Marcin14 Napisano 25 Sierpień 2008 Autor Napisano 25 Sierpień 2008 Ma ktoś jakiej informacje co do tej bitwy???Tylko nie piszcie linków bo już wszystko przeczytałem co jest w internecie:-)Za odpowiedź na temat dziękuję
YARD Napisano 25 Sierpień 2008 Napisano 25 Sierpień 2008 Witam, Rogalin k. Mosiny.Prusaki" zaatakowali oddział powstańczy, który obozował w okolicy pałacu. Rannych podobno dobili.Popołudniu część żołnierzy pruskich wycofała się w kier. Poznania, a część z rannymi, załadowała się na łodzie i spłyneła Wartą w kier. Poznania. W tym czasie oddział powstańczy z ok. Stęszewa znalazł się na wysokiej skarpie nad rzeką i zobaczył płynące łodzie z wojskiem. Podpuścili Niemców blisko i dali ognia z góry. Masakra, dużo Prusaków potopiło się w nurtach Warty, ci którzy dopłyneli do Poznania byli w większości ranni (Polacy strzelali śrutem na grubego zwierza").Tyle z pamięci, jak co znajde to zapodam.
YARD Napisano 25 Sierpień 2008 Napisano 25 Sierpień 2008 cd.8 maja 1848 r. nastąpiło koncentryczne uderzenie wojsk pruskich na Rogalin, bitwa, a następnie wycofanie się powstańców za Wartę. Wprawdzie Wilczyński i Krotowski po nadejściu posiłków próbowali ponownie opanować Rogalin, zostali jednak przez wojska pruskie odparci i rozgromieni. Wilczyński popełnił samobójstwo, a Krotowski został schwytany przez huzarów pruskich w Konarzewie, zakuty w kajdany i osadzony w lochach poznańskiej twierdzy."
YARD Napisano 4 Wrzesień 2008 Napisano 4 Wrzesień 2008 Witam, znalazłem fragment o bitwie pod Rogalinem...
YARD Napisano 4 Wrzesień 2008 Napisano 4 Wrzesień 2008 I to tyle.A co kol. Marcin14 ołowiu chciałby poszukać w ok.Rogalina? :)
Marcin14 Napisano 30 Wrzesień 2008 Autor Napisano 30 Wrzesień 2008 Ołowiu nie zbieram:-)No chyba że będę ołowiane żołnierzyki robił,jak chcesz to dam ci wszystkie za darmo:-PWole se dać nura do Warty i coś znaleźć(żart)A o bitwę pod Rogalinem pytam bo interesuje się tym.Właśnie w szkole mam o Wiośnie Ludów może jakąś 5 zgarne za aktywnośćDzięki za info!!!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.