentow zdjecia?
dd75 Napisano 24 Listopad 2010 Napisano 24 Listopad 2010 Witam i prosze o pomoc. Na zdjęciu jest mój dziadek, który walczył w Dywizji Syberyjskiej. Zakładam, że jest to zdjęcie z tego okresu, bo są to chyba polskie mundury?! Czy ktoś mógłby to potwierdzić i podać jakieś info dot. formacji? Z przekazów rodzinnych wiem, że dziadek był starszym sierżantem i mam opis jakiejś potyczki na cmentarzu - 120 osobowa kompania z karabinami maszynowymi odparła atak bolszewików. Czy jest możliwe, aby dotarli do Jekatyrienburga tuz po zamordowaniu carskiej rodziny?Dziadek stoi w górym rzędzie , 5 z lewej.Z góry dziękuję. dd
Jiri Tintera Napisano 17 Listopad 2011 Napisano 17 Listopad 2011 Szanowne Państwo,szukam właściciela zdjęcia improwizowanego pociągu pancernego Warszawa". Załączone zdjęcie wysłał kolega z Rosji, twierdząc, że jest z polskiego internetu.Proszę skontaktować się z klubem difrologicznym, e-mail: difro@volny.cz
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.