rudy992 Napisano 18 Sierpień 2008 Autor Napisano 18 Sierpień 2008 Czym można doczyścić tą odznakę ?? przez tydzień się moczyła w wazelinie szpitalnej i trochę osadu zeszło, lecz efekty są mizerne
rudy992 Napisano 18 Sierpień 2008 Autor Napisano 18 Sierpień 2008 Wazelina tańsza a daje taki sam efekt (sprawdziłem na monetach) , lecz chodzi mi o to żeby wyczyścić ją trochę szybciej bo pół roku mi się nie chce czekać :P
Cyrograf15 Napisano 19 Sierpień 2008 Napisano 19 Sierpień 2008 Wazelina nie zawiera kwsów i nie jest to to samo. Pół roku to extremum, zwykle jest to kilka tygodni.Wojtek
rudy992 Napisano 19 Sierpień 2008 Autor Napisano 19 Sierpień 2008 Czyli oliwa lepsza, to pomoczę ją i jak uzyskam oczekiwany efekt to wrzucę fotkę :)
rudy992 Napisano 6 Listopad 2008 Autor Napisano 6 Listopad 2008 Oto efekt 78 dni moczenia w oliwie, co teraz zrobić z tym fantem, da się go doprowadzić do lepszego stanu?Ponawiam prośbę o ID http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=639156#684447
Cyrograf15 Napisano 7 Listopad 2008 Napisano 7 Listopad 2008 Można umyć w ciepłej wodzie z płynem do naczyń i zawoskować. Wygląda OK, lepiej nie będzie.Wojtek
rudy992 Napisano 2 Sierpień 2010 Autor Napisano 2 Sierpień 2010 Przez ponad rok eksperymentowałem na tym przedmiocie.Moczyłem w kwasku cytrynowym po kilka minut i naprzemiennie myłem wodą z mydłem co poprawiło stan odznaki lecz po którymś moczeniu stwierdziłem iż dłuższa ingerencja kwaskiem może już zaszkodzić. Odznaka następnie moczyła się przez kilka tygodni w oliwie aż na pewnym forum spotkałem się z pomysłem czyszczenia wodą utlenioną. Efekt moczenia był bardzo zadowalający ponieważ nie ingerował w metal. Następnie przedmiot moczył się przez około pół roku w oliwie. Wczoraj został wyciągnięty i przemyty. Efekt oceńcie sami :)
lina_90 Napisano 2 Sierpień 2010 Napisano 2 Sierpień 2010 Wygląda to kolego na rosyjskie litery przy tej odznace, więc co do miejsca pochodzenia tej odznaki już coś wiemy.
rudy992 Napisano 2 Sierpień 2010 Autor Napisano 2 Sierpień 2010 prze to polskie :) Jak były by cyrylicą to bym zapisał oryginalną inskrypcje i tłumaczenie.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.