Skocz do zawartości
  • 0

Stara broń drzewcowa ???

ra_v

Pytanie

Napisano

Wpadło mi w ręce coś takiego - dwa rózne wzory. Długość z drzewcem - około 2m. Na fotkach w porównaniu z jataganem widać skalę. Co to może być. Coś co było kiedyś bronią drzewcową czy radosna twórczość ludowa ?
Pozdro

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dzięki Kopijnik - zrobie to po powrocie do domu.
Ale z tego co widziałem to duży jest w drzewcu na co najmniej 30 cm, może więcej - sugeruje to raczej użytkowa funkcją - solidność zamocowania. Ale podam Ci szczegóły wieczorem.
Dzięki za szybką ripostę
Napisano
Bla blabla...
Ludzie od czego są książki? zamiast zatracać się w jałowych dywagacjach poczytajcie trochę. Tą broń nazywamy glewią- broń znana co najmniej od średniowiecza aż po XVII wiek. Egzemplarze prezentowane w tym temacie wydają mi się XIX- wiecznymi replikami broni dajmy na to XVI- wiecznej
Napisano

na ilustracji szpontony - wojskowe...

Twoje
- albo szermierka (piechota kontra piechota) albo myśliwskie...
- brak kolca-haka do walki z konnicą...
- mniejsza - być może glewia" (?)

Napisano
Aj...
RE: Stara broń drzewcowa ??? kopijnik2 (6548 / 247) 2008-08-18 22:12:52
jak na replikę bardzo solidne
patrz osada mniejszej" i wzmocnienie grzbietowe większej"
Napisano

POrządna? Tutaj replika kordu z końca XV wieku. Coś za porządnie wykonana" można nią strącić jakiś łepek... i niczego to nie znaczy to wciąż tylko replika.

Napisano
no cóż - w temacie porządności" zamieszczonej repliki różnimy się zdaniami...(atechnologiczna)
ale masz rację - jeżeli replika była (setki lat temu)wykonana na poziomie kopii użytkowej, trudno jest wydać wiarygodny sąd twierdzący... szczególnie na podstawie fot.
wykonanie większego" obiektu jest młodsze niż występowanie glewii, wydaje się mi...
Napisano
Dzięki wielkie. szukałem na necie podobnych, ale nic nie wyszło co by przypominało te moje. Ktoś mi zasugerował, ze to moze pochodzić z Włoch?.
Pozdrawiam
Napisano
Chodzi o to że jest wypolerowany?
Napędzane kołem młyńskim szlofarnie" od początku XV wieku polerowały m.in. broń na tzw. lusterko". Zbroje ani broń nie były czarne ani pordzewiałe one się błyszczały- patrz zachowane zabytki albo ikonografia...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie