Skocz do zawartości

Monte Cassino 2008 - 16 sierpnia 2008, Zamek w Ogrodzieńcu

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 75
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
  • 10 months later...
To była zdecydowanie jedna z najlepszych imprez w jakich miałem okazję uczestniczyć. Genialna atmosfera, świetna pogoda, wspaniali ludzie, świetna sceneria, dużo amo i piro :)

Długo by wymieniać...

Amerykanie (szczególnie pozdrawiam chłopaków z BRO) jak zawsze spisali się na medal. Ekipa FJ tradycyjnie bezkonkurencyjna i na najwyższym poziomie. Ale szczególnie wyróżniła się ekipa PSZ, która GENIALNIE odegrała scenę śmierci polskich żołnierzy skoszonych serią z MG. Panowie, bergmycki z głów na Waszą cześć :)

Tak jak większość moich kolegów z KG Edelweiss byłem niesamowicie poruszony finałową sceną z flagą, hejnałem mariackim i czerwonymi makami". Czasem zazdrość człowieka bierze, że nie może grać na inscenizacji zwycięzców z Polski, ale cieszy mnie to, że miałem okazję jakoś uświetnić ich triumf malowniczo przegrywając :]

Dziękuję raz jeszcze wszystkim i mam nadzieję, że zobaczymy się za rok!

P.S.
Po inscenizacji przytrafiła się niezła scena, z której jeszcze nie przestałem się śmiać.

Strzelcy Górscy siedzą sobie na skałce odpoczywając w cieniu. Co chwila jesteśmy atakowani przez tłumy dzieciaków proszących o wystrzelone łuski. Przezornie wielu z nas ma ich kilka po kieszeniach, więc dzieciaki szczęśliwe co jakiś czas dostają małą pamiątkę. Nagle podchodzi do nas Creo z FJ. Już otwiera usta żeby coś powiedzieć nie spodziewając się, że GJ przywitają go tekstem...

...sorry Przemek, ale łuski się już skończyły..." :)

Witam,

byłem, widziałem, ale tylko drugą cześć - zdobycie wzgórza.
Nie mam negatywnych uwag, same pozytywy:)
Bardzo fachowa konferansjerka, lakoniczna - tyle co trzeba.
Sama rekonstrukcja z wyczuciem, dobrze odegrana.
Mit Monte Cassino wciąż działa. Polska flaga powiewająca ze wzgórza - ten moment naprawde robił wrażenie. I te Czerwone maki" z głośników na koniec.
Mit wciąz działa.
Brawa i podziękowania.

Mit"? Chodzi o to, że w rzeczywistości powiewał tylko ułański proporczyk? Czy może coś przegapiłem, i ajnowsze badania" wykazują, że bitwa o Monte Cassino to takie dwudziestowieczne Psie Pole?

Pytam bez żadnej złośliwości, ale określenie mit" brzmi tak trochę prześmiewczo... Zwłaszcza, jeśli grupy zadały sobie tyle trudu dla realistycznego przedstawienia wydarzeń.

Stadler-
nie bardzo rozumiem czego się czepiasz. Chyba że jednak z czystej złośliwości.
Był i proporzec, i biało-czerwona flaga.
Rekonstrukcja była bardzo udana.
A że słowo mit" brzmi dla ciebie przesmiewczo? Dla mnie nie brzmi.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie