bjar_1 Napisano 18 Luty 2004 Autor Napisano 18 Luty 2004 Koledzy! Potrzebuje wymiarów ,a najlepiej dokładnego zdjęcia opaski do tego znaczka obrony przeciwlotniczej.Widziałem gdzieś to kiedyś ,chyba miała kolory zielony/żółty ,ale nie pamiętam za dobrze.Druga sprawa - kto to nosił? Wszyscy żołnierze obrony przeciwlotniczej? Cywilne posterunki oplot?pzdrbjar_1
Gość Napisano 18 Luty 2004 Napisano 18 Luty 2004 Dawno temu widziałem coś takiego, kolory dobre, a wymiary możesz zdjąć z tego metalu (przynajmniej szerokość), natomiast długość chyba nie jest taka ważna.Pozdrawiam
bjar_1 Napisano 18 Luty 2004 Autor Napisano 18 Luty 2004 Czyli zielono-żółta? Dzięki.Jeszcze jedno - kto je nosił?pzdrbjar_1
bjar_1 Napisano 18 Luty 2004 Autor Napisano 18 Luty 2004 Nikt nie wie ,kto nosił takie opaski?pzdrbjar_1
Kolekcjoner (Marek Z) Napisano 18 Luty 2004 Napisano 18 Luty 2004 Nie jestem tego pewien na 100%, ale OPL była formacją cywilną. Czytałem, że jej członkowie rozlepiali plakaty z rozporządzeniami, prowadzili punkty obserwacyjne itp. Rekrutowali się m. in. z harcerzy.Pozdrawiam,Marek
mce Napisano 21 Luty 2004 Napisano 21 Luty 2004 Zdjecie manekina z tą opaską jest w książce (albumie) Żygulskiego Polski mundur wojskowy" (1988). Niestety ja go już nie mam, ale może ktoś ci podeśle skan.
kolekcj Napisano 6 Lipiec 2005 Napisano 6 Lipiec 2005 Jest to opaska LOPP - Ligi Obrony Przeciwpowietrznej i Przeciwgazowej. Była to przedwojenna organizacja paramilitarna. Jedna z większych, jeśli nie największa. Mieli własne lotniska, samoloty itd.Opaski były dwubarwne. Żółto-zielone jeśli mnie pamięć nie myli przeznaczone były dla komendantów obrony plot. domów mieszkalnych. Prawo noszenia takiej opaski przysługiwało po ukończeniu stosownego kursu. Spory zbiór opasek LOPP znajduje się w Koszalinie w Muzeum Oręża Polskiego. Coś chyba też jest w MWP w Warszawie. Sam tylko raz trafiłem oryginalną opaskę. Jej szerokość była taka jak wnętrze blaszki. Długość dopasowana do ramienia oczywiście. Materiał cienki bawełniany. Taki mniej więcej jak w ścierkach kuchennych.
Boruta Napisano 6 Lipiec 2005 Napisano 6 Lipiec 2005 Zgadza się, dzięki i ode mnie, bo tego szukałem.Pozdrawiam
Robert Salata Napisano 6 Lipiec 2005 Napisano 6 Lipiec 2005 Witam! Kolory opasek uzależnione były od funkcji jaką pełniła dana osoba. Nie jest to jednak reguła bo słyszałem, że w danym mieście mogł obowiązywać jeden kolor. Tego jednak nie udało mi się potwierdzić poza relacjami ustnymi.Ja jednak spotkałem się jedynie z przepisami uzależniającymi kolor opaski od pełnionej funkcji.10 września 1939r. wprowadzono kolory opasek dla huwców szkolnych. Junacy mogli nośić mundury wzoru określonego 21 maja 1929r i opaski dwu kolorów. Kolor i szerokość uzależnione od funkcji.26 września 1939r. Min Spraw Wewnętrznych wprowadził oznaczenia dla personelu organów OPL. Kolor i szerokość uzależniona była od pełnionej roli. Szerokość opaski mogła być od 2 do 11 cm. Z tym, że szerokość wewnętrznej częśći klamry wynosi 8cm. To nie znaczek OPL a klamra tak jest opisana w przepisach.Pozdrowienia - Robert
kolekcj Napisano 6 Lipiec 2005 Napisano 6 Lipiec 2005 Niestety muszę się stanowczo niezgodzić z tym, że jest to klamra. Jest to element opaski LOPP.1. Widziałem kilkanaście oryginalnych opasek LOPP z takimi owalami. Polecam wycieczkę do MWP, lub Muzeum Oręża Polskiego w Kołobrzegu. (Każdy kto taką wizytę odbędzie przekona się że to jest element opaski LOPP)2. Jeśli miała by to być klamra to jak miało by wyglądać mocowanie pasa z taką klamrą? Wydaje się to raczej niemożliwe.3. Owal jest zbyt duży na klamrę.4. Wnioskuję, że przepisy o których mowa (no właśnie, chodzi o przepisy z 21 maja 1929, 10 września 1939, czy 26 września 1939 r. i kto je wydawał?) nie mają rysunku wzoru i błędnie owal z opaski podaje się jako klamrę. Teraz już wiem skąd biorą się co rusz na allegro opisy że jest to klamra. No i niestety muszę to zdementować.Choć oczywiście kolory opasek na których owal był mocowany były różne. Jednak kombinacje kolorów przypisane dla poszczególnych funkcji były wspólne w ramach całego LOPP.
kolekcj Napisano 6 Lipiec 2005 Napisano 6 Lipiec 2005 Konia z rzędem temu kto mi pokaże zdjęcie, lub powie gdzie można zobaczyć pas z taką klamrą.Ja natomiast postaram się zdobyć zdjęcie opaski z emblematem.
bjar_1 Napisano 6 Lipiec 2005 Autor Napisano 6 Lipiec 2005 Wiadomo ,że to element opaski OPL ,możliwe że tylko w instrukcjach opisana jest jako klamra"... Ale przecież nigdzie nie pisze klamra od pasa".Chyba nikt jeszcze nie pomyślał ,że może to być klamra od pasa...pzdr
Robert Salata Napisano 6 Lipiec 2005 Napisano 6 Lipiec 2005 Witam ! To nie jest klamra do pasa drogi kolekcjonerze.W przepisach jest użyte słowo klamra i dokładnie jest mowa, że na klamry można nakładać opaski. Więc jeżeli chcesz być precyzyjny to powinieneś używać słownictwa określonego w przepisach. Jeżeli nie, to możesz bardziej opisowo. Robert
kolekcj Napisano 6 Lipiec 2005 Napisano 6 Lipiec 2005 I tu błąd :) Bo ja pomyślałem czytając liczne opisy na allegro i poprzedający post, że autorom właśnie o klamrę od pasa chodzi. Być może zmyliło mnie dosyć jednoznaczne stwierdzenie:To nie znaczek OPL a klamra "
kolekcj Napisano 6 Lipiec 2005 Napisano 6 Lipiec 2005 Poprostu ze względu na nieznajomość przepisów nie zrozumiałem w jakim znaczeniu użyto słowo klamra. Przepraszam za zamieszanie.
Robert Salata Napisano 6 Lipiec 2005 Napisano 6 Lipiec 2005 Tak. Człowiek uczysie całe życie. Kiedyś miałem kłopot z pendentem, okazało się, że pendent z epoki napoleońskiej wyglądał inaczej niż ten z insurekcji kościuszkowskiej. Ta sama nazwa a dwie różne rzeczy.Robert
Robert Salata Napisano 6 Lipiec 2005 Napisano 6 Lipiec 2005 Witam !Przepraszam kolekcjonerze", że nie byłem dośc precyzyjny i mogło to co napisałem być inaczej zrozumiane.Wracając do kolorów. Dla organów wykonawczych górna część opaski żółta a dolna zielona.Tu muszę sprostować swoje poprzednie informacje, bo ja również przeczytałem w pośpiechu i źle zrozumiałem informacje o opaskach. Otóż przecyzując.Junacy:szef - czerwona opaska 11 cmplutonowy - o polowę węższadrużynowy - zielonaPozostaje pytanie jak nosić klamrę OPL na opasce czerwonej szerokości 11cm, gdy wewnętrzna szerokość klamry wynosi tylko 8 cm ??? Być może oni nie nosili klamer???Personel OPL:Mógł nosić klamry, a to jak się domyślam opaski musiały mieć szerokość 8 cm.Opsaki mogły mieć naszywane paski szerokości 2 cm. To uzależnione byłood funkcji.Wcześniej napisałem że szerokość opasek mogła wynosić od 2cm do 11cm i to był błąd spowodowany moim pośpiechem i wykonywaniem równocześnie kilku innych czynności. W materiałach , które ja mam a są one niekompletne wynika, że na te opaski mogły być naszywane paski szerokości 2 cm.Pozdrowienia - Robert
Robert Salata Napisano 6 Lipiec 2005 Napisano 6 Lipiec 2005 Witam !Jeszcze jedno i ostatnie sprostowanie.Te przepisy były wydane w 1938 roku a nie 1939 jak pośpiesznie napisałem.Robert
kolekcj Napisano 6 Lipiec 2005 Napisano 6 Lipiec 2005 To jeszcze na koniec dodam od siebie, że faktycznie na zdjęciach spotyka się często opaski bez klamer". Niektóre mają wychaftowany napis L.O.P.P."
kolekcj Napisano 6 Lipiec 2005 Napisano 6 Lipiec 2005 No i jeszcze proszę Robercie o rozwiązanie zagadki z pendentem. Czy prawidłowo zgadłem jedno ze znaczeń i jakie jest drugie?
Robert Salata Napisano 6 Lipiec 2005 Napisano 6 Lipiec 2005 Dla znajomego wykonywałem kiedyś figurkę lekarza w mundurze mniej więcej z okresu insurekcji kościuszkowskiej, może trochę wcześniejszego. Czytając przepisy ubiorcze z tego okresu pojawia się słowo pendent, ale nie jest to to samo co pendent z okresu napoleońskiego (którym to okresem kiedyś się interesowałem). Chodziło dokładnie o klamrę na tym pendencie.Pendentem w okresie napoleońskim był najogólniej mówiąc pas na którym wisiał bagnet lub tasak. Noszony zazwyczaj po przekątnej na ramieniu. I tak początkowo to zrobiłem w figurce.Jednak w okresie wcześniejszym pendentem nazywano pas oraz wzystko to co na tym pasie było np. szabla czy tasak. Czyli chodziło zazwyczaj o pas,który noszono na biodrach w poprzek. Nie dotyczyło to tych poprzecznych pasów. Musiałem więc skorygować figurkę.Przynajmniej tak należało to interpretować w oparciu o przepisy i dokumentacje ikonograficzną. Wynikało z tego, że pojęcie pendentu ewoluowało.Robert
kolekcj Napisano 8 Lipiec 2005 Napisano 8 Lipiec 2005 Niestety nie mam już na komputerze obiecanych zdjęć opaski. W ramach rekompensaty zdjęcie dyplomu kursu LOPP, który dawał prawo noszenia opaski.http://www.allegro.pl/show_item.php?item=57065772
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.