Nostro91 Napisano 29 Sierpień 2008 Autor Napisano 29 Sierpień 2008 Witam,chciałbym się zapytać jakie rodzaje kurtek polowych i haversack'ów występują w Call Of Duty 2 ponieważ chcałbym zrekonstruować mundur i ekwipunek US z lądowania w Normandii.
Nostro91 Napisano 29 Sierpień 2008 Autor Napisano 29 Sierpień 2008 Witam,chciałbym się zapytać jakie rodzaje kurtek polowych i haversack'ów występują w Call Of Duty 2 ponieważ chcałbym zrekonstruować mundur i ekwipunek US z lądowania w Normandii.
Nostro91 Napisano 29 Sierpień 2008 Autor Napisano 29 Sierpień 2008 Przepraszam,miałem wkleić screen shoty z gry ale zdjęcia mają po 900 kb :-(
Nostro91 Napisano 29 Sierpień 2008 Autor Napisano 29 Sierpień 2008 Przepraszam,cymbał jestem trzeba było zapisać zdjęcia w innym formacie :/ No ale do rzeczy-w haversackach występowały różne sposoby zamocowania saperki m1943 załączam fotkę z zamocowaniem jej pod torbą w haversacku...
Nostro91 Napisano 29 Sierpień 2008 Autor Napisano 29 Sierpień 2008 Jak widać wystaje tylko trzonek saperki.Inni żołnierze mają saperkę m1943 zamocowaną na wierzchu haversack'a jak np Stg.Randall...
Nostro91 Napisano 29 Sierpień 2008 Autor Napisano 29 Sierpień 2008 Czyli musiały chyba występować 2 rodzaje haversacków-1 rodzaj z torbą zakrywającą częściowo saperkę i 2 rodzaj-mający zamocowania do saperki na wierzchu?
Nostro91 Napisano 30 Sierpień 2008 Autor Napisano 30 Sierpień 2008 pilnie musze wiedzieć czy były to dwa rodzaje haversacków czy jeden rodzaj tylko przerabiany bo mam okazje go kupić i nie wiem czy warto!
Nostro91 Napisano 8 Listopad 2008 Autor Napisano 8 Listopad 2008 Czołem!dziś porządkując piwnicę natknąłem się na przygnieciony skrzynkami i wysmarowany woll shirt m1934-okazało się że posiada epolety czyli jest to wersja oficerska.Tym większe było moje szczęście bo moja poprzednia koszula oficerska jest cała podziurawiona.Ale gdy emocje opadły okazało się że coś się niezgadza-koszula nie była z bawełny tylko z jakiegoś innego materiału!Przyjrzałem się jej i okazuje się że obie są uszyte identycznie.jedyne co się niezgadza to materiał i odcień guźików (w bawełnianym są ciemnozielone a w wysmarowanej są karmelowe lub jak kto woli jasno brązowe).Nie chciałem zaśmiecać forum poszczególnymi identyfikacjami więc użyje w tym celu tego wątku.Proszę o id tego wool shirt.Pozdrawiam i dziękuje za pomoc Nostro91
Nostro91 Napisano 8 Listopad 2008 Autor Napisano 8 Listopad 2008 Słyszałem że amerykanie brali udział w kampani pustynnej przeciwko Rommlowi.Materiał z kurego jest uszyta ta koszula nie ma zbyt dużych właściwości grzewczych więc może pochodzi z tego okresu?(byłbym wdzięczny za wszelkie zdjęcia amerykanów,ich mundórów i ekwipunku a tagże trochę lektury z okresu walk z niemcami w północnej afryce ponieważ nic o tym niewiem i chciałbym uzupełnić luki.)
Nostro91 Napisano 8 Listopad 2008 Autor Napisano 8 Listopad 2008 Przepraszam za moje błędy ortograficzne:/.Na tym zdjęciu porównanie z Woll shirt m1934 w wersji oficerskiej wykonanej z bawełny i mojego wysmarowanego naytku.Czy ktoś wie jak ten smar odprać?Może chemią?
Nostro91 Napisano 8 Listopad 2008 Autor Napisano 8 Listopad 2008 A tu zdjęcia epoletów.Jak widać są one uszyte w identyczny sposób.
Nostro91 Napisano 8 Listopad 2009 Autor Napisano 8 Listopad 2009 Witam.Chciałbym się zapytać w jakie rozmiary nóg ( i jak je zmierzyć) pasują do oznaczeń 1R,2R,3R i 4R opinaczy amerykańskich m1938.Wielokrotnie chciałem je kupić ale nie wiedziałem jaki mam rozmiar.Posyłałem też zapytanie o to dwukrotnie dwóm różnym sprzedawcom tych opinaczy ale nie byli w stanie mi na to pytanie odpowiedzieć więc wrzucę to zpaytnie na forum.Proszę o wyrozumiałość dla mojego zpytaniaNostro91
Nostro91 Napisano 23 Wrzesień 2008 Autor Napisano 23 Wrzesień 2008 Wiem już że Stg.Randall i inni Rangersi mieli założone assault-jacket(jest na foto) tyle że jeszcze nie rozgryzłem jaki Haversack ma Stg.Randall :/ Może ktośz fanów Call of Duty 2 jest w stanie mi pomuc?PozdrawiamNostro91
Nostro91 Napisano 24 Wrzesień 2008 Autor Napisano 24 Wrzesień 2008 Dzieki wielkie wszystkim za odpowiedzi i linki!Oczywiście korzystałem z zasobów internetowych lecz to dzięki Call Of Duty 2 wpadłem na pomysł rekonstrukcji żołnierza amerykańskiego.Co do wypowiedzi kolegi upham18...wątpie aby udało mi się zrekonstruować mundur i ekwipunek Stg.Randalla ponieważ nie wiem nawet jakiego Haversack'a używa:/.Wstawię za chwilę fotki mojego dotychczasowego wyposażenia chociaż wywoła to u niekturych z was uśmiech politowania.I oczywiście przepraszam za błędy ortograficzne :-)
Nostro91 Napisano 24 Wrzesień 2008 Autor Napisano 24 Wrzesień 2008 Oto moje skromne początki.Oczywiście gdy będzie mnie na to stać zamnienię ten Belgijski m1 na orginalny amerykański.
upham18 Napisano 24 Wrzesień 2008 Napisano 24 Wrzesień 2008 hmmm moim skromnym zdaniem rekonstruktora US Army od ponad 4 lat to zacząć by można było nie na wzrorwaniu się z gry tylko np od takich oto istniejących w powszechnie dostępnym internecie zasobów np. http://www.hardscrabblefarm.com/ww2/index.htm albo http://www.olive-drab.com/index.php można też po polsku www.bigredone.pl No chyba, że chcesz rekonstruować Sgt. Randalla z CoD2 to juz nie dam rady...
upham18 Napisano 24 Wrzesień 2008 Napisano 24 Wrzesień 2008 http://www.sproe.com/u/uniform-infantry.html - powinieneś być zadowolony... znane twarze
Nostro91 Napisano 24 Wrzesień 2008 Autor Napisano 24 Wrzesień 2008 Posiadam także dwie wool shirt m1934 przysłane ze 40 lat temu od moich krewnych mieszkającej w ameryce.Po lewej jest oficerska a po prawej szeregowca.Oficerska jest w kiepskim stanie ponieważ obie przeleżały ze 20 lat na strychu.Jednak koszula szeregowca była przykryta warstwą innych ubrań więc posiada tylko parę dziur.Czy ktoś mógłby mi napisać ile może kosztować cerowanie artystyczne ponieważ chcę uratować tą oficerską koszulę?
marek123 Napisano 24 Wrzesień 2008 Napisano 24 Wrzesień 2008 a ja mam taka kurte jak w call of duty jak chcesz to napisz do mnie na dambek7@wp.pl
Lord_Macragge Napisano 29 Sierpień 2008 Napisano 29 Sierpień 2008 Tak szczerze to nie sądzę, by Call of Duty 2 było adekwatnym źródłem, na którym można opierać rekonstrukcję wyposażenia... :D
Luftlander Napisano 8 Listopad 2009 Napisano 8 Listopad 2009 Ta strona powinna ci pomóc...http://www.90thidpg.us/Research/Original/M1938Leggings/index2.html
Nostro91 Napisano 29 Sierpień 2008 Autor Napisano 29 Sierpień 2008 Kolego Lord_Macragge mylisz się a na dowód dam zdjęcie orginalnego ekwipunku z WWII znalezionego w internecie.
Nostro91 Napisano 29 Sierpień 2008 Autor Napisano 29 Sierpień 2008 Jak widzisz sposób mocowania saperki jest identyczny jak w grze.
M164U Napisano 2 Wrzesień 2008 Napisano 2 Wrzesień 2008 Na zdięciu widać US Marine, oni mieli i mają własne przepisy i wyposarzenie różniące się od US Army. Z tymi haverstakami było różnie, były też niektóre robione w UK a używane przez US, a po 1944 nawet niektóre czesci wyposarzenia były robione w Belgii, tak wiec haversack haversakowi nie równy:)
Pytanie
Nostro91
31 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.