rudy992 Napisano 18 Sierpień 2008 Autor Share Napisano 18 Sierpień 2008 Czym można doczyścić tą odznakę ?? przez tydzień się moczyła w wazelinie szpitalnej i trochę osadu zeszło, lecz efekty są mizerne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 18 Sierpień 2008 Share Napisano 18 Sierpień 2008 Namocz w oliwie z oliwek.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy992 Napisano 18 Sierpień 2008 Autor Share Napisano 18 Sierpień 2008 Wazelina tańsza a daje taki sam efekt (sprawdziłem na monetach) , lecz chodzi mi o to żeby wyczyścić ją trochę szybciej bo pół roku mi się nie chce czekać :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 19 Sierpień 2008 Share Napisano 19 Sierpień 2008 Wazelina nie zawiera kwsów i nie jest to to samo. Pół roku to extremum, zwykle jest to kilka tygodni.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy992 Napisano 19 Sierpień 2008 Autor Share Napisano 19 Sierpień 2008 Czyli oliwa lepsza, to pomoczę ją i jak uzyskam oczekiwany efekt to wrzucę fotkę :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy992 Napisano 6 Listopad 2008 Autor Share Napisano 6 Listopad 2008 Oto efekt 78 dni moczenia w oliwie, co teraz zrobić z tym fantem, da się go doprowadzić do lepszego stanu?Ponawiam prośbę o ID http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=639156#684447 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 7 Listopad 2008 Share Napisano 7 Listopad 2008 Można umyć w ciepłej wodzie z płynem do naczyń i zawoskować. Wygląda OK, lepiej nie będzie.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy992 Napisano 2 Sierpień 2010 Autor Share Napisano 2 Sierpień 2010 Przez ponad rok eksperymentowałem na tym przedmiocie.Moczyłem w kwasku cytrynowym po kilka minut i naprzemiennie myłem wodą z mydłem co poprawiło stan odznaki lecz po którymś moczeniu stwierdziłem iż dłuższa ingerencja kwaskiem może już zaszkodzić. Odznaka następnie moczyła się przez kilka tygodni w oliwie aż na pewnym forum spotkałem się z pomysłem czyszczenia wodą utlenioną. Efekt moczenia był bardzo zadowalający ponieważ nie ingerował w metal. Następnie przedmiot moczył się przez około pół roku w oliwie. Wczoraj został wyciągnięty i przemyty. Efekt oceńcie sami :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lina_90 Napisano 2 Sierpień 2010 Share Napisano 2 Sierpień 2010 Wygląda to kolego na rosyjskie litery przy tej odznace, więc co do miejsca pochodzenia tej odznaki już coś wiemy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy992 Napisano 2 Sierpień 2010 Autor Share Napisano 2 Sierpień 2010 prze to polskie :) Jak były by cyrylicą to bym zapisał oryginalną inskrypcje i tłumaczenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.