Skocz do zawartości

obrona Nowogrodu 24.08.08

blo39

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 93
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Drogi Panie Klemensie!!

Nie chciałem zabierać głosu w dyskusji na temat Nowogrodu ale waszmość wywołałeś wilka z lasu. Otóż chciałem się dowiedzieć jakim sposobem kobieta znalazła się na polu walki. Z tego co wiem w Wehrmachcie (zwłaszcza w 1939 roku) kobiet nie brano do wojska. Jak już było to CYWILNE pracownice dla wojska, traktowane jako służba pomocnicza. Co więcej były rozkazy wydane przez OKW aby kobiety nie zbliżały się do pierwszej linii frontu. Pomijam fakt że Cywilną służbę kobiet dla armii powołano na przełomie 1940/41 r. Można pisać o tym jeszcze długo, ale zainteresowanych odeślę , do doskonale Ci na pewno znanego, ciekawego wątku na forum GRH 130. Panzer Lehr Division:
http://panzerlehr.mojeforum.net/viewtopic.php?t=672

Tak więc nawet Helga z Allo Allo" jest bardziej koszerna niż Wasza sanitariuszka :P

Jeżeli Wasza rekonstrukcja miała nieść za sobą walory edukacyjne to akurat w tym wypadku to był strzał w kolano (drugie kolano to dziecko i sanitaruiuszka po stronie polskiej). Szkoda wpadki bo scenariusz i scenografia były na prawdę ciekawe. Ponadto uważam paradowanie w złym kontekście w niemieckim mundurze, a zwłaszcza przez kobiety za przejaw jakiejś niezdrowej fascynacji mundurem niemieckim i w takich wypadkach bym na miejscu tej Pani bardzo uważał.

pozdrawiam

Żygi

Do pana sifried - te słowa akurat uraziły mnie osobiście. Jeśli chodzi o paradowanie to paradować można na paradzie a ja brałam udział w inscenizacji historycznej jako służba pomocnicza. Jeszcze raz podkreślam inscenizacji. „Niezdrowa fascynacja” to ty masz niezdrowe ambicje - „panie historyku”. I chciała bym się spytać na co mam w szczególności uważać? Nie zawsze jest możliwość pokazania czystych faktów i oby tylko takie niezgodności miały miejsce.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie